Kunnanhallitus, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Kunnanhallituksen jäsenten sekä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien vaali

ENODno-2021-285

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Enontekiön kunnanvaltuusto on kokouksessaan 7.9.2022 § 59 hyväksynyt uuden luottamushenkilöorganisaation astuvaksi voimaan 1.1.2023 alkaen. Organisaatiouudistuksen jälkeen elinvoimalautakunta vastaa elinvoima- ja kehittäminen toimialasta sekä infrastruktuuri toimialasta. Infrastruktuurin toimialan vastuualue kasvoi organisaatiouudistuksessa kun aiemmin eri toimialojen vastuulla olleet rakennukset sekä ulkoilu- ja virkistysalueet siirtyivät infrastruktuurin alle. 

Uudistuksen jälkeen hyvinvointilautakunta vastaa aiemmin elinvoimalautakunnan alla olleista opetustoimen palveluista eli perusopetuksen ja lukiokoulutuksen järjestämisestä sekä varhaiskasvatuksen palveluista. Uutena kokonaisuutena hyvinvointilautakunnan alle siirtyi henkilöstö ja työllisyys. Lisäksi hyvinvointilautakunta vastaa edelleen kulttuuri-, nuoriso- ja vapaa-ajan palveluista.  Hyvinvointilautakunnan alla olleet sosiaalihuollon palvelut siirtyivät Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen.

Valtuusto hyväksyi 15.2.2023 § 8 organisaatiouudistuksen pohjalta päivitetyn hallintosäännön. Uusi hallintosääntö astuu voimaan 1.3.2023.

Kuntalain 32 §:n mukaan toimielimen jäsenet valitaan valtuuston toimikaudeksi, jollei valtuusto ole päättänyt, että heidän toimikautensa on valtuuston toimikautta lyhyempi, tai jäljempänä kuntalaissa toisin säädetä. Kuntalain 79 §:n mukaan luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu, ja sen jälkeenkin siihen saakka, kunnes toimeen on valittu toinen. Luottamushenkilö on lähtökohtaisesti erottamaton toimikauden aikana. Jos toimielintä ei lakkauteta, luottamushenkilön tehtävä päättyy ilman hänen suostumustaan kesken toimikauden vain siinä tapauksessa, jos hänet erotetaan kuntalain 34 tai 86 §:n nojalla luottamuksen menettämisen tai rikollisen menettelyn vuoksi tai jos luottamushenkilön valinnut toimielin kuntalain 78 §:n nojalla toteaa hänen luottamustoimensa päättyneen vaalikelpoisuuden menettämisen johdosta. 

Valtuusto päättää kunnan hallinnon rakenteesta. Se määrää kuntalain 90 §:n mukaisesti hallintosäännöllä muun ohella kunnan toimielimistä. Kuntalaissa tai muuallakaan lainsäädännössä ei ole rajoitettu valtuuston mahdollisuuksia päättää tarkoituksenmukaisina pitämistään organisaatiomuutoksista myös kesken valtuustokauden. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta KHO 2020:32 ilmenee, että luottamushenkilön erottamattomuuden periaate väistyy silloin, kun muutokselle on organisaation ja hallinnon kehittämiseen liittyvät perusteet ja jos muutoksen toteuttaminen edellyttää koko toimielimen valitsemista uudelleen. 

Enontekiön kunnan organisaatiouudistuksen johdosta lautakuntien ja kunnanhallituksen rakennetta on tarpeen tarkastella uudelleen.

Lautakuntien kokoonpanossa on huomioitava myös kuntalain 74.1 §, jossa rajoitetaan vaalikelpoisuutta lautakuntaan ja valiokuntaan seuraavasti: Vaalikelpoinen lautakuntaan on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

  1. asianomaisen lautakunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö
  2. henkilö, joka on asianomaisen lautakunnan tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa
  3. henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle asianomaisessa lautakunnassa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

 

Kuntalain 32 §:stä ilmenee, että kunnan toimielin tulee yleensä valita yhdellä kertaa. Yhdellä kertaa valitsemisella pyritään varmistamaan, että toimielinten kokoonpanossa toteutuu suhteellisuuden periaate. Kuntalain 105.2 §:n säännöksellä suhteellisen vaalitavan käyttämisestä taataan se, että ehdokkaiden valinta tapahtuu valtuustoryhmien voimasuhteiden mukaisesti. Suhteellinen vaalitapa antaa myös vähemmistölle mahdollisuuden saada ehdokkaansa valituksi. Kunnanhallituksen ja lautakuntien valitseminen samassa kokouksessa ei vaaranna edellä mainittujen säännösten tarkoitusta turvata vähemmistön asemaa toimielinten kokoonpanoissa. 

Ehdotus

Esittelijä

Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että organisaatiouudistuksesta johtuen valtuusto valitsee hyvinvointilautakunnan ja elinvoimalautakunnan sekä kunnanhallituksen jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toukokuun 2023 kokouksessa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Valmistelija

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Enontekiön kunnan organisaatiouudistuksen johdosta lautakuntien ja kunnanhallituksen rakennetta on tarpeen tarkastella uudelleen. 

Hallintosäännön 8 §:n mukaan kunnanhallituksessa on 7 jäsentä, joista valtuusto valitsee kunnanhallituksen puheenjohtajan ja 2 varapuheenjohtajaa. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. 

Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee:
1) vastata kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta;
2) vastata valtuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta;
3) valvoa kunnan etua ja, jollei hallintosäännössä toisin määrätä, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa;
4) edustaa kuntaa työnantajana ja vastata kunnan henkilöstöpolitiikasta;
5) vastata kunnan toiminnan yhteensovittamisesta;
6) vastata kunnan toiminnan omistajaohjauksesta;
7) huolehtia kunnan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä.

Kuntalain 73 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnanhallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

1) välittömästi kunnanhallituksen alaisena toimiva kunnan palveluksessa oleva henkilö;
2) henkilö, joka on kunnanhallituksen tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;
3) kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta;
4) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisessa kunnassa huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa edunvalvonnasta.

Enemmistön kunnanhallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Edellä 1 momentin 4 kohtaa ei sovelleta kunnan määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen.

Lain naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta § 4a (29.6.2021/637) mukaan kunnallisissa toimielimissä, lukuun ottamattakunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia.

Kunnanhallituksen jäseninä ovat (tilanne 25.4.2023):

Jäsen (varajäsen)

Leena Palojärvi, puheenjohtaja (Ulla Keinovaara)
Pekka Tjäderhane (Unto Kultima)
Elli-Maria Kultima (Juha-Pekka Mäntyvaara)
Jarno Viitanen (Oula-Matti Palojärvi)
Janne Näkkäläjärvi (Tytti Valkeapää)
Kari-Pekka Stoor (Emilia Lyttinen)
Helinä Hautamäki (Heikki Järvistö)

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se valitsee seitsemän jäsentä kunnanhallitukseen ja näille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää jäsenistä puheenjohtajan, I varapuheenjohtajan ja II varapuheenjohtajan. Kunnanhallituksen toimikausi on vaalikauden loppuun.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.