Kunnanhallitus, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 111 Kunnanjohtajan sijaiset ja kunnanhallituksen esittelijät

ENODno-2023-149

Valmistelija

  • Leena Palojärvi, Kunnanhallituksen puheenjohtaja, leena.palojarvi@enontekio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus, valtuuston puheenjohtajisto ja kunnanjohtaja ovat 6.4.2023 solmineet johtajasopimuksen mukaisen sopimuksen virkasuhteen päättämisestä. Kunnanjohtaja on irtisanoutunut virastaan siten, että kunnanjohtajan virkasuhde päättyy 26.4.2023 ilman irtisanomisaikaa. Hallintosäännön 56 §:n mukaisesti viranhaltijan ilmoitus virkasuhteen irtisanomisesta ja työntekijän ilmoitus työsuhteen irtisanomisesta saatetaan palvelussuhteeseen ottamisesta päättäneen viranomaisen tietoon.

Hallintosäännön 15 §:n mukaan "kunnanjohtajan sijaisena kunnanjohtajan ollessa poissa tai esteellinen toimii hallintojohtaja. Kunnanhallitus määrää kunnanjohtajan sijaisen, joka hoitaa kunnanjohtajan tehtäviä hallintojohtajan ollessa poissa tai esteellinen. Kunnanvaltuusto voi kuitenkin, milloin kunnanjohtajan virka on avoinna tai poissaolo kestää kahta kuukautta pidemmän ajan, ottaa virkaan enintään kuuden kuukauden ajaksi määräaikaisen viran hoitajan tai avoimen viran hoitajan."

Kunnanhallitus käynnistää kunnanjohtajan rekrytoinnin sen jälkeen, kun valtuusto määrittelee 8.5.2023 kokouksessaan kunnanjohtajan kelpoisuusvaatimukset. Kunnanjohtajan virka on haettavana 9.5.2023 alkaen ja on oletettavaa, että valtuusto valitsee uuden kunnanjohtajan kokouksessaan 21.6.2023. Uusi kunnanjohtaja aloittanee työssään elo-syyskuun 2023 aikana.

Enontekiön kunnan hallintosäännön 3 §:n mukaan "Kunnanhallituksen esittelijänä toimii kunnanjohtaja. Kunnanjohtajan ollessa poissa tai esteellinen, esittelijänä toimii hänen sijaisekseen määrätty".

Hallintosäännön 143.5 §:n mukaan " Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä, ja päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta." Kunnanjohtajan sijaisena toimiva hallintojohtaja on käsiteltävässä asiassa asianosainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Palojärvi, Kunnanhallituksen puheenjohtaja, leena.palojarvi@enontekio.fi

Kunnanhallitus

  1. päättää käsitellä asian kunnanhallituksen puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä
  2. vie tiedoksi valtuustolle kunnanjohtajan irtisanoutumisen,
  3. päättää esittää valtuustolle, että kunnanjohtajan avoimen viran hoitajana toimii hallintosäännön mukaisesti hallintojohtaja Marja-Riitta Lukkari oman viran ohella siihen saakka, kun uusi kunnanjohtaja ottaa viran hoitaakseen,
  4. päättää, että hallintojohtajan kesäloman aikana heinäkuussa 2023 vt. kunnanjohtajana toimii tekninen johtaja Kimmo Lämsä, 
  5. hallintojohtajan ja teknisen johtajan palkkaus määräytyy kunnanjohtajan palkan mukaisesti kokonaispalkkana kunnanjohtajan viran hoitamisen mukaisesti (KVTES II luku 10 §),
  6. kunnanhallitus päättää, että kunnanjohtajan sijaisena sekä kunnanhallituksen esittelijänä  vt. kunnanjohtaja Marja-Riitta Lukkarin ollessa poissa tai esteellinen toimii tekninen johtaja. 

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Eriävä mielipide

  • Elli-Maria Kultima
    Esitän eriävän mielipiteen. Vt kunnanjohtajan virkanhoitoon ei valita toista vt viranhoitajaa. Vaan hallintojohtaja hoitaa kunnanjohtajan virkaa hallintosäännön mukaisesti, siihen saakka kun uusi kunnanjohtaja valitaan.

Esteellisyys

  • Sari Norrgård, Marja-Riitta Lukkari

Kokouskäsittely

Marja-Riitta Lukkari ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn (hallintolaki 28.1 § kohta 1) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Sari Norrgård ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn (hallintolaki 28.1 § kohta 4) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja toimi sihteerinä tässä pykälässä.

Ennen tämän asian käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko klo 14:51-15:05. Puheenjohtaja suoritti nimenhuudon tauon jälkeen, ja totesi, että kokous jatkuu laillisena ja päätösvaltaisena. Jarmo Näkkäläjärvi oli poistunut kokouksesta tauon aikana.

Elli-Maria Kultima esitti, että ei hyväksytä Kimmo Lämsän valintaa vt. kunnanjohtajaksi. Esitys raukesi kannattamattomana.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.