Kunnanhallitus, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Lainantakaus Kiinteistö Oy Enontekiön kunnan asunnot maalämpöhankkeen Kuntarahoituksen lainalle

ENODno-2023-150

Valmistelija

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Kiinteistö Oy Enontekiön kunnan asunnot (EKA) on pyytänyt kunnalta konserniohjeen mukaisesti omavelkaista takausta 400 000 euron summalle maalämpöhankkeen rahoittamiseksi lainarahoituksella. 

EKA on muuttamassa neljän vuokratalokohteen lämmitysmuotoa suorasta sähkölämmityksestä ja öljykeskuslämmityksestä maalämpöön. Hankkeen kustannusarvio on 415 000 €, josta jo maksettuja suunnittelu- ja konsulttikuluja on n. 15 000 €. Hankkeelle on haettu 120 654 € energia-avustusta ARAlta sekä valtion korkotukilainan varausta. Avustus- ja korkotukilainan varauspäätös odottavat Enontekiön kunnan puoltoa. 

EKA on kilpailuttanut lainan Pohjolan Osuuspankista ja Kuntarahoitukselta. EKAn hallitus valitsi Kuntarahoituksen lainan 10 vuoden hinnoittelukatkolla, korko on 6 kk:n EURIBOR 0,65 % marginaalilla. Laina-aika on 15 vuotta. Luotonantaja vaatii Enontekiön kunnan omavelkaisen takauksen.

Kuntalain 129 § mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se myöntää Kiinteistö Oy Enontekiön kunnan asunnoille omavelkaisen takauksen 400 000 euroa Kuntarahoituksen lainalle maalämpöhankkeen toteuttamiseksi.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

  • Sari Norrgård, Jarmo Näkkäläjärvi, Oula-Matti Palojärvi

Kokouskäsittely

Sari Norrgård, Jarmo Näkkäläjärvi ja Oula-Matti Palojärvi ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn (hallintolaki 28.1 § kohta 4 ja 5) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. 

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli toimitusjohtaja Mirja Tervoa asiasta.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.