Kunnanhallitus, kokous 7.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Hakemus siltarahoituksesta Peltovuoman Kylätalon maalämpöhankkeelle

ENODno-2024-141

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Peltovuoman kyläläiset ry valmistelee 100 000 euron investointiavustushakemusta Leader Tunturi-Lapille. Avustusta haetaan maalämpöön siirtymisen lisäksi puitteiden luomiseksi nuorisotilalle ja verstaaalle. Investointiavustusta on mahdollista saada 65 000 euroa ja omarahoitusosuuden määrä on 35 000 euroa. Yhdistys kattaa omarahoitusosuuden talkootyöllä ja 20 000 eurolla.

Yhdistys anoo Enontekiön kunnalta 65 000 euron siltarahoitusta (lainaa) myönteistä investointitukipäätöstä vastaan. Siltarahoituksen tarkoitus on varmistaa hankkeen toteutus käytännössä, sillä mahdollinen hankeavustus maksetaan avustuksen saajalle jälkikäteen toteutuneita kuluja vastaan. 

Hallintosäännön 25.1 §:n kohdan 12 mukaan kunnanhallitus päättää lainan myöntämisestä turvaavaa vakuutta vastaan sekä hankeaikaisen lyhytaikaisen lainan myöntämisestä kunnan elinvoimaan ja hyvinvointiin liittyviin hankkeisiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus myöntää Peltovuoman kyläläiset ry:lle hankkeen toteuttamiseksi lainaa myönnetyn avustuksen määrän. Edelleen kunnanhallitus valtuuttaa hallintojohtajan laatimaan tarvittavat asiakirjat lainan myöntämiseksi.

Laina myönnetään seuraaville ehdoilla:

  • Laina on ehdollinen, ja se myönnetään vain Leader Tunturi-Lapin myönteistä avustuspäätöstä vastaan. Lainan määrä on enintään myönnetyn avustuksen määrä.
  • Laina maksetaan yhdistykselle erissä yhdistyksen esittämän maksusuunnitelman mukaisesti. Maksusuunnitelman liitteenä on toimitettava sopimus maalämpöhankkeen toteuttajan kanssa.
  • Peltovuoman kyläläiset ry antaa kunnalle velkakirjan. Lainan vakuudeksi kunta vaatii yhdistyksen vastuuhenkilöiltä (2 henkilöä) omavelkaisen takauksen. Kunta tarkistaa yhdistyksen ja takaajien luottotiedot. 
  • Laina tai osa lainasta on maksettava takaisin kolmen (3) päivän sisällä siitä, kun rahoittaja on maksanut avustuksen yhdistyksen tilille. Jos maksettu avustus ei kata lainan määrää kokonaisuudessaan, on puuttuva osuus lainasta maksettava viimeistään yhden (1) kuukauden kuluessa siitä, kun rahoittaja on maksanut viimeisen avustuserän. 
  • Laina on koroton hankeajan. Hankeajan päättymisen jälkeen lainasta peritään Euribor 3 kk korko.

Päätös

Kunnanhallitus päätti myöntää Peltovuoman kyläläiset ry:lle 65 000 € siltarahoituksen (lainan) hankkeen toteuttamista varten.

Lainantakauksena toimii Leader Tunturi-Lapin myönteinen hankepäätös, eikä laina ole nostettavissa ilman sitä. Laina maksetaan takaisin heti, kun Peltovuoman kyläläiset ry on saanut koko hankerahoituksen maksatuksen.

Laina on koroton hankkeen ajan. Hankeajan päättymisen jälkeen jäljellä olevasta lainasta peritään Euribor 3 kk korko.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Eriävä mielipide

  • Helinä Hautamäki
    Jätän eriävän mielipiteen päätöksestä, johtuen takauksien vakuudesta.

     

    Marja-Riitta Aalto
    Jätän eriävän mielipiteen, koska kunnanhallitus päätti lainan myöntämisestä ilman turvaavaa vakuutta vastoin hallintosäännön määräystä.

     

     

    Tytti Valkeapää
    Jätän asiasta eriävän mielipiteen

     

     

    Elli-Maria Kultima
    Jätän eriävän mielipiteen.

     

Kokouskäsittely

Pekka Tjäderhane teki muutosehdotuksen  "Esitän, että Kunnanhallitus päättää myöntää Peltovuoman kyläläiset ry:lle 65 000 € siltarahoituksen (lainan) hankkeen toteuttamista varten. Lainantakauksena toimii Leader Tunturi-Lapin myönteinen hankepäätös, eikä laina ole nostettavissa ilman sitä. Laina maksetaan takaisin heti, kun Peltovuoman kyläläiset ry on saanut koko hankerahoituksen maksatuksen. Laina on koroton hankkeen ajan. Hankeajan päättymisen jälkeen jäljellä olevasta lainasta peritään Euribor 3 kk korko. Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa."

Anja-Maija Lundell ja Jarno Viitanen kannattivat Tjäderhanen ehdotusta. Helinä Hautamäki ja Elli-Maria Kultima kannattivat pohjaehdotusta.

Koska asiassa oli tehty kannatettu ehdotus, suoritettiin äänestys. Äänestyksessä pohjaehdotus sai 3 JAA-ääntä ja Tjäderhanen muutosehdotus sai 4 EI-ääntä. Pekka Tjäderhanen ehdotus tuli kunnanhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

Tiedoksi

Peltovuoman kyläläiset ry, kirjanpito

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.