Kunnanhallitus, kokous 7.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Lausunto valitukseen kunnanhallituksen päätöksestä 12.3.2024 § 34

ENODno-2024-78

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Enontekiön kunnassa, tehtiin 12.1.2024 allekirjoitetulla kauppakirjalla yksityisten välinen kiinteistökauppa noin 55,84 ha:n suuruisesta kiinteistöstä 47-405-32-7. Kauppahinta oli yhteensä 63.600 euroa, josta tulee yksikköhinnaksi noin 0,11 €/m². Kiinteistöllä ei ole rakennuksia, eikä kauppaan sisältynyt irtainta omaisuutta. Kiinteistö on metsämaata. Kauppaan sisältyy osuus Enontekiön kunnan yhteismetsään 47-874-1-0. Osuuden suuruus on 12,080000/18035,811634.

Etuoston kohteena oleva kiinteistö sijaitsee Ounasjärven eteläpuolella rajoittuen Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Hetan ympäristön ranta-alueiden osayleiskaavassa se on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on erityisiä ympäristöarvoja. Suurinta osaa kiinteistöä koskee myös merkintä maisemallisesti arvokas osa-alue. Kiinteistölle ei ole osoitettu rakennuspaikkoja. Kaavamerkinnät eivät estä metsälain mukaisia hakkuita kiinteistöllä.

Maakuntakaavassa alue on määritelty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi.

Kiinteistön läpi kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituin pitkä vaellusreitti Hetta-Pallas. Vuonna 1934 merkitty Hetta-Pallas on Suomen vanhin tunturialueiden retkeilyreitti. Tunturi-Lapin maakuntakaavaan vaellusreitti on merkitty Kulttuurihistoriallisesti tai maisemallisesti merkittävä tie tai reitti -merkinnällä. Reitin säilyminen hakkaamattomana on erittäin merkittävä asia Enontekiön kunnalle, kunnan imagolle ja luontoon perustuvalle matkailulle sekä alueen virkistyskäytölle.

Kiinteistön läpi kulkee myös Hetasta kansallispuistoon Pyhäkeron tuvalle ja sieltä edelleen Pallakselle menevä hiihtoreitti sekä Pyhäkeron tuvalle menevä moottorikelkkaura.

Kiinteistön 47-405-32-7 sijainti on hyvin keskeinen sen läpi kulkevien virkistysreittien sekä viereiseen Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon suuntautuvan matkailun kehittämisen näkökulmasta. Alfinmaa -nimisen kiinteistön saaminen kunnan omistukseen tukisi kansallispuiston virkistysreittien kehittämistä ja maiseman säilymistä luonnontilaisena.

Maapoliittisen ohjelman (KV 8.11.2023 § 98) mukaan Enontekiön kunta voi käyttää etuosto-oikeutta harkinnan mukaisesti virkistys- ja suojelutarkoituksiin.

Etuoston edellytykset

Etuostoa ohjaa ja säätelee etuostolaki (5.8.1977/608). Etuosto-oikeudella tarkoitetaan kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö. Etuosto-oikeuden käyttämisellä (etuostolla), sitten kun se on loppuun saatettu, kunnan katsotaan tulleen kaupantekohetkellä luovutuskirjassa ilmoitetun ostajan sijaan kaupassa sovituilla ehdoilla.

Etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten. Nyt päätettävässä etuostossa on kyse virkistys- ja suojelutarkoituksista.

Kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa, kun

  • myyty kiinteistö on yli 5.000 m²
  • ostajana ei ole myyjän puoliso tai henkilö, joka perintökaaren (40/65) 2 ja 4 luvun säännösten mukaan voisi periä myyjän, taikka tällaisen henkilön puoliso
  • ostajana ei ole valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos
  • myynti ei tapahdu pakkohuutokaupalla.

Etuosto-oikeutta ei myöskään ole, milloin sen käyttämistä, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, luovutuksen ehdot tai muut olosuhteet, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana.

Nyt tehdyssä kaupassa ei ole etuostolain mukaista estettä etuoston käyttämiselle.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää, että Enontekiön kunta käyttää etuostolaissa tarkoitettua etuosto-oikeuttaan kiinteistöä Alfinmaa 47-405-32-7 koskevassa 12.1.2024 allekirjoitetussa kiinteistökaupassa. 

Kauppahinta 63.600 euroa ja etuosto-oikeuden käyttämisestä aiheutuvat muut kulut korkoineen maksetaan ostajille vuoden 2024 kiinteistöjen ostoon varatuista määrärahoista.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Kunnanjohtajan muutettu päätösehdotus

Kunnanhallitus päättää,​ että Enontekiön kunta käyttää etuostolaissa tarkoitettua etuosto-​oikeuttaan kiinteistöä Alfinmaa 47-​405-​32-​7 koskevassa 12.1.2024 allekirjoitetussa kiinteistökaupassa virkistys-​ ja suojelutarkoituksia varten.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtajan muutetun päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 22.4.2024 /Dnro 605/03.04.04.04.18/2024) lähettänyt Enontekiön kunnanhallitukselle lausuntopyynnön liittyen asianosaisten tekemään hallintovalitukseen 11.4.2024. Muutoksenhaun alainen päätös; Enontekiön kunnanhallituksen päätös 12.3.2024 § 34.

Enontekiön kunnanhallitusta pyydetään antamaan asiassa lausunto. Lausunnossa on annettava selostus asiasta, vastattava oikeudenkäynnin osapuolen esittämiin vaatimuksiin ja niiden perusteluihin sekä lausuttava esitetystä selvityksestä.

Enontekiön kunnanhallitus on 12.3.2024 § 34 päättänyt, että Enontekiön kunta käyttää etuostolaissa tarkoitettua etuosto-oikeuttaan kiinteistöä Alfinmaa 47-405-32-7 koskevassa 12.1.2024 allekirjoitetussa kiinteistökaupassa virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Keskeisenä perusteena etuosto-oikeuden käyttämiselle oli kiinteistön läpi kulkeva Hetta-Pallas vaellusreitti. Reitin säilyminen hakkaamattomana on erittäin merkittävä asia Enontekiön kunnalle, kunnan imagolle ja luontoon perustuvalle matkailulle sekä alueen virkistyskäytölle.

Valittaja vaatii, että hallinto-oikeus kumoaa kunnanhallituksen em. päätöksen ja velvoittaa kunnan korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut hallinto-oikeudessa laillisine korkoineen 1.200 eurolla (alv 0 %) lisättynä oikeudenkäyntimaksulla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus antaa asiassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle liitteenä olevan lausunnon.

Päätös

Kunnanhallitus antoi asiassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle liitteenä olevan lausunnon.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.