Kunnanhallitus, kokous 7.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Sivistysjohtajan palkan vahvistaminen

ENODno-2022-405

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Perustelut

Sivistysjohtaja aloittaa virassaan 1.6.2024. Virka on uusi, eikä sille ole määritelty palkkaa. 

Ehdotus

Esittelijä

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää, että sivistysjohtajan kokonaispalkka on 5 400 euroa kuukaudessa 1.6.2024 alkaen.

Päätös

Hallintojohtaja/vs. kunnanjohtaja veti esityksen pois. Asia palautuu valmisteluun.

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko klo 13:04-13:30. Tauon jälkeen puheenjohtaja totesi, että paikalla ovat samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Sivistysjohtajan virka on Enontekiön kunnassa uusi eikä sille ole määriteltynä palkkaa. Viran perustaminen pohjautuu vuoden 2023 alussa tehtyyn organisaatiouudistukseen. Kunnanvaltuusto hyväksyi uuden luottamushenkilöorganisaation 7.9.2022 ja kunnanhallitus uuden virasto-organisaation 25.10.2022.

Uudessa organisaatiossa Enontekiön kunnalla on kolme toimialajohtajaa: hallintojohtaja, tekninen johtaja ja sivistysjohtaja. Aiemmassa organisaatiomallissa olleet kehitysjohtajan ja henkilöstöjohtajan virat lakkautettiin. Uuteen organisaatioon perustettiin sivistysjohtajan virka.

Sivistysjohtajan tehtävänä on johtaa hyvinvointilautakunnan alaisia hyvinvointi- ja sivistyspalveluita, joita ovat varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus, ruoka- ja puhtauspalvelut, kulttuuri-, vapaa-aika- ja nuorisopalvelut sekä työllisyys ja henkilöstö. Hyvinvointilautakunnan alaisten toimialojensa talousarvio 2024 on 4,7 miljoonaa euroa (toimintakate), joka on noin 60 prosenttia koko kunnan toimintakatteesta ja noin 65 % kunnan henkilöstöstä. Vuonna 2025 TE-palveluiden siirtyessä kuntiin tulee hyvinvointilautakunnan talousarvio ja tehtävät lisääntymään.

Toimialajohtajana sivistysjohtaja vastaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointilautakunnan alaisten toimialojen sujuvasta toiminnasta ja eri alueiden kehittämisestä sekä taloudesta ja toimii lautakunnan esittelijänä. Sivistysjohtaja on kunnan johtoryhmän jäsen. Sivistysjohtaja toimii hyvinvointilautakunnan toimialavastaavien sekä nuorisotoimen, vapaa-ajan ja työllisyyden henkilöstön esimiehenä. Vastaavia Enontekiön sivistysjohtajan vastuulle kuuluvia tehtäviä hoidetaan nonissa kunnissa, esim. Utsjoella, hyvinvointijohtajan nimikkeellä ja Joensuussa ja Viitasaarella sivistys- ja hyvinvointijohtajan nimikkeellä.

KVTES:n II luvun 17 §:n mukaan kunnan asianomainen viranomainen voi harkintansa mukaan päättää työnantajaa edustavien viranhaltijoiden palkasta ja sen määräytymisperusteesta. Työnantajan edustajaksi katsotaan viranhaltija/työntekijä, joka vastaa kunnan tai sen merkittävän osan johtamisesta ja kehittämisestä. Esim. kunnan ylin johto katsotaan tällaisiksi työnantajan edustajiksi. Sivistysjohtaja on Enontekiön kunnassa toimialajohtaja ja kunnan johtoryhmän jäsen.

Työnantajan edustajia ovat mm. johtavassa asemassa oleva viranhaltija/työntekijä, joka vastaa suuresta hallinnonalasta ja sen kehittämisestä samoin sellainen, jonka tehtävänä on vastata kunnan yleisestä hallinnosta, taloudesta tai suunnittelusta ja niiden kehittämisestä sekä henkilöstöjohtaja, -päällikkö tai vastaavassa asemassa oleva viranhaltija/työntekijä.

Soveltamisohjeen mukaisesti kunta/kuntayhtymä voi vapaasti päättää yllä mainittujen viranhaltijoiden/työntekijöiden palkoista ja niiden tarkistamisesta sekä tarkistuksen voimaantuloajankohdasta. Palkan määräytymisperusteena voi olla esim. kokonaispalkka. Mikäli viranhaltijan/työntekijän palkka on määritelty kokonaispalkaksi, niin hänelle ei makseta muita palkkausluvussa tarkoitettuja palkanosia, jollei viranhaltijaa/työntekijää koskevassa kunnan toimivaltaisen viranomaisen päätöksessä ole erikseen muuta todettu.

Kuntaliiton palkkavertailusta lokakuulta 2022 ei löydy alle 2000 asukkaan kuntien tietoja tehtävää vastaavalta ammattinimikkeeltä (sivistysjohtaja tai hyvinvointijohtaja). 2000 - 5000 asukkaan kunnissa ko. palkkavertailun mukaan sivistysjohtajan keskimääräinen tehtäväkohtainen palkka on 5211 € ja keskimääräinen kokonaisansio 5489 €.

Toimialajohtajien palkkarakenne Enontekiön kunnassa on perustunut kokonaispalkkaan.Tekninen johtaja on tehtäväkohtaisessa palkassa ja TS-palkkahinnoittelussa. Teknisen johtajan palkkaa ei ole tarkastettu vastaamaan organisaatiouudistusta 2023, jolloin teknisen johtajan virka siirrettiin toimialajohtajaksi. Tehtäväkohtaisen ja kokonaispalkan suurin ero on se, että tehtäväkohtaisessa palkassa maksetaan lisäksi virkaehtosopimuksen mukainen 8 %:n työkokemuslisä, sekä erilaisia työaikakorvauksia kuten ilta- ja ylityölisät. Kokonaispalkka sisältää nämä erät. 

Aiemmin Enontekiön kunnassa  sivistysjohtajan tehtäviin kuuluvaa vastaavaa työtä teki henkilöstöjohtaja. Hänellä oli vastuullaan lisäksi liikuntapaikkoihin liittyviä tehtäviä, jotka uudessa organisaatiomallissa ovat siirtyneet työpäällikön vastuulle. Sivistysjohtajan tehtäväalueseen kuuluu henkilöstöjohtajasta poiketen työllisyysasiat sekä ateria- ja puhtauspalvelut. Lakkautetun henkilöstöjohtajan viran kokonaispalkka oli 5 263,84 euroa kuukaudessa vuonna 2022. Yleiskorotus 2023 huomioon ottaen henkilöstöjohtajan laskennallinen palkka olisi tämän hetken (5/2024) tasolla 5 379,64 euroa. Hallintojohtajan kokonaispalkka on 5 344,09 euroa (5/2024). Vt. sivistysjohtajalle on maksettu sivistysjohtajan viran hoidosta oman työn ohella (varhaiskasvatuspäällikkö) 5 000 euroa kuukaudessa kokonaispalkkana. 

Sivistysjohtajan tehtävien laajuus ja vastuullisuus huomioon ottaen on perusteltua, että hänelle maksetaan samaa palkkaa kuin hallintojohtajalle. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää, että sivistysjohtajan kokonaispalkka 1.6.2024 alkaen on 5344,09 euroa kuukaudessa, kuitenkin huomioiden KVTES:n mukainen yleiskorotus. Hinnoittelutunnus 9999999. Kokonaispalkan lisäksi sivistysjohtajalle voidaan maksaa mahdollista saamen kielilisää. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.