Perustelut
Sivistysjohtajan virka on Enontekiön kunnassa uusi eikä sille ole määriteltynä palkkaa. Viran perustaminen pohjautuu vuoden 2023 alussa tehtyyn organisaatiouudistukseen. Kunnanvaltuusto hyväksyi uuden luottamushenkilöorganisaation 7.9.2022 ja kunnanhallitus uuden virasto-organisaation 25.10.2022.
Uudessa organisaatiossa Enontekiön kunnalla on kolme toimialajohtajaa: hallintojohtaja, tekninen johtaja ja sivistysjohtaja. Aiemmassa organisaatiomallissa olleet kehitysjohtajan ja henkilöstöjohtajan virat lakkautettiin. Uuteen organisaatioon perustettiin sivistysjohtajan virka.
Sivistysjohtajan tehtävänä on johtaa hyvinvointilautakunnan alaisia hyvinvointi- ja sivistyspalveluita, joita ovat varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus, ruoka- ja puhtauspalvelut, kulttuuri-, vapaa-aika- ja nuorisopalvelut sekä työllisyys ja henkilöstö. Hyvinvointilautakunnan alaisten toimialojensa talousarvio 2024 on 4,7 miljoonaa euroa (toimintakate), joka on noin 60 prosenttia koko kunnan toimintakatteesta ja noin 65 % kunnan henkilöstöstä. Vuonna 2025 TE-palveluiden siirtyessä kuntiin tulee hyvinvointilautakunnan talousarvio ja tehtävät lisääntymään.
Toimialajohtajana sivistysjohtaja vastaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointilautakunnan alaisten toimialojen sujuvasta toiminnasta ja eri alueiden kehittämisestä sekä taloudesta ja toimii lautakunnan esittelijänä. Sivistysjohtaja on kunnan johtoryhmän jäsen. Sivistysjohtaja toimii hyvinvointilautakunnan toimialavastaavien sekä nuorisotoimen, vapaa-ajan ja työllisyyden henkilöstön esimiehenä. Vastaavia Enontekiön sivistysjohtajan vastuulle kuuluvia tehtäviä hoidetaan nonissa kunnissa, esim. Utsjoella, hyvinvointijohtajan nimikkeellä ja Joensuussa ja Viitasaarella sivistys- ja hyvinvointijohtajan nimikkeellä.
KVTES:n II luvun 17 §:n mukaan kunnan asianomainen viranomainen voi harkintansa mukaan päättää työnantajaa edustavien viranhaltijoiden palkasta ja sen määräytymisperusteesta. Työnantajan edustajaksi katsotaan viranhaltija/työntekijä, joka vastaa kunnan tai sen merkittävän osan johtamisesta ja kehittämisestä. Esim. kunnan ylin johto katsotaan tällaisiksi työnantajan edustajiksi. Sivistysjohtaja on Enontekiön kunnassa toimialajohtaja ja kunnan johtoryhmän jäsen.
Työnantajan edustajia ovat mm. johtavassa asemassa oleva viranhaltija/työntekijä, joka vastaa suuresta hallinnonalasta ja sen kehittämisestä samoin sellainen, jonka tehtävänä on vastata kunnan yleisestä hallinnosta, taloudesta tai suunnittelusta ja niiden kehittämisestä sekä henkilöstöjohtaja, -päällikkö tai vastaavassa asemassa oleva viranhaltija/työntekijä.
Soveltamisohjeen mukaisesti kunta/kuntayhtymä voi vapaasti päättää yllä mainittujen viranhaltijoiden/työntekijöiden palkoista ja niiden tarkistamisesta sekä tarkistuksen voimaantuloajankohdasta. Palkan määräytymisperusteena voi olla esim. kokonaispalkka. Mikäli viranhaltijan/työntekijän palkka on määritelty kokonaispalkaksi, niin hänelle ei makseta muita palkkausluvussa tarkoitettuja palkanosia, jollei viranhaltijaa/työntekijää koskevassa kunnan toimivaltaisen viranomaisen päätöksessä ole erikseen muuta todettu.
Kuntaliiton palkkavertailusta lokakuulta 2022 ei löydy alle 2000 asukkaan kuntien tietoja tehtävää vastaavalta ammattinimikkeeltä (sivistysjohtaja tai hyvinvointijohtaja). 2000 - 5000 asukkaan kunnissa ko. palkkavertailun mukaan sivistysjohtajan keskimääräinen tehtäväkohtainen palkka on 5211 € ja keskimääräinen kokonaisansio 5489 €.
Toimialajohtajien palkkarakenne Enontekiön kunnassa on perustunut kokonaispalkkaan.Tekninen johtaja on tehtäväkohtaisessa palkassa ja TS-palkkahinnoittelussa. Teknisen johtajan palkkaa ei ole tarkastettu vastaamaan organisaatiouudistusta 2023, jolloin teknisen johtajan virka siirrettiin toimialajohtajaksi. Tehtäväkohtaisen ja kokonaispalkan suurin ero on se, että tehtäväkohtaisessa palkassa maksetaan lisäksi virkaehtosopimuksen mukainen 8 %:n työkokemuslisä, sekä erilaisia työaikakorvauksia kuten ilta- ja ylityölisät. Kokonaispalkka sisältää nämä erät.
Aiemmin Enontekiön kunnassa sivistysjohtajan tehtäviin kuuluvaa vastaavaa työtä teki henkilöstöjohtaja. Hänellä oli vastuullaan lisäksi liikuntapaikkoihin liittyviä tehtäviä, jotka uudessa organisaatiomallissa ovat siirtyneet työpäällikön vastuulle. Sivistysjohtajan tehtäväalueseen kuuluu henkilöstöjohtajasta poiketen työllisyysasiat sekä ateria- ja puhtauspalvelut. Lakkautetun henkilöstöjohtajan viran kokonaispalkka oli 5 263,84 euroa kuukaudessa vuonna 2022. Yleiskorotus 2023 huomioon ottaen henkilöstöjohtajan laskennallinen palkka olisi tämän hetken (5/2024) tasolla 5 379,64 euroa. Hallintojohtajan kokonaispalkka on 5 344,09 euroa (5/2024). Vt. sivistysjohtajalle on maksettu sivistysjohtajan viran hoidosta oman työn ohella (varhaiskasvatuspäällikkö) 5 000 euroa kuukaudessa kokonaispalkkana.
Sivistysjohtajan tehtävien laajuus ja vastuullisuus huomioon ottaen on perusteltua, että hänelle maksetaan samaa palkkaa kuin hallintojohtajalle.
Ehdotus
Esittelijä
-
Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi
Kunnanhallitus päättää, että sivistysjohtajan kokonaispalkka 1.6.2024 alkaen on 5344,09 euroa kuukaudessa, kuitenkin huomioiden KVTES:n mukainen yleiskorotus. Hinnoittelutunnus 9999999. Kokonaispalkan lisäksi sivistysjohtajalle voidaan maksaa mahdollista saamen kielilisää.