Kunnanhallitus, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 133 Työllisyyspalvelujen yhteistoiminta-alueen valmistelu- ja suunnittelutyöhön osallistuminen

ENODno-2023-174

Valmistelija

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu työ- ja elinkeinotoimistoilta siirtyy kunnille 1.1.2025. Tämä on kunnille uusi valtionosuustehtävä, jonka rahoitus on yleiskatteisessa valtionosuudessa. Kunnan rahoitusvastuu laajenee. Kunnille siirtyy myös ELY-keskusten julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät hankintatehtävät ja KEHA-keskuksen julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät maksatustehtävät. 

TE-palvelut siirretään kunnille tai useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue.

Kuntien on sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä. Valtioneuvosto voi tietyin laissa määritellyin perustein myöntää järjestämisvastuun työllisyysalueelle, jonka työvoimapohja on alle 20 000 henkilöä. Poikkeuslupa edellyttää, ettei palveluiden saatavuus alueella vaarannu.

Kuntien, jotka muodostavat työllisyysalueen, on toimitettava työ- ja elinkeinoministeriölle sopimus yhteisestä toimielimestä tai kuntayhtymän perussopimus. Sopimus on toimitettava työ- ja elinkeinoministeriölle kahden viikon kuluessa yhteistoimintasopimuksen tai perussopimuksen hyväksymisestä. Työ- ja elinkeinoministeriölle toimitettavasta suunnitelmasta tulee käydä ilmi:

  1. laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamiseen varattavat taloudelliset ja henkilöstövoimavarat sekä niiden kohdentuminen
  2. laissa tarkoitettujen palvelujen tuottamista ja kohdentamista koskevat ratkaisut
  3. toimipisteiden määrä ja sijoittuminen
  4. yhteistyötahot ja –muodot
  5. työperäisen maahanmuuton, työvoiman ja työpaikkojen kohtaannon sekä työvoiman liikkuvuuden edistäminen
  6. varautuminen rakennemuutostilanteisiin.

Enontekiön kunta on vastaanottanut Meri-Lapin kehittämiskeskus ry:ltä, Kittilän kunnalta ja Sodankylän kunnalta esitykset lähteä mukaan perustamaan yhteistoiminta-aluetta työllisyyspalvelujen järjestämiseksi. 

Kunnanhallitukselle esitellään kokouksessa uudistusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi esittelyn ja käy evästyskeskustelun siitä, minkä mahdollisen työllisyysalueen valmisteluun kunta sitoutuu. 

Päätös

Kunnanhallitus evästi vt. kunnanjohtajajaa jatkamaan valmistelua siltä pohjalta, että Enontekiö on mukana Tunturi-Lapin ja Pellon yhteisen työllisyysalueen valmistelussa. Pinta-alaltaan alue on laaja eikä työllisten määrässäkään pieni kokonaisuus. Aluetta yhdistää elinkeinoelämän yhteneväisyydet, rajayhteistyö Ruotsiin ja Norjaan sekä luontaisesti ajan kuluessa alueelle rakentunut kuntarajat ylittävä monipuolinen yhteistyö.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.