Kunnanhallitus, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Kilpisjärven asemakaavan muutos, korttelin 16 rakennuspaikka 12; asemakaava vireille

ENODno-2023-166

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Kiinteistön 47-402-42-60 omistaja on hakenut Kilpisjärven asemakaavan muutosta.

Asemakaavan muutosta haetaan Tsahkalluoktantien päässä olevan rakennuspaikan laajentamiseksi. Kaavamuutoshakemus koskee kiinteistöjä 47-402-42-22 ja 47-402-42-60. 

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on laajentaa korttelin 16 rakennuspaikkaa 12 (AO) nykyisen kaavan mukaiselle lähivirkistysalueelle, joka on merkitty Sodankylän observatorion tutkimustoimintaan tarkoitetuksi e-alueeksi. Nykyisin alue ei ole enää tutkimuskäytössä. Kaavan mukainen rakennuspaikka on pienen koon ja maastonmuotojen takia rakentamisen kannalta haastava. Rakennuspaikan laajentamisella tontista muodostuu paremmin rakentamiseen sopiva. Kaavamuutos tuo omalta osaltaan helpotusta Kilpisjärven tonttipulaan.

Voimassa olevan kaavan mukainen rakennuspaikka on yksityisomistuksessa ja laajennusalue kunnan omistuksessa. Laajennusalue on tarkoitus myydä hakijalle, kun asemakaavamuutos on saanut lainvoiman.

Kaavamuutos hyödyttää erityisesti hakijaa, minkä vuoksi hän sitoutuu maksamaan kaavamuutoksesta aiheutuvat kulut kokonaisuudessaan.

Ko. kaavamuutoksen valmistelussa on seuraavat vaiheet: 1) Kunnanhallitus päättää kaavamuutoksen vireilletulosta sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 2) Kunnanhallitus asettaa kaavaluonnoksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 3) Kunnanhallitus asettaa kaavaehdotuksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 4) Kunnanvaltuusto hyväksyy asemakaavamuutoksen kunnanhallituksen esityksestä. 5) Valitusmahdollisuus. 6) Kaavamuutoksen voimaantulo.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää kuuluttaa korttelin 16 rakennuspaikkaa 12 koskevan Kilpisjärven asemakaavan muutoksen vireille sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville (MRL 63 §).

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

maanomistaja, maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.