Kunnanhallitus, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 YLI-KYRÖ Saajontien ranta-asemakaavan muutos; kaavaehdotus nähtäville

ENODno-2022-116

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Yli-Kyrön Saajontien ranta-asemakaavan muutos on etenemässä ehdotusvaiheeseen. Kaavan muutoksen tavoitteena on poistaa nykyisessä kaavassa kahdelle eri kiinteistölle kuuluva matkailupalvelujen kortteli 75 (RM), joka sijaitsee osittain valtakunnallisesti arvokkaalla tuulikerrostumalla. Vapautuva rakennusoikeus käytetään osoittamalla alueelle uusia lomarakennuspaikkoja sekä lisäämällä korttelin 76 pientalotontin rakennusoikeutta.

Ranta-asemakaavamuutoksen luonnos on ollut nähtävillä MRL 62 §:n sekä MRA 30 §:n mukaisesti 15.2. – 17.3.2023 välisen ajan. Kaavaluonnoksesta ei jätetty yhtään mielipidettä. Lausunnon antoivat Lapin liitto, Lapin ELY-keskus ja Saamelaismuseo Siida.

Valmisteluvaiheen kuulemisen jälkeen

  • korttelin 75 rakennusoikeutta on vähennetty 15 k-m² kaavaluonnokseen verrattuna
  • kortteliin 75 johtavan ohjeellisen ajoyhteyden sijaintia on muutettu siten, että tie on mahdollista rakentaa ilman syviä maaleikkauksia
  • kaavaselostuksen kohtaan emätilaselvitys on lisätty perusteluita rakennuspaikkojen rantaan siirtämisen tueksi
  • jätevesien käsittelyä koskevaa kaavamääräystä on täydennetty
  • kaavakartalle on lisätty määräys hulevesien käsittelystä
  • kaavaselostukseen on lisätty maininta, että kaavamuutosta koskee myös valtakunnallinen alueidenkäyttötavoite terveellinen ja turvallinen elinympäristö ja että suunnitellut rakennuspaikat eivät sijaitse tulvavaara-alueella

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää, että Yli-Kyrön Saajontien ranta-asemakaavan muutosehdotus asetetaan julkisesti nähtäville (MRL 65 §, MRA 27 §) ja että siitä pyydetään asianmukaiset lausunnot (MRA 28 §).

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja, maanomistajat

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.