Kunnanhallitus, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 KL -tonttien hinnoittelu, Hetan asemakaavan kortteli 3

ENODno-2023-42

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Hetan asemakaavan korttelissa 3 on vapautunut vanhojen koulurakennusten purkamisen ja nuorisotila Kiepin käyttökiellon myötä tilaa liike- ja hotellirakentamiselle. Korttelissa on kolme asemakaavan mukaista ohjeellista rakennuspaikkaa. Kunta omistaa rakennuspaikat lukuunottamatta noin 600 m2:n suuruista aluetta kalasataman ympärillä.

Tonttien tiedot:

Rakennuspaikka 3/1: kaavamerkintä KL, pinta-ala 9798 m², kerrosluku II, rakennusoikeus 5000 k-m² (tontilla Kieppi, kunnan varasto ja autotalli)

Rakennuspaikka 3/3: kaavamerkintä KL-1, pinta-ala 5787 m², kerrosluku ½k III, rakennusoikeus 8000 k-m² (tontilla kalasatama ja varastokoppeja)

Rakennuspaikka 3/4: kaavamerkintä KL, pinta-ala 2708 m², kerrosluku II u½, rakennusoikeus 1000 k-m² (tontilla kunnan varasto)

Kaavamerkintöjen selitys:

KL = Liikerakennusten korttelialue; Alueelle saa sijoittaa enintään 2000 kerrosneliömetrin suuruisen päivittäistavarakaupan yksikön.

KL-1 = Hotellirakennusten korttelialue; Alueelle saa rakentaa myös lomahuoneistoja sekä pääkäyttötarkoitusta palvelevia asuin- ja toimistotiloja. Alueen kerrosalasta saa käyttää enintään 10% pääkäyttötarkoitusta palvelevia asuin- ja toimistotiloja varten.

Enontekiön kunta on teettänyt vuonna 2020 lyhyen markkinakatsauksen erityyppisten tonttien hintatasosta Pohjois-Lapissa. Katsauksessa todetaan Hetan KL -tonttien osalta, että niiden markkinaehtoinen hinnoittelu on karkeasti noin 50 (-100) euroa/k-m². Tämän perusteella liike- ja hotellitonttien myyntihinnaksi Hetan asemakaavan korttelissa 3 esitetään 60 euroa/k-m² eli 300.000,00 euroa (KL, 3/1), 480.000,00 euroa (KL-1, 3/3) ja 60.000,00 euroa (KL, 3/4).

Tonttien luovutusmuotona on myynti tai vuokraus. Elinkustannusindeksiin sidottu perusvuokra on 6 % kauppahinnasta. Tonteilla on rakentamisvelvoite.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että Hetan asemakaavan korttelin 3 liike- ja hotellirakennusten korttelialueella (kaavamerkinnät KL ja KL-1) olevat rakennuspaikat myydään hintaan 60 euroa/k-m².

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.