Kunnanhallitus, kokous 7.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 LISÄPYKÄLÄ: Otto-oikeuden käyttäminen hyvinvointilautakunnan päätökseen 23.2.2023 § 18 (lisäpykälä)

ENODno-2023-55

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi
Sirpa Mannela, toimisto-ja tapahtumasihteeri, sirpa.mannela@enontekio.fi

Perustelut

Enontekiön kunnan opetustoimen koulukuljetukset ajalle 1.8.2023-31.7.2025 täytyy kilpailuttaa. Kilpailutuksessa ovat mukana kaikkien koulujen säännölliset oppilaskuljetukset, joita ei voida reittiliikenteellä hoitaa kahdeksi vuodeksi, mukana myös yksi optiovuosi. Hankinta ylittää kansalliset kynnysarvot.

Enontekiön kunnan koulukuljetuksiin liittyvistä kilpailutuksista vastaa opetustoimi hyvinvointilautakunnan alaisuudessa. Opetustoimi on selvittänyt kuljetustarpeet oppilasennusteiden avulla. Hyvinvointilautakunta hyväksyy tarjouskilpailun voittaneet liikennöitsijät. 

Hankinnassa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista (1397/2016), lakia ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011 ja 1406/2016) sekä tilaajavastuulakia 

(Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 1233/2006). Tarjouskilpailussa käytetään avointa hankintamenettelyä, markkinavuoropuhelu järjestetään kuljetusyrittäjien kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy oheismateriaalina olevan palveluliitten koulukuljetuksiin ajalle 1.8.2023-31.7.2025 sekä yhdelle optiovuodelle. 

Hyvinvointilautakunta valtuuttaa hallinnollisen rehtorin hyväksymään kilpailutusasiakirjat ja suorittamaan kilpailutuksen.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Valmistelija

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Enontekiön kunnan hallintosäännön 32 §:n mukaan asian ottamisesta kunnanhallituksen käsiteltäväksi voi päättää kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja. Päätökset, joita ei voi ottaa ylemmän toimielimen käsittelyyn määrätään Kuntalain 92 §:ssä.

Otto-oikeutta on käytettävä viimeistään seitsemän päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, kuitenkin  viimeistään sen ajan kuluessa, josta Kuntalain § 134 tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä.

Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että alemman viranomaisen käsittelemä asia siirtyy kokonaisuudessaan hallituksen, lautakunnan tai johtokunnan käsiteltäväksi. Nämä eivät ole sidottuja alemman viranomaisen tekemään ratkaisuun. Hallituksella, lautakunnalla tai johtokunnalla on asiaa käsiteltäessä sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut. Se on velvollinen tekemään asiassa päätöksen. Käsiteltäväksi otetussa asiassa voidaan tehdä uusi päätös tai aiemmin tehty päätös voidaan pysyttää, kumota tai muuttaa taikka asia voidaan palauttaa päätöksen tehneen viranomaisen käsiteltäväksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja on ilmoittanut 6.3.2023 käyttävänsä kunnanhallituksen puheenjohtajana otto-oikeutta Hyvinvointilautakunnan 23.2.2023 päätökseen § 18 (Enontekiön kunnan koulukuljetusten hankinta 2023 - 2025 palveluasiakirjan hyväksyntä)

Perustelu otto-oikeuden käyttämiselle:

Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 23.2.2023 käsitellyt koulukuljetusten kilpailutusasiakirjoja. Asiassa § 18 on hyvinvointilautakunta hyväksynyt tarjouspyynnön liitteenä olevan tarjouspyynnön palvelukuvauksen.  Asian käsittelyyn ja päätöksentekoon on osallistunut hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja. Lautakunnan puheenjohtajan puoliso on hallituksen puheenjohtaja taksipalveluja tarjoavassa yhtiössä, joka on aiemmin osallistuntu Enontekiön koulukuljetuksien kilpailutukseen. On todennäköistä, että kyseinen taksipalveluyhtiö osallistuu myös tulevaan kilpailutukseen. Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajan voidaan katsoa olevan esteellinen valmisteltavaan asiaan hallintolain 28.1 §:n 1 kohdassa tarkoitetulla asianosaisjääviyden perusteella, koska hänen läheisensä on asianosainen.

Hankintalain 66 §:n mukaan ”jos ehdokas, tarjoaja tai tarjoajaan liittyvä yritys on osallistunut hankinnan valmisteluun, on hankintayksikön varmistettava, että tämä ei vääristä kilpailua.” Kyseistä pykälää koskevien lain esitöiden yksityiskohtaisten perusteluiden mukaan hankintayksiköiden on osaltaan varmistettava, että mikään hankinnan valmisteluun osallistunut taho ei saavuta sellaista etulyöntiasemaa, joka johtaisi hankintamenettelyssä tasapuolisen ja syrjimättömän kilpailutilanteen vaarantumiseen (HE 108/2016 vp s. 164). Käytännössä hankintayksikön on varmistettava, että esteellinen henkilö ei osallistu hankinnan valmisteluun ja päätöksentekoon.

Esteellisen henkilön osallistuttua päätöksentekoon, tulee hyvinvointilautakunnan 23.2.2023 § 18 päätös katsoa syntyneen virheellisessä järjestyksessä ja se tulee kumota.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus kumoaa hyvinvointilautakunnan 23.2.2023 § 18 päätöksen ja palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi hyvinvointilautakuntaan.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Kokouskäsittely

Ennen asian käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko 15:10-15:20. Tauon jälkeen puheenjohtaja totesi, että paikalla ovat samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Tämän asian käsittelyn jälkeen siirryttiin käsittelemään § 59.

Tiedoksi

hyvinvointilautakunta

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.