Kunnanhallitus, kokous 28.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Avustushakemus latutampparin hankintaan Kilpisjärven Ladut ry

ENODno-2024-191

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Kilpisjärven Ladut ry hakee Enontekiön kunnalta yleisavustusta 126 000 euroa + arvonlisävero ensisijaisesti uuden latutampparin hankintaa varten. Yhdistys on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon, ja sen jäsenistö
koostuu kilpisjärveläisistä yritysedustajista ja yhdistysjäsenistä. Yhdistys toimii alueen latupoolina ja hoitaa alueen latu- ja kelkkareitistön ylläpitoa.

Latutampparin hankintaan latuyhdistys hakee ensisijaisesti avointa kunnan yleisavustusta, jotta sopivan ja asianmukaisen latutampparin löydyttyä yhdistys voisi heti varata koneen maksamalla käteisrahan/varausmaksun. Enontekiön kunta oli varannut vuoden 2023 talousarvioon 75 000 euron määrärahan yhdistyksen latutampparin hankintaan, mutta tampparin hankinta jäi toteutumatta.

Yhdistys on hakemuksensa mukaan selvittänyt mahdollisuudet hakea ELY-keskuksen sekä Leader Tunturi-Lapin hanketukea tampparihankintaa varten. ELY-keskus ei tue tampparihankintoja. Leaderin yleishyödyllisessä investointihankkeessa julkinen rahoitus ei kelpaa kokonaan rahoitusmuodoksi, joten kunnan avustusta ei voi yhdistää hanketukeen eikä latuyhdistyksellä ei tällä hetkellä ole riittävästi varallisuutta Leader-hankkeen vaatiman 35 % omavastuuosuuden kattamiseen.

Latuyhdistys ei ole tehnyt merkittäviä investointeja kalustoon tai reitistöön vuoden 2021 jälkeen ja yhdistyksen viime vuosien aikana hakemat investointi- ja kehityshankkeet ovat hylkääntyneet yhdistyksestä riippumattomista syistä. Yhdistys haki Tunturi-Lapin Leaderiltä Ulkoileva Kilpisjärvi -kehittämishanketta (157582). Hanke sai hylkäävän päätöksen vuonna 2021 siitä syystä, että Enontekiön kunta oli saanut myönteisen rahoituspäätöksen Ely-keskukselta 157446/28.5.2021/Enontekiön reittien kokonaiskehittämissuunnitelma.  Kunnan hanke jäi lopulta toteuttamatta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää 156 000 euroa avustusta Kilpisjärven Ladut ry:lle latutampparin hankintaan. Päätös on ehdollinen ja edellyttää kunnanvaltuuston hyväksymää lisämäärärahaa avustuksen maksamiseen. 

Avustus voidaan maksaa osissa, jotta mahdollinen varausmaksu saadaan maksettua yhdistykselle heti kun sen tarve ilmenee. Ennen avustuksen maksamista yhdistyksen on toimitettava luotettava selvitys tampparin hankkimisesta, esimerkiksi sopimus toimittajan kanssa.

Päätös

Kunnanhallitus päättää myöntää enintään 100 000 euroa avustusta Kilpisjärven Ladut ry:lle latutampparin hankintaan. Avustusta ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen. Päätös on ehdollinen ja edellyttää kunnanvaltuuston hyväksymää lisämäärärahaa avustuksen maksamiseen. 

Avustus voidaan maksaa osissa, jotta mahdollinen varausmaksu saadaan maksettua yhdistykselle heti kun sen tarve ilmenee. Ennen avustuksen maksamista yhdistyksen on toimitettava luotettava selvitys tampparin hankkimisesta, esimerkiksi sopimus toimittajan kanssa.

Avustuksen ehdot:

Yhdistys ei saa myydä tampparia ilman kunnan suostumusta 10  vuoden sisällä tampparin hankinnasta. Jos tamppari myydään 10 vuoden sisällä, on mahdollisesta myynnistä tulleet tuotot palautettava kunnalle.

Enontekiön kunta ei tule myöntämään yhdistykselle lisää avustusta samanlaiseen tarkoitukseen tai siihen liittyviin tarkoituksiin, kuten tampparihalliin. Kunta ei ole vastuullinen tai velvollinen tampparin huoltoon ja ylläpitoon liittyen.

Yhdistyksen tulee ottaa tarvittavat vakuutukset koneelle sekä toiminnalle.

Ottamalla vastaan avustuksen Kilpisjärven Ladut ry sitoutuu huolehtimaan Kilpisjärven latureitistön. 

Yhdistyksen hallituksen on toimitettava kunnanhallitukselle tiedoksi yhdistyksen hallituksen päätös avustusehtoihin sitoutumisesta viimeistään 7.6.2024.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko klo 12:57-13:10. Jarmo Näkkäläjärvi poistui kokouksesta tauon aikana.Tauon jälkeen puheenjohtaja totesi, että Jarmo Näkkäläjärveä lukuunottamatta kokouksessa on läsnä samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Kunnanhallitus keskusteli avustuksen ehdoista ja teki päätöksen yksimielisesti. 

Jarmo Näkkäläjärvi palasi kokoukseen klo 13:45 ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Kilpisjärven Ladut ry

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.