Kunnanhallitus, kokous 28.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Sijoitus Enontekiön Vesihuolto Oy

ENODno-2024-134

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Enontekiön kunnalla on Kilpisjärven alueella menossa useita kaavoitushankkeita, joiden tarkoituksena on kehittää Kilpisjärven aluetta. Kaavoituspäätöksien mukana seuraa velvollisuuksia niin kunnalle kuin alueen vesihuollosta vastaavalle taholle. Enontekiön Vesihuolto Oy on rakentanut vesihuoltorakenteet alueen viimeisille kaavoitetuille alueille kassavaroin. Vesihuoltolain mukaisesti se on on velvollinen järjestämään myös tulevien alueiden vesihuollon.

Kilpisjärvellä vesihuollon kapasiteetti puhtaan veden osalta ylittyy sesonkiaikojen kulutuspiikeissä, joka näkyy vedenpaineen alentumisena käyttäjillä.

Alueen uuden vedenottamon ja Kilpisjärveen sijoitettavien siirtolinjojen osalta on laadittu yleissuunnitelmat ja luvitusprosessit molempien osalta ovat käynnissä. Em. kohteiden toteutussuunnitelmat ja tarjouspyyntiasiakirjat tulisi laatia vuoden 2024 loppuun mennessä, jotta toteutus olisi mahdollista aloittaa vuonna 2025.

Myös uusien Kilpisjärvelle tulevien kaava-alueiden osalle tulee laadituttaa vesihuollon toteutussuunnitelmat. Lisäksi Kilpisjärven ja Karesuvannon puhdistamoilla on olemassa korjausinvestointitarpeita. Karesuvannon vedenottamon investointisaneerauksen loppuun saattaminen on myös toimenpiteenä vuoden 2024 aikana.

Koko Kilpisjärven alueen vesihuollon päivittäminen tämän hetken arviolla, kaikkien toimenpiteiden toteutuessa, on n. 4,0 miljoonaa euroa.  Näin suuren investoinnin toteuttaminen ei ole yhtiön talouden kannalta mahdollista ja johtaisi alueen vesihuollon asiakkaiden käyttötaksojen ja liittymätaksojen 2-3-kertaistumiseen, riippuen laina-ajan pituudesta sekä vallitsevasta korkotasosta.

Enontekiön kunnanvaltuusto on varannut Enontekiön Vesihuolto Oy:n pääomittamiseen 600 000 euron määrärahan vuoden 2024 talousarvion investointisuunnitelmaan.

Enontekiön Vesihuolto Oy on ns. luonnollinen monopoli eli se tuottaa lainsäädännön perusteella vesi- ja viemärihuoltopalvelut toiminta-alueellaan. EU:n valtiontukia koskeva säätely ei tämän vuoksi tule kyseeseen harkittaessa pääomasijoituksen tekemistä yhtiöön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää täytäntöönpanna valtuuston talousarvion yhteydessä hyväksymän 600 000 euron suuruisen oman pääoman ehtoisen sijoituksen Enontekiön Vesihuolto Oy:lle vuoden 2024 investointien toteuttamiseksi sekä tulevien vuosien investointien suunnitteluiden ja luvituksien rahoittamiseksi. Edelleen kunnanhallitus antaa valtuuden suorittaa sijoituksen tekemisen kolmessa saman suuruisessa erässä: 14. kesäkuuta 2024, 16.syyskuuta 2024 sekä 15. marraskuuta 2024. 

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

  • Jarmo Näkkäläjärvi

Kokouskäsittely

Jarmo Näkkäläjärvi ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi (hallintolaki 28.1 § kohta 5).

Tiedoksi

Enontekiön Vesihuolto Oy, kirjanpito

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.