Kunnanhallitus, kokous 28.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 KILPISJÄRVI asemakaavan muutos, kortteli 18 / Kilpissafarit

ENODno-2024-143

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Kiinteistön 47-402-42-97 omistaja Kilpissafarit Ky on hakenut Kilpisjärven asemakaavan muutosta.

Asemakaavan muutosta haetaan Tsahkalluoktantien varrella olevan rakennuspaikan laajentamiseksi. Kaavamuutoshakemus koskee kiinteistöjä 47-402-42-22 ja 47-402-42-97. 

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on laajentaa Kilpissafarit Ky:n rakennuspaikkaa (RM) nykyisen kaavan mukaiselle lähivirkistysalueelle. Kaavan mukainen rakennuspaikka on hyödynnetty äärimmilleen ja yrityksen kasvattaminen nykyisellä tontilla on käynyt mahdottomaksi. Rakennuspaikan laajentamisen myötä hakijan tarkoituksena olisi rakentaa uudet tilat asiakkaille ja kausisäilytystilat moottorikelkoille ym. kalustolle. Tontilla tarvitaan lisää tilaa myös polttopuiden säilyttämiselle.

Voimassa olevan kaavan mukainen rakennuspaikka on Kilpissafarien omistuksessa ja laajennusalue kunnan omistuksessa. Laajennusalue on tarkoitus myydä hakijalle, kun asemakaavamuutos on saanut lainvoiman.

Kaavamuutos hyödyttää erityisesti hakijaa, minkä vuoksi hän sitoutuu maksamaan kaavamuutoksesta aiheutuvat kulut kokonaisuudessaan.

Ko. kaavamuutoksen valmistelussa on seuraavat vaiheet: 1) Kunnanhallitus päättää kaavamuutoksen vireilletulosta sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 2) Kunnanhallitus asettaa kaavaluonnoksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 3) Kunnanhallitus asettaa kaavaehdotuksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 4) Kunnanvaltuusto hyväksyy asemakaavamuutoksen kunnanhallituksen esityksestä. 5) Valitusmahdollisuus. 6) Kaavamuutoksen voimaantulo.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää kuuluttaa Kilpisjärven korttelin 18 asemakaavan muutoksen vireille sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville (MRL 63 §).

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että esitettyä kaavamuutosta ei käynnistetä.

Esteellisyys

  • Elli-Maria Kultima

Kokouskäsittely

Elli-Maria Kultima ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi (hallintolaki 28.1 § kohta 1).

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Leena Palojärvi teki muutosehdotuksen: "Esitän, että kunnanhallitus ei käynnistä esitettyä kaavamuutosta. Kunnanhallitus on kokouksessaan 31.10.2023 § 257 päättänyt olla käynnistämättä kaavamuutosta Kilpisjärvellä Harjuntiellä. Perusteluina silloin on ollut että lisämaan myyminen ja yksittäisen tontin laajentaminen Kilpisjärven rantaan ilman painavia syitä ei olisi tasapuolista muiden maanomistajien kannalta. Tässä tapauksessa RM totin laajentaminen lähivirkistysalueelle kaavamuutoksella ei ole tarkoituksenmukaista eikä tasapuolista muiden maanomistajien kannalta. Tsahkalluoktantie on omakotialuetta, ja laajamittainen yritystoiminta ei näin ollen ole tarkoituksenmukaista ko. alueella."

Pekka Tjäderhane kannatti Palojärven muutosehdotusta. Helinä Hautamäki kannatti pohjaehdotusta.

Koska kokouksessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, suoritettiin äänestys. Pohjaehdotus JAA, Leena Palojärven muutosehdotus EI.

Äänestyksessä JAA-ääniä annettiin 3 ja EI-ääniä 3. Äänten mennessä tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisi päätöksen. Leena Palojärven muutosehdotus tuli kunnanhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 50%

    Helinä Hautamäki, Anja-Maija Lundell, Janne Näkkäläjärvi

  • Ei 3 kpl 50%

    Pekka Tjäderhane, Leena Palojärvi, Oula-Matti Palojärvi

Tiedoksi

maanomistaja, maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.