Kunnanvaltuusto, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 KILPISJÄRVI korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutos

ENODno-2021-382

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Walls of Kilpis I on jättänyt hakemuksen Kilpisjärven asemakaavan muuttamisesta kortteleissa 9-10. Kaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa kortteli 9 teollisuusalueesta matkailupalvelujen korttelialueeksi sekä tarkastella korttelien 9 ja 10 rakennusoikeutta. Lisäksi hakemuksessa pyydetään tonteille mahdollisuutta rakentaa kahteen kerrokseen.

Asemakaavan muutoksen laadinnasta tehdään kaavoituksen käynnistämissopimus, jossa hakija sitoutuu maksamaan kaavamuutoksen kustannukset. Maanomistajan kanssa on tarkoitus tehdä myös sitova maankäyttösopimus (MRL 91 §) siinä vaiheessa, kun kaava on luonnoksena tai ehdotuksena ollut nähtävillä.

Maankäyttösopimusmenettelyn keskeisenä tavoitteena on sopia hankkeen ja sen vaikutusalueen yhdyskuntarakenteen välittömien ja välillisten kustannusten jakamisesta. Sopimuskorvaus voi perustua myös arvioon arvonnoususta ja sen jakamiseen maanomistajan ja kunnan kesken taustanaan ajatus kunnalle keskimäärin vastaavasta hankkeesta aiheutuvien kustannusten summaarisesta kattamisesta.

Ko. kaavamuutoksen valmistelussa on seuraavat vaiheet: 1) Kunnanhallitus päättää kaavamuutoksen vireilletulosta sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 2) Kunnanhallitus asettaa kaavaluonnoksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 3) Kunnanhallitus asettaa kaavaehdotuksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 4) Kunnanvaltuusto hyväksyy asemakaavamuutoksen kunnanhallituksen esityksestä. 5) Valitusmahdollisuus. 6) Kaavamuutoksen voimaantulo.

 

Ehdotus

Esittelijä

Jari Rantapelkonen, Kunnanjohtaja, jari.rantapelkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä kaavoituksen käynnistämissopimuksen sekä kuuluttaa Kilpisjärven asemakaavan muutoksen vireille kortteleissa 9-10 sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville (MRL 63 §). Päätöksestä kuulutetaan MRA 30 §:ssä säädetyllä tavalla kunnan kotisivulla ja Enontekiön Sanomissa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen yksimielisesti.

Asiantuntijana kuultiin ma. maankäyttöinsinööri Kai Takkusta.

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Kilpisjärven asemakaavan muutos kortteleissa 9 ja 10 on etenemässä valmisteluvaiheen kuulemiseen.

Enontekiön kunnanhallitus on kuuluttanut kaavamuutoksen vireille kokouksessaan 26.10.2021 (§ 289). Vireilletulokuulutus ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat olleet nähtävillä 3.11.2021 alkaen.

Asemakaavaluonnoksessa on muutettu korttelin 9 käyttötarkoitus teollisuusrakennusten korttelialueesta matkailupalvelujen korttelialueeksi (RM). Kortteliin 9 on osoitettu rakennusoikeutta 2500 k-m2, joka tarkoittaa 500 k-m2:n lisäystä nykyiseen kaavaan verrattuna. Korttelissa 10 käyttötarkoitus (RM) säilyy ennallaan, rakennusoikeutta osoitetaan 3200 k-m2, joka tarkoittaa 200 k-m2:n lisäystä nykyiseen kaavaan verrattuna. Suurin sallittu kerrosluku on molemmissa kortteleissa II. RM-korttelien ulkopuolinen alue on osoitettu retkeily- ja ulkoilualueiksi (VR) kuten on voimassaolevassa kaavassakin. Rakentamista ohjataan maisemaan sopivaksi kaavamääräyksillä, jotka ovat samat kuin Kilpisjärven aikaisemmissa kaavoissa.

Kunnan ja maanomistajan välinen maankäyttösopimus laaditaan sitovana ennen asemakaavan muutoksen hyväksymistä.

Ehdotus

Esittelijä

Jari Rantapelkonen, Kunnanjohtaja, jari.rantapelkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa asettaa Kilpisjärven korttelien 9 ja 10 kaavaluonnoksen nähtäville (MRL 62 § ja MRA 30 §). Päätöksestä kuulutetaan MRA 30 §:ssä säädetyllä tavalla kunnan kotisivulla ja Enontekiön Sanomissa.

Esittelijä täydensi esitystäään kokouksessa seuraavasti: alueella sijaitsevien rakennusten purkukustannuksia ei tule sälyttää kunnan kustannettavaksi.

Päätös

Asiantuntijana kuultiin ma. maankäyttöinsinööri Kai Takkusta tämän asian käsittelyn aikana

Kunnanhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen yksimielisesti.
 

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Kilpisjärven korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutos on edennyt kaavaehdotusvaiheeseen.

Asemakaavaluonnos on ollut nähtävillä MRL 62 §:n sekä MRA 30 §:n mukaisesti 14.12.2021 – 20.1.2022 välisen ajan. Kaavaluonnoksesta ei jätetty yhtään mielipidettä. Lausunnon antoivat Lapin liitto, Lapin ELY-keskus, Saamelaismuseo Siida ja Lapin pelastuslaitos.

Valmisteluvaiheen kuulemisen jälkeen kaavakartalle on lisätty kortteliin 10 katualueen rajan osa, josta ei saa järjestää ajoneuvoliittymää. Korttelin 10 rakennusoikeutta on vähennetty kaavaluonnokseen verrattuna 200 k-m². Kaavaehdotukseen on myös päivitetty asemakaavan pohjakartta, josta olemassa olevat rakennukset ja kulkuyhteydet kaavamuutosalueelle hahmottuvat. Asemakaavamääräyksistä on poistettu liikennemelualuetta koskeva määräys.

Kaavaselostusta täydennettiin mm. havainnekuvilla ja kaavan suhteella suunnittelutavoitteisiin.

Ehdotus

Esittelijä

Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää, että Kilpisjärven korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutosehdotus asetetaan julkisesti nähtäville (MRL 65 §, MRA 27 §) ja että siitä pyydetään asianmukaiset lausunnot (MRA 28 §).

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Asemakaavan muutos koskee Kilpisjärven taajamassa Urpiaisentien ympäristössä olevaa aluetta. Aloite asemakaavan muuttamisesta on tullut maanomistajalta. 

Asemakaavassa muutetaan korttelin 9 käyttötarkoitus teollisuusrakennusten korttelialueesta matkailupalvelujen korttelialueeksi (RM). Kortteliin 9 osoitetaan rakennusoikeutta 2500 k-m2, joka tarkoittaa 500 k-m2:n lisäystä nykyiseen kaavaan verrattuna. Korttelissa 10 käyttötarkoitus (RM) ja rakennusoikeus (3000 k-m²) säilyvät ennallaan nykyiseen kaavaan verrattuna. Suurin sallittu kerrosluku on molemmissa kortteleissa II. RM-korttelien ulkopuolinen alue on osoitettu retkeily- ja ulkoilualueiksi (VR) kuten on voimassaolevassa kaavassakin.

Rakennusoikeuden lisääminen kaavamuutosalueella perustuu maanomistajan aloitteeseen ja siihen, että Kilpisjärven hotellitasoiset majoitus- ja ravintolapalvelut ovat kysyntään ja matkailun kehittämistarpeisiin nähden riittämättömät. Kaavamuutos parantaa Kilpisjärven kylän ja Enontekiön kunnan elinvoimaisuutta ja matkailun edellytyksiä.

Kaavaprosessin vaiheet:

  • Kunnanhallitus päätti hankkeen käynnistämisestä ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) 26.10.2021 § 289
  • Kaava kuulutettiin vireille ja OAS asetettiin kaavaprosessin ajaksi nähtäville 3.11.2021
  • Kunnanhallitus käsitteli kaavaluonnoksen 30.11.2021 § 326
  • Kaavaluonnos asetettiin nähtäville 14.12.2021 – 20.1.2022 väliseksi ajaksi
  • Kunnanhallitus käsitteli luonnosvaiheen vastineet ja kaavaehdotuksen 4.10.2022 § 207
  • Kaavaehdotus asetettiin nähtäville 12.10.2022 – 11.11.2022 väliseksi ajaksi.

 

Kaavaehdotuksesta antoivat lausunnon Lapin liitto, Lapin ELY-keskus ja Saamelaismuseo Siida. Ehdotusvaiheen jälkeen kaavakartalle korjattiin kaavan nimi muotoon Kilpisjärven asemakaavan muutos; Urpiaisentie, korttelit 9-10. Lisäksi asemakaavamääräyksistä on poistettu melua koskevat määräykset. Kaavaselostukseen muutettiin havainnekuvien rakennusten väritystä ja maisemavaikutusten arviointia täydennettiin Saamelaismuseo Siidan lausunnon johdosta.

Laaditut muutokset ja täydennykset eivät ole siten oleellisia, että kaava-aineistoa tulisi laittaa uudestaan nähtäville tai kuulla osallisia MRL 32 §:n tarkoittamalla tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä ehdotusaineistosta saatuihin viranomaislausuntoihin laaditut vastineet sekä kaava-aineistoon laaditut vähäiset täydennykset. 

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Kilpisjärven korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutoksen MRL 52 §:n tarkoittamalla tavalla.

Kaavan laatijalla on oikeus tehdä kaava-asiakirjaan sellaisia teknisiä muutoksia, jotka eivät muuta kaavan sisältöä (vähäiset kirjoitusvirheet yms.).

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Tämä pykälä on tarkastettu kunnanhallituksen kokouksessa 7.3.2023 § 57.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Perustelut

-

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle,​ että se hyväksyy Kilpisjärven korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutoksen MRL 52 §:n tarkoittamalla tavalla.

Kaavan laatijalla on oikeus tehdä kaava-​asiakirjaan sellaisia teknisiä muutoksia,​ jotka eivät muuta kaavan sisältöä (vähäiset kirjoitusvirheet yms.).

 

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Eriävä mielipide

  • Birgitta Eira
    Maankäyttösopimus ei ollut pykälän liitteenä, jotta olisi voinut arvioida yrittäjien yhdenvertaista kohtelua asiassa.

Kokouskäsittely

Birgitta Eira ehdotti, että tontin arvonnousu tulee 100 prosenttisesti korvata kunnalle, jotta kaava olisi hyväksyttävissä. Ehdotus ei saanut kannatusta.

Kokouksessa pidettiin tauko klo 19:35-19:55. Tauon jälkeen puheenjohtaja suoritti nimenhuudon. Paikalla 14 valtuutettua. Helinä Hautamäki oli poistunut kokouksesta tauon aikana.

Birgitta Eira veti aiemman ehdotuksensa pois ja ehdotti, että asia palautetaan kunnanhallitukselle valmisteluun. Ehdotus raukesi kannattamattomana. 

Tiedoksi

Aloitteen tehnyt maanomistaja, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Saamelaismuseo Siida, Maankäyttöinsinööri

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.