Kunnanhallitus, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 YLI-KYRÖ Saajontien ranta-asemakaavan muutos; kaavaluonnos nähtäville

ENODno-2022-116

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Kiinteistön 47-403-1-91 omistajat ovat hakeneet Yli-Kyrön ranta-asemakaavan muutosta.

Ranta-asemakaavan muutosta haetaan Saajontien varressa olevien, Ounasjokeen rajoittuvien kiinteistöjen 47-403-1-89 ja 47-403-1-91 alueelle. Suunnittelualueen molemmat kiinteistöt ovat yksityisomistuksessa.

Kaavamuutoksen tavoitteena on poistaa nykyisessä kaavassa kahdelle eri kiinteistölle kuuluva matkailupalvelujen kortteli 75 (RM), joka sijaitsee osittain valtakunnallisesti arvokkaalla tuulikerrostumalla. Kiinteistön 47-403-1-91 osalta RM -korttelista vapautuva rakennusoikeus on tavoitteena osoittaa kahtena normaalina omarantaisena lomarakennuspaikkana (RA). Kiinteistön 47-403-1-89 osalta tavoitteena on lisätä rakennusoikeutta kiinteistöllä sijaitsevalle korttelin 76 pientalon rakennuspaikalle (AO) ja/tai osoittaa kiinteistölle 1-2 uutta lomarakennuspaikkaa (RA).

Kaavamuutos hyödyttää erityisesti hakijoita, minkä vuoksi he sitoutuvat maksamaan kaavamuutoksesta aiheutuvat kulut kokonaisuudessaan. Mikäli kaavamuutos hyödyttää myös kiinteistön 47-403-1-89 omistajaa esimerkiksi arvon nousuna rakennusoikeuden lisääntyessä, hakija keskustelee kulujen jakamisesta kiinteistön 47-403-1-89 omistajan kanssa.

Kiinteistön 47-403-1-91 omistajat ovat teettäneet hakemuksensa tueksi selvityksen tilan Ainola 47-403-1-91 kiinteistönmuodostuksesta ja rakennusoikeudesta. Selvityksen perusteella rakennusoikeus on siirrettävissä kaavamuutoksella rantaan.

Ko. kaavamuutoksen valmistelussa on seuraavat vaiheet: 1) Kunnanhallitus päättää kaavamuutoksen vireilletulosta sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 2) Kunnanhallitus asettaa kaavaluonnoksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 3) Kunnanhallitus asettaa kaavaehdotuksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 4) Kunnanvaltuusto hyväksyy asemakaavamuutoksen kunnanhallituksen esityksestä. 5) Valitusmahdollisuus. 6) Kaavamuutoksen voimaantulo.

Ehdotus

Esittelijä

Birgitta Eira, birgitta.eira@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää kuuluttaa Saajontien aluetta koskevan Yli-Kyrön ranta-asemakaavan muutoksen vireille sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville (MRL 63 §).

Päätös

Puheenjohtaja kutsui paikalle asiantuntijaksi maankäyttöinsinööri Kai Takkusen.

Kunnanhallitus päättää kuuluttaa Saajontien aluetta koskevan Yli-Kyrön ranta-asemakaavan muutoksen vireille sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville (MRL 63 §).

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Saajontien aluetta koskeva Yli-Kyrön ranta-asemakaavan muutos on etenemässä valmisteluvaiheen kuulemiseen. Enontekiön kunnanhallitus on kuuluttanut kaavamuutoksen vireille kokouksessaan 10.5.2022 (§ 109). Vireilletulokuulutus ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat olleet nähtävillä 18.5.2022 alkaen.

Kaavamuutos koskee kiinteistöjä 47-403-1-89 ja 47-403-1-91. Suunnittelualue sijoittuu Ounasjoen varteen Yli-Kyrön kylän pohjoisosaan ja on kooltaan noin 7 hehtaaria.

Ranta-asemakaavan muutoksella kortteli 75 siirretään Ounasjoen rantaan ja käyttötarkoitus muutetaan matkailupalvelujen korttelialueesta loma-asuntojen korttelialueeksi (RA). Kortteliin 75 osoitetaan kaksi rakennuspaikkaa, joilla on rakennusoikeutta yhteensä 240 k-m2. Korttelia 76 laajennetaan ja rakennusoikeutta osoitetaan 280 k-m2, joka tarkoittaa 130 k-m²:n lisäystä nykyiseen kaavaan verrattuna. Korttelin käyttötarkoitus (AO) säilyy ennallaan. Ranta-asemakaavan muutoksella muodostetaan lisäksi kortteli 200 (RA), jolla on rakennusoikeutta 120 k-m². Suurin sallittu kerrosluku on RA kortteleissa I ja AO korttelissa I u ½. Rakennuskorttelien ulkopuoliset alueet on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi (M) kuten on voimassaolevassa kaavassakin. Kaava-alueen läpi kulkeva Saajontie on osoitettu yksityistie -merkinnällä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa kiinteistöjä 47-403-1-89 ja 47-403-1-91 koskevan Yli-Kyrön ranta-asemakaavan muutosluonnoksen nähtäville (MRL 62 § ja MRA 30 §). Päätöksestä kuulutetaan MRA 30 §:ssä säädetyllä tavalla kunnan kotisivulla ja Enontekiön Sanomissa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

maanomistajat, maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja

Liitteet


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.