Kunnanhallitus, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Enontekiön kunnan omavelkainen takaus Enontekiön Vesihuolto Oy:n investoinneille, v. 2023

ENODno-2023-16

Valmistelija

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Enontekiön Vesihuolto Oy on pyytänyt kunnalta konserniohjeen mukaisesti omavelkaista takausta 300 000 euron summalle vuoden 2023 investointien rahoittamiseksi lainarahoituksella. Lainarahoitusta tarvitaan Karesuvannon vedenottamon saneeraukseen 200 000 euroa ja Karesuvannon jätevedenpuhdistamon kuivaimen uusimiseen 100 000 euroa. 

Kuntalain 129 § mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se myöntää Enontekiön Vesihuolto Oy:lle  omavelkaisen takauksen 200 000 euroa Karesuvannon vedenottamon saneeraukseen sekä omavelkaisen takauksen 100 000 euroa Karesuvannon jätevedenpuhdistamon kuivaimen uusimiseen. 

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

  • Jarmo Näkkäläjärvi

Kokouskäsittely

Kokouksessa pidettiin tauko ennen käsittelyä klo 14:00-14:05. 

Jarmo Näkkäläjärvi oli esteellinen asian käsittelyyn (hallintolain 28.1 § kohta 5) ja oli poistuneena kokouksesta asian käsittelyn ajan. 

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli Enontekiön Vesihuolto Oy:n toimitusjohtajaa asiasta.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.