Kunnanhallitus, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 HOMMAKANGAS korttelien 9-52 asemakaavan muutos

ENODno-2021-152

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Asemakaavan muutos koskee Yli-Kyrön Vuontisjärven ympäristössä olevaa Hommakankaan aluetta. Aloite asemakaavan muuttamisesta on tullut alueen maanomistajalta Enontekiön yhteismetsältä.

Asemakaavan muutoksella Hommakankaan alue osoitetaan loma-asuntoalueeksi entisessä kaavassa olleen kokonaisvaltaiset palvelut käsittäneen lomayhdyskunnan sijaan. Muutoksella Hommakankaan asemakaavaan osoitetaan loma-asuinkortteleiden lisäksi erillispientalojen kortteli 11 ja teollisuusrakennusten kortteli 9, molemmat Vuontispirtintien itäpuolelle. Korttelit 10 ja 12 osoitetaan loma-asuntojen korttelialueeksi, jolle saa rakentaa loma-asunnon lisäksi enintään 50 k-m2 käsityömuotoista tuotantoa tai etätyötä ym. pienimuotoista toimintaa palvelevia
rakennuksia.

Voimassaoleva Hommakankaan asemakaava kumotaan niiltä osin, missä toteuttaminen ei ole luonnonolosuhteet ja toteuttamisen taloudellisuus huomioon ottaen tarkoituksenmukaista. Kumottava kaava-ala on yhteensä 26,267 ha, muutoksen ala 56,77 ha.

Vaikka asemakaavoitettavaksi jäävä alue pinta-alaltaan pienenee merkittävästi, rakennusoikeuden määrä säilyy lähes vanhan asemakaavan mukaisena, vähennystä vain 320 k-m2. Rakennuspaikkojen koko kasvaa ja kokonaismäärä pienenee. Kaavaan ei osoiteta aikaisemman kaavan mukaisia tarpeettomiksi osoittautuneita liikerakennusten-, yleisten rakennusten- eikä torialueita. Kaavan saneerauksessa on otettu huomioon alueelle rakennettu vesihuollon verkosto ja olemassa oleva tiestö niin, että kaikki alueen luonnontilaa muuttaneet toimet hyödynnetään saneerattua kaavaa toteutettaessa. Kaavan osittaisella kumoamisella luontoarvoiltaan arvokkaimmat alueet jäävät asemakaava-alueen ulkopuolelle. Uudelleen muodostuvassa Hommakankaan asemakaavassa kaikki rakentaminen sijoitetaan rakentamiseen hyvin soveltuville alueille. Asemakaavan muutoksella ei osoiteta yhtään rantaviivaan rajoittuvaa rakennuspaikkaa. Rannat jäävät virkistysalueiksi joihin myös reitit sijoittuvat.

Kaavaprosessin vaiheet:

  • Kunnanhallitus päätti hankkeen käynnistämisestä ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) 3.5.2021 § 105
  • Kaava kuulutettiin vireille ja OAS asetettiin kaavaprosessin ajaksi nähtäville 7.5.2021
  • Kunnanhallitus käsitteli kaavaluonnoksen 10.5.2022 § 108
  • Kaavaluonnos asetettiin nähtäville 18.5. – 17.6.2022 väliseksi ajaksi
  • Kunnanhallitus käsitteli luonnosvaiheen vastineet ja kaavaehdotuksen 15.11.2022 § 287
  • Kaavaehdotus asetettiin nähtäville 24.11. – 27.12.2022 väliseksi ajaksi

 

Kaavaehdotuksesta antoivat lausunnon Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Saamelaismuseo Siida, Kyrön paliskunta, Kyrön Vesihuolto Oy ja Raattaman Reitit ry. Ehdotusvaiheen jälkeen kaavaselostukseen täydennettiin Lapin Liiton lausunnon johdosta asemakaavamuutoksen suhde maakuntakaavaan. Valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta (Ounas- ja
Pallastunturien maisemat) koskeva asemakaavamääräys on muotoiltu Saamelaismuseo Siidan lausunnossaan esittämän mukaiseksi. 

Laaditut muutokset ja täydennykset eivät ole siten oleellisia, että kaava-aineistoa tulisi laittaa uudestaan nähtäville tai kuulla osallisia MRL 32 §:n tarkoittamalla tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä ehdotusaineistosta saatuihin viranomaislausuntoihin laaditut vastineet sekä kaava-aineistoon laaditut vähäiset täydennykset. 

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Hommakankaan korttelien 9-52 asemakaavan muutoksen ja osittaisen kumoamisen MRL 52 §:n tarkoittamalla tavalla.

Kaavan laatijalla on oikeus tehdä kaava-asiakirjaan sellaisia teknisiä muutoksia, jotka eivät muuta kaavan sisältöä (vähäiset kirjoitusvirheet yms.).

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

maanomistaja, maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.