Kunnanhallitus, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 KILPISJÄRVI korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutos; kaavan hyväksyminen

ENODno-2021-382

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Asemakaavan muutos koskee Kilpisjärven taajamassa Urpiaisentien ympäristössä olevaa aluetta. Aloite asemakaavan muuttamisesta on tullut maanomistajalta. 

Asemakaavassa muutetaan korttelin 9 käyttötarkoitus teollisuusrakennusten korttelialueesta matkailupalvelujen korttelialueeksi (RM). Kortteliin 9 osoitetaan rakennusoikeutta 2500 k-m2, joka tarkoittaa 500 k-m2:n lisäystä nykyiseen kaavaan verrattuna. Korttelissa 10 käyttötarkoitus (RM) ja rakennusoikeus (3000 k-m²) säilyvät ennallaan nykyiseen kaavaan verrattuna. Suurin sallittu kerrosluku on molemmissa kortteleissa II. RM-korttelien ulkopuolinen alue on osoitettu retkeily- ja ulkoilualueiksi (VR) kuten on voimassaolevassa kaavassakin.

Rakennusoikeuden lisääminen kaavamuutosalueella perustuu maanomistajan aloitteeseen ja siihen, että Kilpisjärven hotellitasoiset majoitus- ja ravintolapalvelut ovat kysyntään ja matkailun kehittämistarpeisiin nähden riittämättömät. Kaavamuutos parantaa Kilpisjärven kylän ja Enontekiön kunnan elinvoimaisuutta ja matkailun edellytyksiä.

Kaavaprosessin vaiheet:

  • Kunnanhallitus päätti hankkeen käynnistämisestä ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) 26.10.2021 § 289
  • Kaava kuulutettiin vireille ja OAS asetettiin kaavaprosessin ajaksi nähtäville 3.11.2021
  • Kunnanhallitus käsitteli kaavaluonnoksen 30.11.2021 § 326
  • Kaavaluonnos asetettiin nähtäville 14.12.2021 – 20.1.2022 väliseksi ajaksi
  • Kunnanhallitus käsitteli luonnosvaiheen vastineet ja kaavaehdotuksen 4.10.2022 § 207
  • Kaavaehdotus asetettiin nähtäville 12.10.2022 – 11.11.2022 väliseksi ajaksi.

 

Kaavaehdotuksesta antoivat lausunnon Lapin liitto, Lapin ELY-keskus ja Saamelaismuseo Siida. Ehdotusvaiheen jälkeen kaavakartalle korjattiin kaavan nimi muotoon Kilpisjärven asemakaavan muutos; Urpiaisentie, korttelit 9-10. Lisäksi asemakaavamääräyksistä on poistettu melua koskevat määräykset. Kaavaselostukseen muutettiin havainnekuvien rakennusten väritystä ja maisemavaikutusten arviointia täydennettiin Saamelaismuseo Siidan lausunnon johdosta.

Laaditut muutokset ja täydennykset eivät ole siten oleellisia, että kaava-aineistoa tulisi laittaa uudestaan nähtäville tai kuulla osallisia MRL 32 §:n tarkoittamalla tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä ehdotusaineistosta saatuihin viranomaislausuntoihin laaditut vastineet sekä kaava-aineistoon laaditut vähäiset täydennykset. 

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Kilpisjärven korttelien 9 ja 10 asemakaavan muutoksen MRL 52 §:n tarkoittamalla tavalla.

Kaavan laatijalla on oikeus tehdä kaava-asiakirjaan sellaisia teknisiä muutoksia, jotka eivät muuta kaavan sisältöä (vähäiset kirjoitusvirheet yms.).

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Tämä pykälä on tarkastettu kunnanhallituksen kokouksessa 7.3.2023 § 57.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Tiedoksi

maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.