Kunnanhallitus, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Hallintosäännön uudistaminen 2023

ENODno-2022-23

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Kunnallinen päätöksenteko perustuu kuntalakiin ja kunnan hallintosäännön määräyksiin. Kuntalain 12 luku sisältää säännökset kunnan päätöksenteko- ja hallintomenettelystä. Perussäännökset valtuuston kokoontumisesta ovat kuntalaissa, mutta muiden toimielinten kohdalla kokousmenettely perustuu pääosin hallintosäännön määräyksiin.

Jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö, jonka sisällön määrittelee kuntalain 90 §. Hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista, jotka kuntalaissa luetellaan. 

Valtuusto päättää hallintosäännön sisällöstä ja muutoksista. Kunnan hallinnossa on noudatettava hallintosäännön määräyksiä.

Kuntalain lähtökohtana on, että kaikki johtosäännöillä määrättävät asiat kootaan hallintosääntöön. Hallintosääntöön otetaan määräykset, jotka aiemmin olivat valtuuston työjärjestyksessä, hallintosäännössä, toimielinten johtosäännöissä, taloussäännössä ja tarkastussäännössä.

Hallintosääntömääräykset voidaan jakaa eri asiakirjoihin silloin, kun kaikkia määräyksiä ei kunnan organisaation laajuuden perusteella ole tarkoituksenmukaista koota yhteen. Enontekiön kunnassa on järkevää koota määräyksiä hallintosäännön sisälle.

Hallintosäännön uudistus on tehty kuntaliiton julkaiseman hallintosääntömallin pohjalta.

Ehdotus

Esittelijä

Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy esitettäväksi valtuustolle kunnan uuden hallintosäännön voimaan astuvaksi 1.1.2023.

Edelleen kunnanhallitus valtuuttaa hallintojohtajan tekemään tarvittavat täydennykset ja korjaukset hallintosääntöön.

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti siirtää hallintosäännön uudistuksen käsittelyn alkuvuoteen 2023.

Kokouskäsittely

Unto Kultima poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18:00. 

Hallintojohtaja antoi kunnanhallitukselle asiakirjan lukuohjeen: varsinaisessa tekstiosiossa on luonnos uudesta hallintosäännöstä. Kommenttikentässä on teksti voimassaolevasta hallintosäännöstä tai tieto jos pykälä on uusi, tai tieto siitä, jos pykälä on vaihtanut paikkaa.

Valmistelija

  • Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Asia on siirretty 29.11.2022 kokouksesta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi hallintosääntöluonnokseen tehdyt muutokset ja lisäykset. Hallintosääntö käydään yksityiskohtaisesti läpi valtuustoseminaarissa 1.2.2023 ja tuodaan hyväksyttäväksi kunnanhallitukseen 7.2.2023. 

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.