Kunnanhallitus, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Kunnanhallituksen jäsenten ja valtuuston puheenjohtajiston esille ottamat asiat

Perustelut

Kunnanhallituksen jäsenet ja valtuuston puheenjohtajisto voivat keskustella kunnanjohtajan kanssa ajankohtaisista asioista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Outi Kurkela kysyi voiko eläinlääkäritalon purun yhteydessä purkaa Kiepin rakennuksen. Kiepissä sijaitsee virastotalon lämmityskeskus jonka vuoksi sitä ei voi purkaa tässä vaiheessa.

Jarmo Näkkäläjärvi: "Olen huolissaan kunnan ja kuntalaisten edunvalvonnan toteutumisesta hyvinvointialueen vastuulle siirtyneistä palveluista. Hyvinvointialueiden aloittaessa 2023 alkaen ja samalla kunnan substanssiosaamisen siirtyessä vanhoina työntekijöinä hyvinvointialueen alaisuuteen, niin millainen valmius/mahdollisuus kunnalla on seurata lakisääteisten palveluiden toteutumisesta? Ja riittääkö kunnassa osaaminen nykyisellä henkilöstöllä ko. asioiden tunnistamiseen, ja onko resurssit riittävät?"

Jarmo Näkkäläjärvi: "Kokouksen §7 Kunnan antama lausunto "hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi saamelaiskäräjistä annetun lain ja rikoslain 40 luvun 11§:n muuttamisesta" Omasta mielestäni kunnan tehtävänä ei olisi ottaa kantaa saamelaiskäräjävaaliluetteloon kuuluvista henkilöistä. Nyt annettava lausunto puoltaa aikaisempaa voimassa olevaa lakia, mistä valtio on jo saanut kehoituksia YK:n ihmisoikeuskomitealta sekä YK:n rotusyrjinnän vastaiselta komitealta korjata kyseistä lakia, koska se rikkoo YK:n yhteisiä sopimuksia, jotka suomenvaltio on allekirjoittanut."

Elli-Maria Kultima:

1. Kilpisjärvellä on vapaana yksi kunnan omistama asunto, joka on ollut vapaana kesäkuun alusta. Asunto vaatii pientä remonttia. Kuitenkaan asunnolle ei ole tehty mitään puoleen vuoteen. Kunnan työntekijä asuu tällähelkellä Norjassa ja on kirjoilla naapurikunnassa.
2. Useista yhteydenottoja kuntalaisilta. Useista yhteydenottopyynnöistä huolimatta osa kunnan virkahenkilöitä ei vastaa yhteydenottoon, ei puheluihin ei sähköposteihin, ei ilmoitusta poissaolosta.
3. Missä mennään Hetta hiihtomaan kanssa?
4. Informointi ja viestinä kovin yksipuolista.

Tytti Valkeapää esitti, että kunta tekee tiedotteen Hetta Hiihtomaan tilanteesta. 

Leena Palojärvi kertoi, että kuntapuheenjohtajapäivät järjestetään 15.-16.6 Lappeenrannassa ja kehotti miettimään ketkä osallistuvat.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.