Kunnanhallitus, kokous 30.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 HETTA Lämpölaitoksen asemakaava ja asemakaavan muutos; kaavaluonnos nähtäville

ENODno-2023-185

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Enontekiön kunta on päättänyt uuden kaukolämpölaitoksen rakentamisesta urheilukentän viereen. Rakennuspaikka sijaitsee osittain asemakaavoittamattomalla alueella. Alueelle on syytä laatia asemakaava ja samassa yhteydessä on järkevää tarkastella myös ympäröiviä alueita.

Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uuden lämpölaitoksen rakentaminen Hettaan. Lisäksi kirkon, päiväkodin ja koulun tontin käyttötarkoitusmerkintöjä sekä rajoja olisi tarkoitus muuttaa vastaamaan olemassa olevaa tilannetta. Asemakaavatyössä tarkastellaan myös urheilukentän aluerajausta sekä kuntoradan linjausta.

Kaava-alue on kunnan omistuksessa lukuun ottamatta kirkon ja hautausmaan tonttia, joka on seurakunnan omistuksessa.

Ko. kaavamuutoksen valmistelussa on seuraavat vaiheet: 1) Kunnanhallitus päättää kaavamuutoksen vireilletulosta sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 2) Kunnanhallitus asettaa kaavaluonnoksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 3) Kunnanhallitus asettaa kaavaehdotuksen nähtäville (30 vrk). Mahdolliset mielipiteet, muistutukset ja lausunnot otetaan huomioon. 4) Kunnanvaltuusto hyväksyy asemakaavamuutoksen kunnanhallituksen esityksestä. 5) Valitusmahdollisuus. 6) Kaavamuutoksen voimaantulo.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää kuuluttaa Hetan lämpölaitoksen asemakaavan ja asemakaavan muutoksen vireille sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville (MRL 63 §).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Hetan lämpölaitoksen asemakaava ja asemakaavan muutos on etenemässä valmisteluvaiheen kuulemiseen. Enontekiön kunnanhallitus on kuuluttanut kaavamuutoksen vireille kokouksessaan 31.10.2023 (§ 259). Vireilletulokuulutus ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat olleet nähtävillä 8.11.2023 alkaen.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uuden kaukolämpövoimalaitoksen rakentaminen Hettaan. Lisäksi kaavoitettavan alueen käyttötarkoitusmerkintöjä sekä rajoja muutetaan vastaamaan olemassa olevaa tilannetta.

Suunnittelualue sijaitsee keskeisellä alueella Hetan kirkonkylässä. Alueella sijaitsee koulukeskus, kirkko, päiväkoti, lämpölaitos, hautausmaa ja urheilukenttä. Suunnittelualue kuuluu vesi-, viemäri- ja kaukolämpöverkoston piiriin. Asemakaavan laajennusalue on entuudestaan rakentamatonta metsä- ja suoaluetta.

Asemakaavalla muodostuu kolme yleisten rakennusten rakennuspaikkaa (YK, YL ja YO) ja yksi yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten rakennuspaikka (ET). Lisäksi kaavassa on aluevaraukset urheiluun ja virkistykseen (VU-1 ja VL), hautausmaalle (EH), suojaviheralueelle (EV) ja yleiselle pysäköinnille (LP). Kuntorata on linjattu asemakaavassa uuteen paikkaan, kun nykyiselle lähtöpaikalle on osoitettu kaukolämpövoimalaitokselle tarkoitettu rakennuspaikka (ET).

Suunnittelualueella sijaitseva, vuosina 1949-1952 rakennettu Hetan kirkko on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristön teemakohdetta ”Enontekiön jälleenrakennuskauden julkinen rakentaminen” (RKY 2009). Kirkko on merkitty asemakaavassa suojeltavaksi rakennukseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa asettaa Hetan lämpölaitoksen asemakaavan ja asemakaavan muutosluonnoksen nähtäville (MRL 62 § ja MRA 30 §). Päätöksestä kuulutetaan MRA 30 §:ssä säädetyllä tavalla kunnan kotisivulla ja Enontekiön Sanomissa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta ja tekninen johtaja Kimmo Lämsää asiasta.

Tiedoksi

maanomistajat

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.