Kunnanhallitus, kokous 30.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 HETTA asemakaavan muutos, kortteli 71; kaavaluonnos nähtäville

ENODno-2023-324

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Hetan korttelin 71 asemakaavan muutos on etenemässä valmisteluvaiheen kuulemiseen. Enontekiön kunnanhallitus on kuuluttanut kaavamuutoksen vireille kokouksessaan 29.11.2023 (§ 293). Vireilletulokuulutus ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat olleet nähtävillä 7.12.2023 alkaen.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uutta pienimuotoista matkailupalvelurakentamista Hettaan. Lisäksi kaavoitettavan alueen käyttötarkoitusmerkintöjä sekä rajoja muutetaan vastaamaan olemassa olevaa tilannetta.

Kaava-alue sijaitsee Hetan kirkonkylän itäosassa rajautuen etelässä Ounasjärveen ja pohjoisessa seututiehen 956. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1,6 hehtaaria. Kaava-alueella sijaitsee entinen Metsäntutkimuslaitoksen toimipaikka, joka on nykyisin asuinkäytössä. Suunnittelualueella sijaitsee voimassa olevassa asemakaavassa suojelluksi merkitty entinen metsänvartijan virkatalo, kaksi paritaloa sekä talousrakennuksia. Kaavamuutosalueella ei ole tiedossa erityisiä luontoarvoja. Puusto on mäntyä ja tunturikoivua, aluskasvillisuus variksenmarjaa, puolukkaa ja poronjäkälää. Ounasjärven rannassa on jyrkkä ja korkea rantatörmä. Suunnittelualueelta tunnetaan kaksi kiinteää muinaisjäännöstä. Kotatievan ja Metsäntutkimuslaitoksen kivikautiset asuinpaikat sijaitsevat osittain suunnittelualueella.

Asemakaavalla osoitetaan kolme ohjeellista pientalon rakennuspaikkaa vakituisen asumisen tarkoitukseen sekä yksi matkailupalvelujen rakennuspaikka. Asuinpientaloille osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 1200 kerrosalaneliömetriä ja matkailupalveluille 300 kerrosalaneliömetriä. Alueen kokonaisrakennusoikeus lisääntyy kaavamuutoksella 150 kerrosalaneliömetriä. Matkailupalvelujen rakennuspaikka on rakentamaton, muutoin alue on entuudestaan rakennettu.

Rakentamista ohjataan kaavamääräyksillä siten, että vaikutukset ympäröivän alueen maisemaan jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Suunnittelualue kuuluu vesi- ja viemäriverkoston piiriin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa asettaa Hetan korttelin 71 asemakaavan muutosluonnoksen nähtäville (MRL 62 § ja MRA 30 §). Päätöksestä kuulutetaan MRA 30 §:ssä säädetyllä tavalla kunnan kotisivulla ja Enontekiön Sanomissa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

maanomistajat

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.