Kunnanhallitus, kokous 21.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 308 Tontin edelleen luovuttaminen rakentamattomana, Kilpisjärvi 7/4

ENODno-2023-339

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Enontekiön kunta on 26.6.2023 allekirjoitetulla kauppakirjalla myynyt Kilpisjärven korttelin 7 rakennuspaikan 4, kaavamerkintä RM (Matkailupalvelujen korttelialue). Kauppahinta oli 100.000,00 euroa. Tontti on lohkottu ja sen nykyinen kiinteistötunnus on 47-402-42-124.

Kauppakirjassa on seuraavat ehdot:

5) Ostaja sitoutuu rakentamaan kaupan kohteena olevalle rakennuspaikalle asemakaavan, rakennusjärjestyksen ja hyväksyttyjen piirustusten mukaisia uudisrakennuksia, joiden yhteenlaskettu kerrosala on vähintään 60 % kaavan mukaisesta enimmäisrakennusoikeudesta. Rakennukset on saatettava kolmen (3) vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta siihen valmiusasteeseen, että rakennustarkastusviranomainen voi siinä suorittaa maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämän hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Kunta voi kirjallisesta hakemuksesta erityisistä syistä myöntää pidennystä rakennusajalle.

Mikäli ostaja laiminlyö edellä tarkoitetun rakentamisvelvollisuuden, hän on velvollinen suorittamaan myyjälle sopimussakkona 20 % kauppahinnasta määräajan umpeen kuluttua ja jokaiselta seuraavalta 12 kuukauden kaudelta, kunnes velvoite on täytetty. Tämä ehto sitoo ostajaa, vaikka tontti olisi luovutettu vastoin tätä sopimusta rakentamattomana edelleen.

6) Ostaja ei saa luovuttaa kaupan kohteena olevaa määräalaa tai siitä muodostettua tilaa rakentamattomana tai vajaasti rakennettuna edelleen, ellei kunta anna tähän kirjallista suostumustaan. Mikäli tontti luovutetaan rakentamattomana edelleen, ostaja sitoutuu ottamaan kohdan 5) ehdon luovutuskirjaan. Tällöin rakentamisvelvoite ja mahdollinen sopimussakko siirtyvät uudelle omistajalle.

Mikäli ostaja luovuttaa kaupan kohteena olevan määräalan tai siitä muodostetun tilan sopimuksen vastaisesti rakentamattomana edelleen, hän on velvollinen suorittamaan kunnalle sopimussakkona kauppahinnan määrän kaksinkertaisena.

Kunta voi vapauttaa ostajan joko kokonaan tai osittain tässä tarkoitetun sopimussakon suorittamisesta.

Tontin ostaja on rikkonut kauppakirjan ehtoa 6) luovuttamalla tontin osia maanvuokrasopimuksilla rakentamattomana edelleen. Tontin ostaja on pyytänyt kunnalta jälkikäteen suostumusta tontin osien edelleen luovutukseen.

Tontin ostaja on hakenut rakennusluvan seitsemälle mökille (tällä tulee rakentamisvelvoite täytettyä). Kaikille mökeille on jo perustukset rakennettuna. Tontinostaja on tehnyt maanvuokrasopimukset ympäröivistä maa-alueista neljän mökin osalta ja tarkoitus on tehdä vastaavat sopimukset myös kolmen muun mökin osalta. Vuokrattavien määräalojen pinta-alat ovat 270 - 539 m2. Vuokran suuruus on sopimuksissa 100 euroa/vuosi.

Maanvuokrasopimuksiin on kirjattu, että tontti on tarkoitus jakaa hallinnanjakosopimuksella samansuuruisiin osiin kun kaikkien loma-asuntojen omistajat ovat selvillä. Samalla päätetään nykyiset vuokrasopimukset. Tontinostaja perustelee maanvuokrasopimuksia sillä, että tontille rakennettavat mökit tulevat yksityishenkilöiden omistukseen ja rahoituksen järjestämiseksi tarvittavia kiinnityksiä ei muutoin myönnetä.

Suostumuksen antamiseen ei ole tässä tapauksessa estettä. Tontin ostajan tulee kuitenkin asettaa vakuus, joka kattaa kauppahinnan määrän kaksinkertaisena. Tällä varmistetaan, että kunta voi periä sopimussakon siinä tapauksessa, jos rakentamisvelvoite jääkin täyttämättä. Kauppakirjan ehdon 5) mukainen rakentamisvelvoite sitoo edelleen alkuperäistä tontin ostajaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää vapauttaa tontin ostajan kokonaan 26.6.2023 allekirjoitetun kauppakirjan ehdon 6) mukaisen sopimussakon suorittamisesta maanvuokrasopimuksella rakentamattomana edelleen luovutettujen kiinteistön 47-402-42-124 määräalojen osalta ja antaa suostumuksen vuokrata liitekartan mukaiset seitsemän määräalaa kiinteistöstä 47-402-42-124 rakentamattomana edelleen hintaan 100 euroa/vuosi. Lupa edelleen luovutukseen edellyttää vakuuden asettamista ja koskee vain edellä mainittuja seitsemää maanvuokrasopimusta. Rakentamisvelvoite sitoo edelleen alkuperäistä tontin ostajaa.

Tontin ostajan tulee asettaa sopimussakon suuruinen (200.000,00 euroa) vakuus kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaistumisesta. Mikäli vakuutta ei aseteta, edelleenluovutuksen suostumus kumoutuu ja kunta toimii kauppakirjan ehtojen mukaisesti eli laskuttaa tontin ostajalta sopimussakon. Kunta pidättää vakuudesta osuuden sen mukaan, täyttyykö alkuperäisen kauppakirjan rakentamisvelvoite.

Päätös

Kunnanjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Elli-Maria Kultima

Kokouskäsittely

Jarmo Näkkäläjärvi liittyi kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana klo 12:37 ennen päätöksentekoa.

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Elli-Maria Kultima ehdotti, että vakuuden määräksi asetetaan 60.000 euroa. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Tiedoksi

maanomistaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.