Kunnanvaltuusto, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Hallintosäännön uudistaminen 2023

ENODno-2022-23

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Lukkari, hallintojohtaja, marja-riitta.lukkari@enontekio.fi

Perustelut

Kunnallinen päätöksenteko perustuu kuntalakiin ja kunnan hallintosäännön määräyksiin. Kuntalain 12 luku sisältää säännökset kunnan päätöksenteko- ja hallintomenettelystä. Perussäännökset valtuuston kokoontumisesta ovat kuntalaissa, mutta muiden toimielinten kohdalla kokousmenettely perustuu pääosin hallintosäännön määräyksiin.

Jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö, jonka sisällön määrittelee kuntalain 90 §. Hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista, jotka kuntalaissa luetellaan. 

Valtuusto päättää hallintosäännön sisällöstä ja muutoksista. Kunnan hallinnossa on noudatettava hallintosäännön määräyksiä.

Kuntalain lähtökohtana on, että kaikki johtosäännöillä määrättävät asiat kootaan hallintosääntöön. Hallintosääntöön otetaan määräykset, jotka aiemmin olivat valtuuston työjärjestyksessä, hallintosäännössä, toimielinten johtosäännöissä, taloussäännössä ja tarkastussäännössä.

Hallintosääntömääräykset voidaan jakaa eri asiakirjoihin silloin, kun kaikkia määräyksiä ei kunnan organisaation laajuuden perusteella ole tarkoituksenmukaista koota yhteen. Enontekiön kunnassa on järkevää koota määräyksiä hallintosäännön sisälle.

Hallintosäännön uudistus on tehty kuntaliiton julkaiseman hallintosääntömallin pohjalta.

Hallintosääntöä on käsitelty valtuustoseminaarissa 1.2.2023. 

Ehdotus

Esittelijä

Samuli Mikkola, kunnanjohtaja, samuli.mikkola@enontekio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy esitettäväksi valtuustolle kunnan uuden hallintosäännön voimaan astuvaksi 1.3.2023.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Perustelut

-

Ehdotus

Kunnanhallitus päätti hyväksyä esitettäväksi valtuustolle kunnan uuden hallintosäännön voimaan astuvaksi 1.3.2023.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi uuden hallintosäännön kokouksessa tehdyin muutoksin voimaan astuvaksi 1.3.2023.

Kokouskäsittely

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 1 lisäättäväksi "Ellei laissa ole toisin säädetty tai valtuuston hyväksymässä erillisessä ohjeessa toisin päätetty." Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 4 lisättäväksi kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtäviin kohta  "Kunnanhallituksen puheenjohtaja johtaa mahdollista prosessia kunnanjohtajaan esitetyn epäluottamuksen selvittämiseksi." Satu-Marja Eira-Keskitalo ja Jarmo Näkkäläjärvi kannattivat Eiran ehdotusta. Elli-Maria Kultima ei kannattanut Eiran ehdotusta. Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kunnanhallituksen pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus ja kunnanhallituksen pohjaehdotusta on kannatettu, suoritetaan äänestys. Kunnanhallituksen pohjaehdotus JAA sai 5 ääntä ja Eiran muutosehdotus EI sai 10 ääntä. Eiran ehdotus täydennetään hallintosääntöön.

Birgitta Eiran teki muutosehdotuksen § 5 lisättäväksi valtuuston tehtäviin "Valtuuston puheenjohtaja kutsuu koolle ja vastaa valtuuston kokousten lisäksi valtuustoseminaareista ja valtuuston iltakouluista. Valtuuston puheenjohtaja yhdessä valtuuston puheenjohtajiston kanssa edistää toimillaan valtuuston työskentelyä sekä kehittää toimintaa." Kunnanvaltuusto hyväksyi lisäyksen yksimielisesti. Hallintojohtaja muokkaa luetteloa siten, että se on asettelultaan § 4 kaltainen.

Birgitta Eira toi esille § 7 tehtäväksi tekninen korjaus. Kohdassa tulee viitata § 85 (ei 83). 

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 15 Kunnanjohtajan tehtävät 1. kappaleen sisällön muutettavaksi seuraavasti.

"Kunnanjohtaja johtaa kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Kunnanjohtajan tehtävät ja ratkaisuvalta on pääosin määritelty kuntalaissa ja hallintosäännössä sekä johtajasopimuksessa. Kunnanjohtajan työtä ohjaa Enontekiön kuntastrategia sekä kunnanvaltuuston ja hallituksen päätökset.  

Kunnanjohtaja vastaa kunnanhallituksen toimialan toiminnasta sekä johtaa ja kehittää toimintaa kunnanhallituksen alaisuudessa.

Edellä mainitun lisäksi kunnanjohtajan tehtäviin kuuluu

  1. Vastata kunnan kokonaisjohtamisesta
  2. Kokonaisvaltainen kehittäminen
  3. Kuntalaisten hyvinvointi
  4. Kunnan elinvoiman vahvistaminen
  5. Kunnan edunvalvonta
  6. vastata henkilöstöorganisaation toimivuudesta ja johtamisesta."

 

Lisäksi § 15 loppuun Birgitta Eira teki muutosehdotuksen "….milloin kunnanjohtajan virka on avoinna tai poissaolo kestää kuukautta pidemmän ajan." 

Satu-Marja Eira-Keskitalo kannatti Eiran esitystä. Janne Näkkäläjärvi  ei kannattanut ehdotuksen osaa, jossa muutetaan kohtaa "poissaolo kestää 2 kuukautta pidemmän ajan" muutetaan yhdeksi kuukaudeksi. Muilta osin Janne Näkkäläjärvi kannatti Eiran muutosehdotusta. Birgitta Eira muutti ehdotustaan siten, että muutosehdotuksen kohta "poissaolo kestää 2 kuukautta pidemmän ajan" jätetään pohjaehdotuksen mukaiseksi. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti § 15 kunnanjohtajan tehtäviä täydennettäväksi Eiran muutosehdotuksen mukaisesti.

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 20 lisättäväksi "Tarvittaessa johtoryhmän kokoukseen kunnanjohtaja voi kutsua paikalle kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat." Leena Palojärvi ja Elli-Marja Kultima eivät kannattaneet lisäystä. Satu-Marja Eira-Keskitalo kannatti Eiran muutosehdotusta. Birgitta Eira veti muutosehdotuksen pois.

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 23 lisättäväksi "Yhtiökokousedustajana toimii kunnanjohtaja yhdessä kunnanhallituksen nimeämien henkilöiden kanssa."  Leena Palojärvi kannatti ehdotusta. Valtuusto hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.

Birgitta Eira teki muutoshdotuksen § 72 hankintarajojen eurorajaan seuraavasti

Kunnanhallitus yli 40 000 euroa
Lautakunnat yli 20 000 euroa (pohjaehdotus yli 30 000 euroa)
Kunnanjohtaja enintään 40 000 euroa
Toimialajohtajat 20 000 euroa  (pohjaehdotus 30 000 euroa)
Toimialavastaavat 10 000 euroa
Muut vastuuviranhaltijat 5 000 euroa.

Lisäksi Birgitta Eira ehdotti lisättäväksi § 72 lauseen "Yli 5000 euron asiasta tehtävä päätös tulee tehdä ja julkaista asianhallintajärjestelmässä."

Satu-Marja Eira-Keskitalo kannatti Eiran muutosehdotusta. Janne Näkkäläjärvi kannatti Eiran muutosehdotusta, mutta teki vastaehdotuksen, että lisättävään lauseeseen tulisi rajaksi 10 000 euroa. Janne Näkkäläjärvi poistui kokouksesta klo 21:29. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Leena Palojärvi kannatti hankintarajon muutosehdotusta euromäärien laskemisen osalta, mutta ei kannattunut lauseen "Yli 5000 euron asiasta tehtävä päätös tulee tehdä ja julkaista asianhallintajärjestelmässä" lisäämistä. 

Pekka Tjäderhane kannatti Birgitta Eiran esitystä.

Outi Kurkela kannatti Leena Palojärven ehdotusta siitä, että Eiran muutosehdotuksesta jätetään pois lause "Yli 5000 euron asiasta tehtävä päätös tulee tehdä ja julkaista asianhallintajärjestelmässä" jätetään pois. 

Pekka Tjäderhane kannatti Eiran muutosehdotusta siltä osin, että lause "Yli 5000 euron asiasta tehtävä päätös tulee tehdä ja julkaista asianhallintajärjestelmässä" lisätään.

Koska Leena Palojärvi oli tehnyt kannatetun ehdotuksen Birgitta Eiran tekemään muutosehdotukseen suoritettiin äänestys. Birgitta Eiran ehdotus lauseen "Yli 5000 euron asiasta tehtävä päätös tulee tehdä ja julkaista asianhallintajärjestelmässä" lisäämisestä EI, Leena Palojärven ehdotus lauseen pois jättämisestä JAA. Äänestyksessä JAA 10 ääntä ja EI 4 ääntä. Lausetta "Yli 5000 euron asiasta tehtävä päätös tulee tehdä ja julkaista asianhallintajärjestelmässä" ei lisätä.

Birgitta Eiran muutosehdoksen hankintarajojen euromäärien muuttamisesta § 72 valtuusto hyväksyi yksimielisesti.

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 85. "Lisäys ensimmäisen kappaleen jälkeen: Valtuusto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja tarpeellisen määrän varapuheenjohtajia toimikaudekseen, jollei valtuusto ole päättänyt, että heidän toimikautensa on valtuuston toimikautta lyhyempi. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat valitaan samassa vaalitoimituksessa. Valtuuston puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla on läsnäolo- ja puheoikeus kunnanhallituksen kokouksessa. Puheenjohtajisto valitaan 1 vuoden toimikaudeksi. Valtuuston puheenjohtaja edistää toimillaan valtuuston työskentelyä sekä kehittää toimintaa yhdessä valtuuston puheenjohtajiston kanssa. Valtuuston toiminnan sisäistä järjestelyä koskevien asioiden valmistelua johtaa valtuuston puheenjohtaja, jollei valtuusto toisin päätä. (Tämän jälkeen lisäys:) Valtuuston puheenjohtajisto huolehtii valtuuston tahdon esille tuomisesta kunnanhallituksessa. Puheenjohtajisto on velvollinen huolehtimaan merkittävissä asioissa valtuutettujen riittävästä tiedonsaannista ja yhteisestä keskustelumahdollisuudesta ennen päätöksentekoa. Loppu säilyy samana."

Leena Palojärvi kannatti kunnanhallituksen pohjaesitystä. Satu-Marja Eira-Keskitalo kannatti Birgitan esitystä. 

Koska oli tehty kunnanhallituksen pohjaesityksestä poikkeava kannatettu muutosehdotus suoritettiin ääänestys. Kunnanhallituksen pohjaesitys JAA sai 10 ääntä ja muutosehdotus Ei sai 4 ääntä. Kunnanhallituksen pohjaehdotus § 85 hyväksyttiin.

Birgitta Eira teki muutosehdotuksn § 90 lisättäväksi, että  kokouskutsu toimitetaan myös varavaltuutetuille. Anja-Maija Lundell ja Outi Kurkela kannattivat ehdotusta. Valtuusto hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.  

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen § 91 lisättäväksi ", jolleivat erityiset syyt ole esteenä, kuitenkin vähintään 4 päivää ennen kokousta. Esityslista toimitetaan sähköisesti sekä varsinaisille että varavaltuutetuille kokouskutsun yhteydessä. Valtuutetun/varavaltuutetun asiaa erikseen pyytäessä esityslista voidaan toimittaa paperisena." Birgitta Eira ehdotti myös, että § 85 poistetaan viimeinen lause "Valtuusto päättää kuinka monelle toimitetaan. Leena Palojärvi ja Outi Kurkela kannattivat Eiran tekemää ehdotusta. Valtuusto hyväksyi Eiran tekemän muutosehdotuksen yksimielisesti.

Äänestystulokset

  • Kyllä 5 kpl 33%

    Sari Norrgård, Janne Näkkäläjärvi, Elli-Maria Kultima, Outi Kurkela, Ulla Keinovaara

  • Ei 10 kpl 67%

    Jarmo Näkkäläjärvi, Birgitta Eira, Pekka Tjäderhane, Anja-Maija Lundell, Satu-Marja Eira-Keskitalo, Per-Oula Juuso, Leena Palojärvi, Heikki Järvistö, Marko Keskitalo, Ville Syväjärvi

  • Kyllä 10 kpl 71%

    Per-Oula Juuso, Leena Palojärvi, Sari Norrgård, Outi Kurkela, Anja-Maija Lundell, Jarmo Näkkäläjärvi, Elli-Maria Kultima, Heikki Järvistö, Ulla Keinovaara, Ville Syväjärvi

  • Ei 4 kpl 29%

    Satu-Marja Eira-Keskitalo, Pekka Tjäderhane, Birgitta Eira, Marko Keskitalo

  • Kyllä 10 kpl 71%

    Pekka Tjäderhane, Leena Palojärvi, Elli-Maria Kultima, Sari Norrgård, Per-Oula Juuso, Outi Kurkela, Heikki Järvistö, Marko Keskitalo, Ulla Keinovaara, Ville Syväjärvi

  • Ei 4 kpl 29%

    Jarmo Näkkäläjärvi, Birgitta Eira, Satu-Marja Eira-Keskitalo, Anja-Maija Lundell

Tiedoksi

Lautakunnat, toimialajohtajat, toimialavastaavat, toimialojen vastuuviranhaltijat

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.