Kunnanhallitus, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Kunnanvaltuuston päätösten täytäntöönpano

Perustelut

Seloste

Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallitus vastaa muun muassa valtuuston päätösten täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta.

Kuntalain 96 §:n mukaan, jos kunnanhallitus katsoo, että valtuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä taikka että valtuusto on ylittänyt toimivaltansa tai että päätös on muuten lainvastainen, kunnanhallituksen on jätettävä päätös täytäntöön panematta. Asia on viipymättä saatettava valtuuston uudelleen käsiteltäväksi. Em. mukaan kunnanhallituksen on todettava päätösten laillisuus ja päätettävä niiden täytäntöönpanosta.

Kunnanvaltuusto on kokoontunut 16.11.2023 ja käsitellyt seuraavat asiat:

§ 102 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

§ 103 Pöytäkirjantarkastajien valinta ja esityslistaan mahdollisesti tehtävät muutokset

§ 104 Sähkö-yhtiön kauppa, Enontekiön Sähkö Oy 

Kunnanvaltuuston 16.11.2023 päätökset ovat jääneet täytääntöönpanematta.

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää todeta kunnanvaltuuston em. päätökset laillisiksi ja panna ne täytäntöön.

Esittelijän muutettu päätösehdotus:

Kunnanhallitus toteaa, että kunnanvaltuuston kokouksen 16.11.2023 päätökset ovat lainmukaisia ja päättää panna ne täytäntöön, kun ne ovat lainvoimaisia.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi muutetun päätösehdotuksen yksimielisesti.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Esteellisyys

  • Jarmo Näkkäläjärvi, Elli-Maria Kultima, Outi Kurkela

Kokouskäsittely

Jarmo Näkkäläjärvi ja Outi Kurkela ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Jarmo Näkkäläjärvi on tehnyt kunnallisvalituksen ko. valtuuston § 104 olevasta asiasta. Esteellisen henkilön osallistuminen päätöksentekoon liittyvään käsittelyyn voi aiheuttaa menettelyvirheen jatkotoimiin liittyen. Esteellisyys koskee asian valmistelua, päätöksentekoa ja täytäntöönpanoa, ja koska nyt ollaan täytäntöönpano vaiheessa, niin Näkkäläjärvi kokee olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Kurkelan esteellisyys liittyy hänen aiempaan toimimiseen Enontekiön Sähkö Oy:n hallituksen jäsenenä.

Leena Palojärvi esitti, että kunnanhallitus toteaa esteelliseksi pykälän käsittelyyn seuraavat henkilöt: Elli-Marja Kultiman hallintolain § 28, § 29 ja kuntalain § 39 ja § 97 kohtien perusteella. Jarno Viitanen kannatti esitystä. Kunnanhallitus äänesti Elli-Maria Kultiman esteellisyydestä. Kultima ei osallistunut äänestykseen.

Äänestyksessä puheenjohtajan ehdotus Kultiman esteellisyydestä oli JAA. Jos äänestyksessä katsoi, että Kultima ei ole esteellinen, äänestetään EI. Äänestyksen tuloksena JAA-ääniä annettiin 2 ja EI-ääniä 1. Yksi äänesti tyhjää. Äänestyksen tuloksena kunnanhallitus päätti todeta, että Elli-Maria Kultima on esteellinen. Kultima poistui kokouksesta äänestyksen jälkeen asian käsittelyn ajaksi. 

Äänestystulokset


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.