Hyvinvointilautakunta, kokous 23.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Talousarvion 2025 suunnitteluun vaikuttavien muutosten arviointi

ENODno-2024-177

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Hallintosäännön 60 §:n mukaan kunnanvaltuusto hyväksyy talousarvioraamin, jonka jälkeen toimielimet laativat talousarvioehdotuksensa.  Talousarvioehdotuksessa kullekin toimialalle asetetaan toimintaa varten tarvittava määräraha, sekä toiminnan tavoitteet. Tavoitteille tulee olla tarpeellinen määrä toimenpiteitä ja mittareita. Tavoitteiden tulee olla mitattavia ja keskeisiä johtaen strategian mukaiseen suuntaan.

Enontekiön kunnan talousarvio- ja suunnitelma vuosille 2024-2026 osoittaa, että tulevaisuudessa Enontekiön kunnan talouden suunta on heikkenevä. Samaa osoittaa lokakuussa 2024 päivitetty painelaskelma. Ilman tavoitteellista taloussuunnittelua on riskinä, että tulevina vuosina vuosikate on positiivinen, mutta tulos poistojen jälkeen on negatiivinen. Tässä vaihtoehdossa vuosikatteelle ei pystytä rahoittamaan suunnitelman mukaisia poistoja kokonaan eikä lyhentämään lainoja.

Kuntien talouden näkymät heikkenevät Suomessa. Valtionosuudet vähenevät, verohännät poistuvat kuntataloudesta, vähäinen talouskasvu ja hallituksen sopeutustoimet painavat kuntien taloutta.  Heikentynyt talousnäkymä edellyttää päättäjiltä vastuunottoa kunnissa.

Lähetekeskustelun tarkoituksena on, että lautakunta keskustelee linjaa talousarvion 2025 valmistelua ja keskustelee talousarvion tavoitteista, painopisteistä ja valmistelusta ottaen huomioon toimintaympäristössä tapahtuneet ja tapahtuvat muutokset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sarita Helttunen, vt. sivistysjohtaja, sarita.helttunen@enontekio.fi

Lautakunta keskustelee ja linjaa talousarvion tavoitteita, painopisteitä ja valmistelua lautakunnan alaisten toimialojen osalta vuodelle 2025.

Päätös

Hyvinvointilautakunta linjasi 2025 vuoden taloussuunnitelman tavoitteita, painopisteitä ja valmistelua toimialojen taloussuunnitelmien pohjalta. Todettiin, että toimialajojen henkilöstökustannukset, opetuksen kuljetukset ja työllisyyspalvelut nostavat hyvinvointilautakunnan vuoden 2025 alustavaa taloussuunnitelmaa 742 500 euroa vuoden 2024 talousarvioon nähden.

Taloussuunnitelma 2025 annetaan tiedoksi kunnanhallitukselle.

Tiedoksi

Kunnanhallitus