Kunnanvaltuusto, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Valtuustoaloite: Yhtenäisen peruskoulun perustaminen Karesuvantoon (lisäpykälä)

ENODno-2023-383

Perustelut

Sari Norrgård teki seuraavan valtuustoaloitteen:

"Haluamme kylällemme yhtenäisen peruskoulun, jossa lapsemme voivat suorittaa oppivelvollisuutensa kokonaisuudessaan 10 vuoden ajan esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti.

Olemme tottuneet ajatukseen, että yläaste suoritetaan Hetassa. Koulunkäynti on kuitenkin raskasta, kallista ja kulkeminen jopa vaarallista.

Ajallisesti koulupäivän pituus voi olla jopa klo 7.00 – 17.00.  Maunusta ja Markkinasta kulkeville sitäkin pitempi. Kuljetuskustannukset ovat todella suuria ja kasvavat koko ajan kallistuvien polttoainekulujen vuoksi. Valtatie 21:n huono kunto ja kova liikennöinti huolestuttavat meitä.

Koululaiset voivat kulkea Karesuvanto-Hetta-Karesuvanto- väliä jopa kuuden vuoden ajan, mikä on todella pitkä aika lapsen ja nuoren elämästä. Pitkien koulupäivien vuoksi voi koulumenestys kärsiä, eivätkä lapset jaksa iltaisin enää osallistua harrastustoimintaan. Harrastamattomuus puolestaan vaikuttaa kuntoon ja jopa jatko-opintoihin hakemiseen ja pääsemiseen. Harrastustoiminnalla on merkittäviä vaikutuksia myös sosiaalisiin suhteisiin, sekä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Karesuvannossa koulua käydään tällä hetkellä toivottavasti väliaikaisesti väistötiloissa, koska entinen koulu on toimintakiellossa. Uuden koulun suunnittelussa onkin tärkeää huomioida tilojen toimivuus ja koko, että se voisi toimia joustavasti palvellen koko kylää ja yhtenäistä peruskoulua.

Karesuvantoon on muuttanut viime vuosina paljon lapsiperheitä, joista suuri osa on paluumuuttajia, jotka haluavat asettua asumaan kotiseudulleen. Uudisrakentaminen on ollut vilkasta koko kunnankin mittakaavassa. Uskomme kovasti kylämme elinvoimaisuuteen ja kehitysmahdollisuuksiin.

Ymmärrämme kyllä, että omaa koulua voidaan pitää myös uhkana Hetan koulun ja lukion tulevaisuudelle. Raskas koulumatka yläasteelle voi kuitenkin kostautua sillä, etteivät oppilaat hakeudukaan kotikuntansa lukioon, vaan lähtevät opiskelemaan muualle.

Yhtenäisen peruskoulun perustaminen on realistista ja järkevää. Nykytekniikalla etäopetuksen suomia mahdollisuuksia pystyy hyödyntämään lähiopetuksen lisänä ja tukena. Luokanopettajien koulutus on monipuolista ja lisäopintoja voi suorittaa tarpeen mukaan, saamen kielisen opetuksen kustannukset eivät rasita kunnan taloutta. Opettajat voivat myös kulkea eri kouluilla, onhan kiertäviä opettajia ollut aiemminkin.

Koululaisten yhteistyötä eri koulujen välillä kunnassamme voisi vahvistaa erilaisia vapaa-ajan toimintoja kehittämällä ja yhteisiä teemapäiviä pitämällä.

Etusijalla on lastemme hyvinvointi ja turvallisuus!"

Ehdotus

--

Päätös

Kunnanvaltuusto lähetti aloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

Valtuuston puheenjohtaja totesi kunnanvaltuuston jatkokokouksen 14.12.2023 päättyneeksi klo 18:00.

Tiedoksi

hallinnollinen rehtori, Karesuvannon koulun johtaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.