Kunnanvaltuusto, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Talousarviomäärärahat 2023 / Hyvinvointilautakunta

ENODno-2023-306

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Virpi Labba, virpi.labba@enontekio.fi
Sarita Helttunen, vt. sivistysjohtaja, sarita.helttunen@enontekio.fi

Perustelut

Opetustoimen vuoden 2023 talousarvioon varattu määräraha on ylittymässä. Kolmasosavuosikatsauksen mukaan opetustoimen toimintakate on noin 77,5%. Talousarvio on ylittymässä arviolta 150 000 eurolla, jota ei saada katettua kustannuspaikkojen muutoksilla. Talousarvion ylitys johtuu henkilöstömenojen, palvelujen ostojen, sekä tarvikehankintojen vuoksi.

Henkilöstömenojen osalta 1.6.2023 toteutuneet palkkojen yleiskorotukset olivat talousarviota 2023 laadittaessa arvioitua hieman suuremmat. Palkkakustannusten muutoksesta johtuen palkkakulujen ylitys tulee olemaan noin 28 500 euroa. Palvelujen ostojen suurin kuluerä on kuljetusten järjestäminen. Kuljetussopimukset on kilpailutettu ja uudet sopimukset ovat olleet voimassa elokuusta 2023 alkaen. Kuljetusten osalta ylitys tulee olemaan arviolta 184 000 euroa. Tarvikehankinnoissa on tullut ylityksiä uusien kirjasarjojen hankintojen, kannettavien tietokoneiden, opettajien työpuhelimien sekä tarvikkeiden inflaatiokorotusten myötä. Tarvikkeiden osalta ylitys tulee olemaan noin 17 700 euroa.

Toimintatuottojen osalta on saatu talousarvion 2023 ennakoitua enemmän tukea saamenkielisen opetuksen järjestämiseen. Muutos johtuu saamenkielisten tuntien lisäämisestä, sekä siitä että maksuttoman toisen asteen koulutuksen vuoksi myös lukion saamenkieliseen opetukseen saadaan tukea. Muutos saadun tuen osalta tulee olemaan noin 82 000 euroa.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Labba, virpi.labba@enontekio.fi
Sarita Helttunen, vt. sivistysjohtaja, sarita.helttunen@enontekio.fi

Enontekiön kunnan hallintosäännön (Kvalt 15.2.20237 8§) mukaisesti lautakunta vastaa alaistensa tehtäväalueiden määrärahojen käytön seurannasta toimialajohtajien- ja vastaavien toimittamien raporttien perusteella. Talousarvioon tehtävät muutokset on esitettävä valtuustolle sitten, että valtuusto ehtii käsitellä muutosehdotuksen talousarviokauden aikana.

Hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle  ja edelleen kunnanvaltuustolle opetustoimen talousarvioon vuodelle 2023 lisämäärärahan 150 000 euroa.

 

Esittelijän muutettu päätösehdotus

Hyvinvointilautakunta esittää kunnahallitukselle hyväksyttäväksi seuraavat muutokset talousarvioon 2023:

- Invesvestoihin varattu Säilö-ohjelman hankinta siirretään opetuksen käyttötalousarvioon 30 000 euroa, koska se ei kuulu investointiin.

- Nuorisopalveluista siirretään 50 000 euroa opetustoimen talousarvioon, jolloin nuorisopalveluille jää 68 274 euroa talousarvioon 2023.

Hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että opetustoimelle myönnetään lisämääräraha 80 000 euroa, jolloin opetustoimen talousarvio 2023 on 3 000 056 euroa.

Päätös

Ehdotuksen mukaan. 

 

Valmistelija

Virpi Labba, virpi.labba@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Opetustoimen vuoden 2023 talousarvioon varattu määräraha on ylittymässä. Kolmasosavuosikatsauksen mukaan opetustoimen toimintakate on noin 77,​5%. Talousarvio on ylittymässä arviolta 160 000 eurolla,​ jota ei saada katettua kustannuspaikkojen muutoksilla. Talousarvion ylitys johtuu henkilöstömenojen,​ palvelujen ostojen,​ sekä tarvikehankintojen vuoksi.

Henkilöstömenojen osalta 1.6.2023 toteutuneet palkkojen yleiskorotukset olivat talousarviota 2023 laadittaessa arvioitua hieman suuremmat. Palkkakustannusten muutoksesta johtuen palkkakulujen ylitys tulee olemaan noin 28 500 euroa. Palvelujen ostojen suurin kuluerä on kuljetusten järjestäminen. Kuljetussopimukset on kilpailutettu ja uudet sopimukset ovat olleet voimassa elokuusta 2023 alkaen. Kuljetusten osalta ylitys tulee olemaan arviolta 184 000 euroa. Tarvikehankinnoissa on tullut ylityksiä uusien kirjasarjojen hankintojen,​ kannettavien tietokoneiden,​ opettajien työpuhelimien sekä tarvikkeiden inflaatiokorotusten myötä. Tarvikkeiden osalta ylitys tulee olemaan noin 17 700 euroa.

Toimintatuottojen osalta on saatu talousarvion 2023 ennakoitua enemmän tukea saamenkielisen opetuksen järjestämiseen. Muutos johtuu saamenkielisten tuntien lisäämisestä,​ sekä siitä että maksuttoman toisen asteen koulutuksen vuoksi myös lukion saamenkieliseen opetukseen saadaan tukea. Muutos saadun tuen osalta tulee olemaan noin 82 000 euroa.

Selostusosaan on korjattu ylityksen euromäärä 160 000 vastaamaan laskelmaa. Hyvinvointilautakunnan luvussa on ollut virheellisesti 150 000 euroa. Samoin nuorisopalveluille jätettävän toimintakatteen euromäärä on korjattu.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi seuraavat muutokset talousarvioon 2023:

- Investointeihin varattu Säilö-ohjelman hankinta 30 000 euroa siirretään opetuksen käyttötalousarvioon,

- Nuorisopalveluista siirretään 50 000 euroa opetustoimen talousarvioon, jolloin nuorisopalveluille jää 99 633 euroa talousarvioon 2023,

- Opetustoimelle myönnetään lisämääräraha 80 000 euroa, jolloin opetustoimen talousarvio 2023 on 3 000 056 euroa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli vararehtori Virpi Labbaa ja vt. sivistysjohtaja Sarita Helttusta asiasta.

Perustelut

--

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy seuraavat muutokset vuoden 2023 talousarvioon

- Investointeihin varattu Säilö-ohjelman hankinta 30 000 euroa siirretään opetuksen käyttötalousarvioon,

- Nuorisopalveluista siirretään 50 000 euroa opetustoimen talousarvioon, jolloin nuorisopalveluille jää 99 633 euroa talousarvioon 2023,

- Opetustoimelle myönnetään lisämääräraha 80 000 euroa, jolloin opetustoimen talousarvio 2023 on 3 000 056 euroa.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Kokouksessa pidettiin tauko tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:57-18:20. Tauon jälkeen puheenjohtaja suoritti nimenhuudon. Paikalla oli 14 valtuutettua ja 1 varavaltuutettu.

Tiedoksi

kirjanpito, sivistysjohtaja, hallinnollinen rehtori

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/ 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta osoitteesta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla. 
Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.