Kunnanvaltuusto, kokous 6.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Enontekiön kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma 2024-2030

ENODno-2022-362

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Kolehmainen, kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, heli.kolehmainen@enontekio.fi

Perustelut

Seloste

Kunnanhallitus palautti asian valmisteluun 21.2.2023.

Kulttuurikasvatussuunnitelma (KOPS) perustuu lakiin kuntien kulttuuritoiminnasta. Kulttuurikasvatussuunnitelma on työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen kunnassa osana varhaiskasvatusta ja opetusta. Se takaa kaikille lapsille ja nuorille tasa-arvoisen mahdollisuuden kokea taidetta ja osallistua monipuolisesti paikalliseen kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma laaditaan ja sitä toteutetaan varhaiskasvatuksen, koulujen sekä kulttuuripalvelujen yhteistyönä.

Kuntien valtuustojen hyväksymä ja perustasolla budjettiin pysyvästi laitettu KOPS on jokaisen kunnan lapsen ja nuoren saavuttava suunnitelma, jolloin perheen asuinpaikka, varallisuus tai mielenkiinnonkohteet eivät vaikuta siihen pääseekö lapsi osaksi taidetta ja kulttuuria. Suunnitelman toteuttamiseen on varattu 5000 euron määräraha vuodelle 2024 kulttuuripalveluiden budjettiin. Koulupäivän aikana oleva toiminta on lapsille ja nuorille maksutonta.

Enontekiön kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisesti lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan omaan kulttuuri-identiteettiin, enontekiöläiseen kulttuuriin, saamelaiskulttuuriin, paikallisiin kulttuuritoimijoihin ja –kohteisiin. Suunnitelma tuo yhteen kunnan ja lähialueiden lastenkulttuuritoimijoita laadukkaan sisällön puitteissa. Enontekiön kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma huomioi kunnan opetussuunnitelmaan ja sen lähtökohtana on paikallinen kulttuuriperintö ja paikalliset voimavarat. Suunnitelma jakautuu vuosittaisiin teemoihin, joiden mukaisesti kulttuuripalvelut tuottaa varhaiskasvatukseen ja kouluille työpajoja, vierailuja ja kohdekäyntejä.

Kulttuuripalvelut on laatinut suunnitelman yhteistyössä varhaiskasvatuksen, koulun, kirjaston ja nuorisotyön kanssa lastenkulttuurikeskus Uulun tuella. Suunnitelmaa on laadinnan alkuvaiheessa kommentoinut vanhusneuvosto toukokuussa 2022, suunnitelmaluonnokseen ovat antaneet kommentteja myös nuorisotyöntekijä, nuorisovaltuustolaiset, varhaiskasvatuksen työntekijät ja Hetan koulukeskuksen henkilökunta syys-lokakuussa 2022. Suunnitelma on ollut kuntalaisten nähtävänä verkkosivulla 24.4.-5.5.2023 ja sitä on voinut kommentoida sähköpostitse.

Suunnitelmaa päivitetään vuosittain tarpeen mukaan. Lisäksi suunnitelman laadinnassa on huomioitu mahdollisuus laajentaa sen käyttöä myös vanhuspalveluihin ja kolmannen sektorin kerhotoimintaan. Suunnitelmaan on mahdollista liittää uusia sisältöjä laajennusosina.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Kolehmainen, kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, heli.kolehmainen@enontekio.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy Enontekiön kunnan kulttuurikasvatussuunnitelman 2024-2030 ja lähettää sen edelleen hyväksyttäväksi kunnanhallitukseen ja valtuustoon.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Valmistelija

Heli Kolehmainen, kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, heli.kolehmainen@enontekio.fi

Perustelut

--

Ehdotus

Esittelijä

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Enontekiön kunnan kulttuurikasvatussuunnitelman 2024-2030 ja lähettää sen edelleen hyväksyttäväksi valtuustoon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Kokouskäsittely

Tämä asia käsiteltiin §:n 201 jälkeen.

Kokouksessa pidettiin tauko ennen asian käsittelyä klo 13:34-13:47. Taoun jälkeen puheenjohtaja totesi, että paikalla ovat samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori Heli Kolehmaista asiasta.

Perustelut

-

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle Enontekiön kunnan kulttuurikasvatussuunnitelman 2024-​2030 hyväksymistä.

Päätös

Kulttuurikasvatussuunnitelma 2024-2030 hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko klo 17:43-18:00. Tauon jälkeen työpäällikkö Mika Karsikas ja kunnanjohtaja Petri Härkönen esittäytyivät valtuustolle. Esittelyjen jälkeen puheenjohtaja suoritti nimenhuudon, paikalla olivat samat henkilöt kuin ennen taukoa. 

Kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori Heli Kolehmainen esitteli asian valtuustolle.

Tiedoksi

Kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, hyvinvointilautakunta, varhaiskasvatusohjaaja, rehtori

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/ 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta osoitteesta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla. 
Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.