Kunnanvaltuusto, kokous 27.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Valtuutettujen lukumäärä valtuuston toimikaudella 2025–2029

ENODno-2024-394

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Vuonna 2025 Suomessa toimitetaan kuntavaalit, joissa valitaan kuntien valtuustojen jäsenet toimikaudelle 1.6.2025–31.5.2029. Osana kuntavaaleihin valmistautumista tulee Enontekiön kunnassa ratkaista kysymys siitä, mikä on tulevissa kuntavaaleissa Enontekiön kunnanvaltuustoon valittavien valtuutettujen lukumäärä. Tehtävä ratkaisu on voimassa uuden valtuuston koko toimikauden ajan eli 31.5.2029 saakka. Tällä hetkellä Enontekiön kunnanvaltuustoon kuuluu 17 valtuutettua.

Kuntalain (410/2015) 16 §:ssä on säädetty seuraavaa:

”Valtuutettujen lukumäärästä päättää valtuusto. Valtuutettuja valitaan pariton lukumäärä kunnan asukasluvun perusteella seuraavasti:

Asukasluku Valtuutettuja vähintään
enintään 5 000 13
5 001–20 000 27
20 001–50 000 43
50 001–100 000 51
100 001–250 000 59
250 001–500 000 67
yli 500 000 79

 

Jollei valtuusto tee päätöstä valtuutettujen lukumäärästä, valtuutettuja valitaan laissa säädetty vähimmäismäärä. Valtuuston päätös vähimmäismäärää suuremmasta lukumäärästä tai aiemman päätöksen muuttamisesta on ilmoitettava oikeusministeriölle vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun mennessä. Valtuuston päätös valtuutettujen määrästä voidaan panna täytäntöön ennen kuin sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos hallintotuomioistuin kieltää täytäntöönpanon."

Enontekiön hallintosäännön 7 §:n mukaan Enontekiön kunnanvaltuustossa on 17 valtuutettua.

Jarmo Näkkäläjärvi tekii ehdotuksen kunnanhallituksen kokouksessa 27.3.2024/§ 52 siitä, että hallintosääntöön tulisi esittää tehtäväksi muutos koskemaan 2025 kuntavaalien jälkeen muodostettavaa kunnanvaltuustoa. Muutoksessa valtuutettujen määrää lisätään nykyisestä 17:sta 21 henkilöön. Valtuutettujen määrän lisääminen olisi Näkkäläjärven mukaan tarpeellista, jotta seuraavien kuntavaalien jälkeen olisi riittävästi henkilöitä hallintosäännön mukaisiin luottamustoimiin valtuutetuista. Muutoksella voitaisiin vaikuttaa päällekkäisten luottamuspaikkojen muodostumiseen samoille henkilöille ja siten keventää kuormitusta niiden hoitamisesta. Lisäksi muutoksella vahvistettaisiin valtuuston asemaa suhteessa kunnanhallitukseen ja siten edistettäisiin ja mahdollistettaisiin paremmin kuntalaisten antamaa mandaattia valtuutetuille.

Enontekiön asukasmäärään nähden valtuutettujen vähimmäismäärä on 13. Enontekiöllä on jo huomattavasti vähimmäismäärää suurempi valtuusto. Kuntavaaleissa ehdokkaiden määrä on ollut vähenevä, eikä tälläkään hetkellä ole varavaltuutettuja tarpeellista määrää. Kunnanhallitukseen on valittu ainoastaan valtuutettuja, vaikka hallintosäännössä ei ole määräystä siitä, että kunnanhallituksessa tulee olla ainoastaan valtuutettuja. Viranhaltijanäkökulmasta valtuutettujen lisääminen ei Näkkäläjärven perustelujen pohjalta ole tarpeellista, vaan sillä voi olla jopa toimintaa haittaavia puolia, kuten pidentyneet kokoukset ja kokouksten saaminen päätösvaltaiseksi tilanteissa, joissa varajäsenten määrä on liian alhainen.

Ehdotus

Esittelijä

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että kunnanvaltuutettujen määrä on nykyinen eli 17, valtuuston toimikaudella 2025-2029.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että kunnanvaltuutettujen määrä on 19 valtuuston toimikaudella 2025-2029.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Leena Palojärvi teki muutosehdotuksen,  että kunnanvaltuutettujen määrä valtuustokaudella 2025-2029 on 19. Pekka Tjäderhane kannatti ehdotusta. 

Koska kokouksessa oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava ehdotus suoritettiin äänestys. Esittelijän pohjaehdotus JAA, Leena Palojärven muutosehdotus EI. Äänestykssä annettiin 3 JAA-ääntä ja 4 EI-ääntä. Leena Palojärven muutosehdotus tuli kunnanhallituksen päätökseksi.

Sari Norrgård poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 43%

    Helinä Hautamäki, Tytti Valkeapää, Elli-Maria Kultima

  • Ei 4 kpl 57%

    Jarno Viitanen, Anja-Maija Lundell, Pekka Tjäderhane, Leena Palojärvi

Perustelut

--

Ehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että kunnanvaltuutettujen määrä on 19 valtuutettua toimikaudella 2025-2029.

Päätös

Kunnanvaltuusto päätti, että kunnanvaltuutettujen määrä on 17 valtuutettua toimikaudella 2025-2029.

Kokouskäsittely

Helinä Hautamäki teki muutosehdotuksen, että kunnanvaltuutettujen määrä toimikaudella 2025-2029 on sama kuin kuluvalla kaudella eli 17 valtuutettua. Elli-Maria Kultima kannatti Hautamäen ehdotusta.

Koska kokouksessa oli tehty kannatettu muutosehdotus kunnanhallituksen pohjaehdotukseen, suoritettiin äänestys. Kunnanhallituksen ehdotus "19 valtuutettua" JAA, Helinä Hautamäen ehdotus "17 valtuutettua" EI. Äänestyksessä JAA-ääniä annettiin 7 ja EI-ääniä 8.

Puheenjohtaja totesi Hautamäen muutosehdotuksen tulleen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 47%

    Jarno Viitanen, Birgitta Eira, Jarmo Näkkäläjärvi, Pekka Tjäderhane, Anja-Maija Lundell, Satu-Marja Eira-Keskitalo, Leena Palojärvi

  • Ei 8 kpl 53%

    Outi Kurkela, Helinä Hautamäki, Janne Näkkäläjärvi, Heikki Järvistö, Juha-Pekka Mäntyvaara, Elli-Maria Kultima, Sari Norrgård, Ulla Keinovaara


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/ 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta osoitteesta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla. 
Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.