Kunnanvaltuusto, kokous 27.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026-2027

ENODno-2024-177

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Valtuuston tulee hyväksyä vuoden loppuun mennessä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio (KuntaL 110 §). Sen hyväksymisen yhteydessä on myös hyväksyttävä kolmea tai useampaa vuotta koskeva taloussuunnitelma. Talousarvio on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Lautakunnat ovat käsitelleet esityksensä 24.10.2024 ja 7.11.2024.

Ehdotus vuoden 2025 talousarvioksi ja vuosien 2026-2027 taloussuunnitelmaksi on liitteenä. 

Talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026-2027 sisältää yleisen osan, käyttötalousosan josta näkee toimialojen tavoitteet ja resurssit, tuloslaskelmaosan, investointiosan, rahoitusosan sekä tytäryhtiöiden osan. 

Taloussuunnitelmavuodet 2026-2027 sisältävät merkittäviä epävarmuustekijöitä niin valtionosuuksissa kuin kunnille annettavissa tehtävissä. Tämän vuoksi toimintakatteen osalta suunnitelmavuodet 2026-2027 ovat lähes identtisiä talousarviovuoden 2025 lukujen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy ehdotuksen vuoden 2025 talousarvioksi ja vuosien 2026 - 2027 taloussuunnitelmaksi ja esittää sen edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Edelleen kunnanhallitus antaa hallinto- ja talouspalveluille oikeuden tehdä teknisluonteisia korjauksia kunnanvaltuustolle menevään talousarviokirjan teksteihin kunnanhallituksen mahdollisten muutosesitysten lisäksi.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi ehdotuksen vuoden 2025 talousarvioksi ja vuosien 2026 - 2027 taloussuunnitelmaksi muutoksin ja esittää sen edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Edelleen kunnanhallitus antaa hallinto- ja talouspalveluille oikeuden tehdä teknisluonteisia korjauksia kunnanvaltuustolle menevään talousarviokirjan teksteihin kunnanhallituksen muutosesitysten lisäksi.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

 

Kokouskäsittely

Hannu Ala-Pässäri esitteli Kiinteistö Oy Enontekiön kunnan asuntojen ja Enontekiön Liikekiinteistöjen talousarviot. Jarmo Näkkäläjärvi ja Sari Norrgård olivat esteellisiä  Kiinteistö Oy Enontekiön kunnan asuntojen talousarvion käsittelyyn ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi (hallintolaki 28.1 § kohdat 4 ja 5). Helinä Hautamäki ja Sari Norrgård olivat esteellisiä Enontekiön Liikekiinteistöt Oy:n talousarvion käsittelyyn ja poistuivat kokouksesta käsittelyn ajaksi (hallintolaki 28.1 § kohta 5).

Kimmo Lämsä esitteli Enontekiön Vesihuolto Oy:n talousarvion. Jarmo Näkkäläjärvi ja Sari Norrgård olivat esteellisiä Enontekiön Vesihuolto Oy:n talousarvion käsittelyyn ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi (hallintolaki 28.1 § kohta 5).

Kimmo Lämsä oli kokouksessa paikalla vastaamassa Infrastruktuuri-toimialaan liittyviin kysymyksiin.

Perustelut

--

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy ehdotuksen vuoden 2025 talousarvioksi ja vuosien 2026 -​ 2027 taloussuunnitelmaksi.

Päätös

Talousarvio 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2027 hyväksyttiin kokouksessa tehdyllä lisäyksellä.

Kokouskäsittely

Talousarvioesittelyn jälkeen kokouksessa pidettiin tauko klo 19:40-19:54.  Tauon jälkeen puheenjohtaja suoritti nimenhuudon. Paikalla olivat samat valtuutetut kuin ennen taukoa. 

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen "Esitän, että työllistämiseen varataan 60 000e. Työllistämiseen käytetty raha säästynee sakkomaksuista. Mikäli näin ei tapahdu, määräraha katetaan lainanotolla." Jarno Viitanen kannatti Eiran ehdotusta. Birgitta Eira muutti ehdotustaan siten, että lisätään talousarvioon elinvoimalautakunnalle 30 000 euroa ja hyvinvointilautakunnalle 30 000 euroa työllistämiseen korvamerkittyä rahaa. Jarmo Näkkäläjärvi kannatti Eiran muutettua ehdotusta. 

Koska kokouksessa oli tehty kannatettu muutosehdotus kunnanhallituksen pohjaehdotukseen, suoritettiin äänestys. Kunnanhallituksen ehdotus JAA, Birgitta Eiran ehdotus "lisätä talousarvioon elinvoimalautakunnalle 30 000 euroa ja hyvinvointilautakunnalle 30 000 euroa työllistämiseen korvamerkittyä rahaa" EI. Äänestyksessä JAA-ääniä annettiin 4 ja EI-ääniä 11.

Puheenjohtaja totesi Birgitta Eiran lisäysehdotuksen tulleen päätökseksi.

 

Birgitta Eira teki muutosehdotuksen "Sijoitukset tytäryhtiöihin toteutetaan pääomalainana". Jarmo Näkkäläjärvi kannatti Eiran ehdotusta.

Koska kokouksessa oli tehty kannatettu muutosehdotus kunnanhallituksen pohjaehdotukseen, suoritettiin äänestys. Kunnanhallituksen ehdotus JAA, Birgitta Eiran ehdotus "Sijoitukset tytäryhtiöihin toteutetaan pääomalainana" EI. Äänestyksessä JAA-ääniä annettiin 13 ja EI-ääniä 2.

Puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen pohjaehdotuksen tulleen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 4 kpl 27%

    Helinä Hautamäki, Anja-Maija Lundell, Elli-Maria Kultima, Sari Norrgård

  • Ei 11 kpl 73%

    Pekka Tjäderhane, Jarno Viitanen, Heikki Järvistö, Satu-Marja Eira-Keskitalo, Outi Kurkela, Leena Palojärvi, Birgitta Eira, Janne Näkkäläjärvi, Jarmo Näkkäläjärvi, Juha-Pekka Mäntyvaara, Ulla Keinovaara

  • Kyllä 13 kpl 87%

    Outi Kurkela, Juha-Pekka Mäntyvaara, Janne Näkkäläjärvi, Jarno Viitanen, Elli-Maria Kultima, Leena Palojärvi, Anja-Maija Lundell, Pekka Tjäderhane, Heikki Järvistö, Satu-Marja Eira-Keskitalo, Helinä Hautamäki, Sari Norrgård, Ulla Keinovaara

  • Ei 2 kpl 13%

    Birgitta Eira, Jarmo Näkkäläjärvi

Tiedoksi

Toimialat, kirjanpito

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/ 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta osoitteesta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla. 
Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.