Kunnanvaltuusto, kokous 29.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Valtuustoaloite: Yhtenäisen peruskoulun perustaminen Karesuvantoon

ENODno-2023-383

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi

Perustelut

Sari Norrgård on tehnyt 14.12.2024 kunnanvaltuuston jatkokokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen :

"Haluamme kylällemme yhtenäisen peruskoulun,​ jossa lapsemme voivat suorittaa oppivelvollisuutensa kokonaisuudessaan 10 vuoden ajan esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti.

Olemme tottuneet ajatukseen,​ että yläaste suoritetaan Hetassa. Koulunkäynti on kuitenkin raskasta,​ kallista ja kulkeminen jopa vaarallista.

Ajallisesti koulupäivän pituus voi olla jopa klo 7.00 – 17.00.  Maunusta ja Markkinasta kulkeville sitäkin pitempi. Kuljetuskustannukset ovat todella suuria ja kasvavat koko ajan kallistuvien polttoainekulujen vuoksi. Valtatie 21:n huono kunto ja kova liikennöinti huolestuttavat meitä.

Koululaiset voivat kulkea Karesuvanto-​Hetta-​Karesuvanto-​ väliä jopa kuuden vuoden ajan,​ mikä on todella pitkä aika lapsen ja nuoren elämästä. Pitkien koulupäivien vuoksi voi koulumenestys kärsiä,​ eivätkä lapset jaksa iltaisin enää osallistua harrastustoimintaan. Harrastamattomuus puolestaan vaikuttaa kuntoon ja jopa jatko-​opintoihin hakemiseen ja pääsemiseen. Harrastustoiminnalla on merkittäviä vaikutuksia myös sosiaalisiin suhteisiin,​ sekä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Karesuvannossa koulua käydään tällä hetkellä toivottavasti väliaikaisesti väistötiloissa,​ koska entinen koulu on toimintakiellossa. Uuden koulun suunnittelussa onkin tärkeää huomioida tilojen toimivuus ja koko,​ että se voisi toimia joustavasti palvellen koko kylää ja yhtenäistä peruskoulua.

Karesuvantoon on muuttanut viime vuosina paljon lapsiperheitä,​ joista suuri osa on paluumuuttajia,​ jotka haluavat asettua asumaan kotiseudulleen. Uudisrakentaminen on ollut vilkasta koko kunnankin mittakaavassa. Uskomme kovasti kylämme elinvoimaisuuteen ja kehitysmahdollisuuksiin.

Ymmärrämme kyllä,​ että omaa koulua voidaan pitää myös uhkana Hetan koulun ja lukion tulevaisuudelle. Raskas koulumatka yläasteelle voi kuitenkin kostautua sillä,​ etteivät oppilaat hakeudukaan kotikuntansa lukioon,​ vaan lähtevät opiskelemaan muualle.

Yhtenäisen peruskoulun perustaminen on realistista ja järkevää. Nykytekniikalla etäopetuksen suomia mahdollisuuksia pystyy hyödyntämään lähiopetuksen lisänä ja tukena. Luokanopettajien koulutus on monipuolista ja lisäopintoja voi suorittaa tarpeen mukaan,​ saamen kielisen opetuksen kustannukset eivät rasita kunnan taloutta. Opettajat voivat myös kulkea eri kouluilla,​ onhan kiertäviä opettajia ollut aiemminkin.

Koululaisten yhteistyötä eri koulujen välillä kunnassamme voisi vahvistaa erilaisia vapaa-​ajan toimintoja kehittämällä ja yhteisiä teemapäiviä pitämällä.

Etusijalla on lastemme hyvinvointi ja turvallisuus!"

Oppilaskohtaiset kustannukset ovat Hetan yhtenäisessä perusopetuksessa 14 800 €/vuosi ja Karesuvannon alakoulussa 14 300 €/oppilas/vuosi. Valtuustoaloitteen mukaisessa Karesuvannon yhtenäisessä peruskoulussa oppilaskohtaiset kustannukset olisivat 17 000 €/vuosi. Koulukuljetuksista saatava pieni säästö menisi opettajien palkkakustannuksiin ja lukion kuljetuksiin, jotka nyt hoidetaan yhdessä peruskoulun kuljetusten kanssa. Nykyisellä henkilömäärällä opetusta ei kyettäisi järjestämään, vaan olisi palkattava tuntiopettaja jonkin aineenopettajan pätevyydellä ja silti luokanopettajille tulisi ylitunteja.

Lisäksi Karesuvannon koulurakennukseen jouduttaisiin rakentamaan lisäluokkatiloja: kotitalousluokka ja yksi luokkatila yläluokkien oppilaita varten. Käytännössä tämä tarkoittaisi Karesuvannon uuden koulurakennuksen suunnittelemista uudelleen ja uuden rakennuksen viivästymistä suunnitellusta nykyisestä aikataulusta.

Perusopetuslaissa ei tunneta etäopetuksen mahdollisuutta, jos opetus on perusopetuslain mukaisesti järjestettävissä lähiopetuksena. Etäopetus on mahdollista ainoastaan poikkeustapauksissa, ellei muuta mahdollisuutta ole opetuksen järjestämiseen. Karesuvannon yläluokkalaisten osalta opetus on mahdollista Hetan koulukeskuksessa. Etäopetusta ei siis voida käyttää.

Hetassa annettava yläluokkalaisten opetus annetaan pätevien aineenopettajien toimesta erillisissä ikäryhmissä, millä turvataan oppilaiden jatkomahdollisuudet lukioon ja muihin keskiasteen oppilaitoksiin. Yhtenäisessä peruskoulussa opetus annettaisiin luokanopettajien ja yhden jossain aineessa pätevän tuntiopettajan toimesta, mikä eriarvoistaisi oppilaita. 

Yläluokkalaiset ovat suurimmaksi osaksi murrosikäisiä, jolloin samanikäisten kavereiden ja ystävien merkitys on hyvin suuri. Hyvin pienissä kouluissa voi lapsilla esiintyä syrjäytymisen kokemuksia sitä kautta, ettei lapselle löydy samanhenkistä kaveripiiriä. Sosiaalisessa kehityksessä tarpeellisten sosiaalisten kontaktien määrä jää vähäiseksi, jos samanikäisiä on vain muutama. Verkostoituminen, joka on tärkeää missä ikäryhmässä tahansa, jää tällöin vähäiseksi ja mahdollinen vertaisoppiminen pieneksi. Ryhmätöiden tekeminen ei ole mahdollista kaikissa aineissa. Yläluokkalaisilla on jokaisessa aineessa eri luokilla erilaiset oppimäärät ja tavoitteet, jolloin yläluokkalaisten opettaminen samassa ryhmässä on hankalaa. 

Ehdotus

Esittelijä

Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että kouluverkko pidetään nykyisenä.

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, ettei Karesuvantoon perustettaisi yhtenäistä peruskoulua perusteena oppilaiden sosiaalinen ja pedagoginen yhdenvertaisuus ja kasvu.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Valmistelija

Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi

Perustelut

Sari Norrgård on tehnyt 14.12.2024 kunnanvaltuuston jatkokokouksessa valtuustoaloitteen Karesuvantoon perustettavasta yhtenäisestä peruskoulusta,​ jossavoidaan suorittaa oppivelvollisuus kokonaisuudessaan 10 vuoden ajan esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti.

Valtuustoaloite on käsitelty hyvinvointilautakunnan kokouksessa 19.2.2024 § 14. Hyvinvointilautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle, että kouluverkko pidetään nykyisenä. Hyvinvointilautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle, ettei Karesuvantoon perustettaisi yhtenäistä peruskoulua perusteena oppilaiden sosiaalinen ja pedagoginen yhdenvertaisuus ja kasvu.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää

1) todeta, että Karesuvantoon ei ole tarpeen perustaa yhtenäistä peruskoulua hyvinvointilautakunnan 19.2.2024 § 14 perusteluiden mukaisesti,

2) antaa yllä olevan vastauksen kunnanvaltuustolle tiedoksi,

3) esittää valtuustolle, että aloite todetaan loppuun käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Sari Norrgård on tehnyt 14.12.2024 kunnanvaltuuston jatkokokouksessa valtuustoaloitteen Karesuvantoon perustettavasta yhtenäisestä peruskoulusta,​ jossa voidaan suorittaa oppivelvollisuus kokonaisuudessaan 10 vuoden ajan esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti.

Valtuustoaloite on käsitelty hyvinvointilautakunnan kokouksessa 19.2.2024 § 14. Hyvinvointilautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle, että kouluverkko pidetään nykyisenä. Hyvinvointilautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle, ettei Karesuvantoon perustettaisi yhtenäistä peruskoulua perusteena oppilaiden sosiaalinen ja pedagoginen yhdenvertaisuus ja kasvu.

Ehdotus

Kunnanhallitus 

1) toteaa, että Karesuvantoon ei ole tarpeen perustaa yhtenäistä peruskoulua hyvinvointilautakunnan 19.2.2024 § 14 perusteluiden mukaisesti,

2) antaa yllä olevan vastauksen kunnanvaltuustolle tiedoksi,

3) esittää valtuustolle, että aloite todetaan loppuun käsitellyksi.

Päätös

Kunnanvaltuusto päätti palauttaa aloitteen takaisin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko klo 18:26-18:53. Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja paikalla olivat samat henkilöt kuin ennen taukoa. 

Sari Norrgård teki muutosehdotuksen, että valtuustoaloite palautetaan valmisteluun. Asia on tärkeä ja koskee mitä suurimmassa määrin kuntalaisia. Norrgårdin mukaan perusteet aloitteen hylkäämiseen ovat kevyet ja valtuutetut haluavat paremmat tiedot, niin pedagogisista kuin taloudellisistakin vaikutuksista, sekä vaikutuksista uuden koulun tilojen ja aikataulun tilanteeseen. 

Virpi Labba ehdotti, että asiaa tarkasteltaisiin uudelleen kokonaisuutena, jolloin osa opetuksesta voitaisiin järjestää lähikoululla. Järjestely tukee lasten ja nuorten hyvinvointia, antaen huokoisuutta ja helpotusta koulupäivien pituuteen omalla lähikoululla. Etäopetus, opettajien liikkuminen koululta toiselle ovat helposti järjestettävissä olevia asioita.

Hallinnollinen rehtori Riitta Peltovuoma oli kokouksessa paikalla vastaamassa valtuutettujen kysymyksiin asiassa.

Elli-Maria Kultima, Outi Kurkela, Ulla Keinovaara, kannattivat asian palauttamista takaisin valmisteluun. Anja-Maija Lundell kannatti Virpi Labban ehdotusta, jossa opetus järjestetään etä- ja lähiopetuksena.

Satu-Marja Eira-Keskitalo kannatti pohjaehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että käsittelyssä on valtuustoaloite yhtenäisen peruskoulun perustamisesta Karesuvantoon. Labban ehdotus ei suoraan liity alkuperäiseen valtuustoaloitteeseen, joten siitä ei äänestetä. 

Sari Norrgård on tehnyt kannatetun ehdotuksen aloitteen palauttamisesta takaisin valmisteluun, joten suoritettiin äänestys. Äänestyksessä kunnanhallituksen pohjaesitys JAA, ja Sari Norrgårdin ehdotus EI. Äänestyksessä annettiin 7 JAA-ääntä ja 10 EI-ääntä. Kunnanvaltuusto päätti palauttaa aloitteen takaisin valmisteluun.

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 41%

    Leena Palojärvi, Helinä Hautamäki, Jarmo Näkkäläjärvi, Satu-Marja Eira-Keskitalo, Anja-Maija Lundell, Sirpa-Liisa Korva, Janne Näkkäläjärvi

  • Ei 10 kpl 59%

    Kari-Pekka Stoor, Virpi Labba, Outi Kurkela, Sari Norrgård, Janne Laakkonen, Pekka Tjäderhane, Juha-Pekka Mäntyvaara, Elli-Maria Kultima, Per-Oula Juuso, Ulla Keinovaara

Tiedoksi

Aloitteen tekijä

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.