Kunnanhallitus, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Sivistysjohtajan viran hoitaminen

ENODno-2022-405

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Lukkari enolukkama
Petri Härkönen

Perustelut

Kunnanvaltuusto valitsi 15.2.2023 sivistysjohtajan virkaan *********. Kunnanvaltuuston päätöksestä on tehty kunnallisvalitus 24.3.2023, jossa valittaja on pyytänyt, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumoaa valtuuston päätöksen sivistysjohtajan valinnasta.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 3 §:n mukaan viranhaltijat jaetaan toistaiseksi voimassa olevassa ja määräaikaisessa virkasuhteessa oleviin. Pykälässä säädetään myös niistä perusteista, jotka mahdollistavat viranhaltijan ottamisen määräajaksi. Perusteena voi olla muun muassa avoinna olevaan virkasuhteeseen kuuluvien tehtävien hoitaminen. Jos viranhaltijan ottamispäätöksestä on valitettu, otetaan virkaan valittu yleensä avoimen viran hoitajaksi siihen asti, kunnes asia on lainvoimaisella tuomiolla ratkaistu. Virkaan valittu on ilmoittanut, että ei voi ottaa virkaa vastaan ennen kuin päätös virkavalinnasta on lainvoimainen.

Valtuuston valitseman viranhaltijan osalta hallitus voi ottaa viranhaltijan avoinna olevaan virkaan siihen kuuluvien tehtävien hoitamista varten siihen asti, kunnes valittu henkilö ryhtyy hoitamaan virkaan kuuluvia tehtäviä (hallintosäännön 38 §). Virkasuhteeseen voidaan ottaa myös ilman hakumenettelyä, kun kysymys on sijaiseksi ottamisesta määräajaksi (laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 4 §).

Sivistysjohtajan virkaan liittyviä tehtäviä on hoitanut tähän saakka hallintojohtaja oman työnsä ohella. Avoimen viran määräaikainen hoitaminen on syytä järjestää hyvinvointilautakunnan alaisten toimintojen sujuvuuden varmistamiseksi. Sivistysjohtajan viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta johtamistehtävistä, toimialan tuntemusta sekä talousosaamista. Saamen kieli katsotaan taito hakijalle erityiseksi ansioksi.

Sivistysjohtajan avoimen viran hoitamiseen on saatu suostumus vaaditut kelpoisuusvaatimukset täyttävältä varhaiskasvatuspäällikkö *********, joka hoitaa Enontekiön kunnassa varhaiskasvatuspäällikön virkaa.  ********* osaltaan täyttyvät virkaan vaaditut kelpoisuusvaatimukset ja hänellä on tehtävän menestykselliseen hoitamiseen tarpeelliset kyvyt ja taidot. 

Ehdotus

Esittelijä

Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus nimittää varhaiskasvatuspäällikkö ********* määräaikaiseksi avoimen sivistysjohtajan viran hoitajaksi 22.8.2023 alkaen. ********* hoitaa sivistysjohtajan virkaa oman työnsä ohella. Viranhoito kestää siihen asti, kunnes vaali on lainvoimaisesti ratkaistu. Kunnanhallitus päättää, että palkkaus muodostuu kokonaispalkkauksena ja on 5 000 euroa kuukaudessa.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Kunnanvaltuusto valitsi 15.2.2023 sivistysjohtajan virkaan *********. ********* on ilmoittanut ottavansa viran vastaan ja on toimittanut lääkärinlausunnon 16.5.2023.

Kunnanvaltuuston päätöksestä tehtiin kunnallisvalitus 24.3.2023, jossa valittaja pyysi, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumoaa valtuuston päätöksen sivistysjohtajan valinnasta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen päätöksellään 11.1.2024. Hallinto-oikeuden päätöksestä ei ole haettu valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, joten valtuuston päätös sivistysjohtajan valinnasta on saanut lainvoiman.

Kunnanhallitus nimitti 22.8.2023 § 204 varhaiskasvatuspäällikkö ********* määräaikaiseksi avoimen sivistysjohtajan viran hoitajaksi. Päätöksen mukaan ********* hoitaa sivistysjohtajan virkaa oman työnsä ohella siihen asti, kunnes sivistysjohtajan virkavaali on lainvoimaisesti ratkaistu.

********* on ilmoittanut, että voi aloittaa viranhoidon 1.6.2024 alkaen. ********* pyytää palkatonta virkavapaata 1.7.-31.7.2024 väliselle ajalle.

Ennen virantoimituksen aloittamista, kunnanhallituksen on vielä hyväksyttävä *********viran vastaanottamisilmoitus ja hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi ********* viran vastaanottoilmoituksen ja ********* toimittaman lääkärintodistuksen terveydentilasta. Kunnanhallitus toteaa, että lääkärinlausunto ei ole tuonut esiin estettä sivistysjohtajan virkaan ottamiselle.

Edelleen kunnanhallitus myöntää ********* palkattoman virkavapaan ajalle 1.7.-31.7.2024.

Varhaiskasvatuspäällikkö hoitaa sivistysjohtajan virkaa 31.5.2024 saakka oman työnsä ohella.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

valittu, vt. sivistysjohtaja/varhaiskasvatuspäällikkö, henkilöstöhallinto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.