Kunnanhallitus, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Tontinosan myynti, Kilpisjärven kortteli 16 rakennuspaikka 12

ENODno-2022-262

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Sirpa Karjalainen haluaisi ostaa lisämaata Kilpisjärveltä, Tsahkalluoktan tien päässä sijaitsevan rakentamattoman AO -tonttinsa laajentamiseksi. Alueella voimassa oleva asemakaava on vahvistettu kunnanvaltuustossa 15.12.2003 67 §. Aluetta koskee kaavamerkintä VL (lähivirkistysalue), lisäksi alue on merkitty Sodankylän observatorion tutkimustoimintaan tarkoitetuksi e-1 alueeksi. Nykyisin alue ei ole enää tutkimuskäytössä.

Karjalainen on lähettänyt alustavan ostotarjouksen alueesta 17.7.2022, käynyt neuvotteluja asiasta kunnan kanssa sekä hakenut kaavamuutosta 4.5.2023 päivätyllä sähköpostilla.

Kunnanhallitus päätti kaavahankkeen käynnistämisestä ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) 16.5.2023 § 127. Kaava kuulutettiin vireille ja OAS asetettiin kaavaprosessin ajaksi nähtäville 7.6.2023.

Maankäyttöinsinööri on valmistellut alueen myynnistä kiinteistökaupan esisopimuksen. Lopullisen kaupan toteutumisen edellytyksenä on, että sopimusalueelle laadittava asemakaavan muutos saa lainvoiman.

Kiinteistökaupan esisopimuksen sisältö:

  • Enontekiön kunta luovuttaa ostajalle määräalan kiinteistöstä 47-402-42-22, pinta-ala n.768 m2.
  • Kauppahinta 7 952,80 €
  • Määräala on tarkoitettu lisäalueeksi ostajan ennestään omistamaan kiinteistöön 47-402-42-60.
  • Ostaja vastaa asemakaavan muutoksen, kiinteistön muodostamisen ja lainhuudon hakemisen kuluista sekä kaupanvahvistajan palkkiosta.
  • Osapuolet sitoutuvat allekirjoittamaan lopullisen kauppakirjan kuukauden kuluessa siitä, kun asemakaavan muutos on saavuttanut lainvoiman.
  • Ostaja ei saa myyjän suostumuksetta luovuttaa määräalaa ja siitä muodostettua tilaa rakentamattomana tai vajaasti rakennettuna edelleen.
  • Ostaja sitoutuu rakentamaan ostamalleen tontille asemakaavan, rakennusjärjestyksen ja hyväksyttyjen piirustusten mukaisen asuinrakennuksen kolmen vuoden kuluessa lopullisen kauppakirjan allekirjoituspäivästä siihen valmiusasteeseen, että rakennustarkastusviranomainen voi siinä suorittaa rakennusjärjestyksen edellyttämän hyväksyttävän käyttöönottotarkastuksen. Myyjä voi hakemuksesta pidentää tässä tarkoitettuja rakennusaikoja.
  • Mikäli ostaja laiminlyö edellä tarkoitetun rakentamisvelvollisuuden, hän on velvollinen suorittamaan myyjälle sopimussakkona 20 % kauppahinnasta määräajan umpeen kuluttua ja jokaiselta seuraavalta 12 kuukauden kaudelta, kunnes velvoite on täytetty.
  • Mikäli ostaja luovuttaa kiinteistön sopimuksen vastaisesti rakentamattomana edelleen, hän on velvollinen suorittamaan myyjälle sopimussakkona kauppahinnan määrän kaksinkertaisena.
  • Myyjä voi vapauttaa ostajan joko kokonaan tai osittain tässä tarkoitettujen sopimussakkojen suorittamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

Marja-Riitta Lukkari enolukkama

Kunnanhallitus päättää hyväksyä kiinteistökaupan esisopimuksen oheismateriaalina olevan luonnoksen mukaisena.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli maankäyttöinsinööri Kai Takkusta asiasta.

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

********* on tehnyt esityksen kaavamuutoksesta Kilpisjärven asemakaava-alueella korttelin 16 rakennuspaikan 12 laajentamiseksi noin 768 neliömetrillä 4.5.2023 päivätyllä sähköpostilla.

Kunnanhallitus päätti kaavahankkeen käynnistämisestä ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) 16.5.2023 § 127. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt kaavamuutoksen 13.12.2023 § 108 ja kaava kuulutettiin voimaan 7.2.2024. Asemakaavan muutoksella laajennettiin erillispientalojen korttelin 16 rakennuspaikkaa 12 sekä lisättiin tontin rakennusoikeutta.

Kunnanhallitus on 27.6.2023 § 172 hyväksynyt kiinteistön 47-402-42-22 määräalan myyntiä koskevan kiinteistökaupan esisopimuksen, jossa kauppahinnaksi on neuvoteltu 7952,80 euroa. Kauppahinta on laskettu siten, että tontin rakennusoikeus on jaettu pinta-alojen suhteessa, jolloin lisäalueen rakennusoikeudeksi tulee noin 99,41 k-m2. Rakennusoikeuden hintana on käytetty 80 €/k-m2 (sama kuin Skierrikujan tonteilla).

Määräala on tarkoitettu lisäalueeksi ostajan ennestään omistamaan kiinteistöön 47-402-42-60. Kaavan laatimisesta aiheutuneet kulut on peritty ostajalta erillisellä laskulla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Härkönen, kunnanjohtaja, petri.harkonen@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää myydä noin 768 m2:n suuruisen määräalan kiinteistöstä 47-402-42-22 ********* kauppakirjaluonnoksen mukaisesti hintaan 7.952,80 euroa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ostaja, tekninen johtaja, maankäyttöinsinööri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.