Hyvinvointilautakunta, kokous 25.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Perusopetuksen tuntijaon muutos

ENODno-2023-370

Valmistelija

  • Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi

Perustelut

Valtioneuvoston asetus (111/2023) perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta annetun valtioneuvoston asetuksen 422/2012 6 §:n muuttamisesta muuttaa tuntijakoa siten, että perusopetuksen 7. vuosiluokan minimituntimäärä B1-kielen osalta kasvaa yhdellä vuosiviikkotunnilla.

Enontekiön perusopetuksessa toinen kotimainen kieli on ruotsin kieli, jota uuden tuntijaon mukaisesti jatkossa opetetaan 7. vuosiluokalla kaksi (2) vuosiviikkotuntia sekä suomenkielisessä että saamenkielisessä perusopetuksessa.

Enontekiöllä opetetaan suomen kieltä saamenkielisessä opetuksessa oleville yläluokkalaisille kaksi vuosiviikkotuntia yli minimituntimäärän. Kokonaistuntimäärän lisääntyessä ruotsin tunnilla, kasvaisi kokonaistuntimäärä jo 33 vuosiviikkotuntiin. Tämä tarkoittaisi 7. luokkalaisille saamenkielisessä opetuksessa oleville jo kolmea 7 tunnin päivää. Pitkien koulumatkojen vuoksi koulupäivät muodostuvat tällöin todella pitkiksi ja jaksaminen vähenee. 

Ruotsin kieltä tulee lisätä myös vuosiluokille 8. ja 9.  siten, että 1.8.2024 alkaen molemmat vuosiluokat saavat 1 vuosiviikkotunnin lisää huolimatta siitä, ettei sitä lisätä perusopetuksen tuntijakoon. Tämä lisäys tehdään lukuvuoden 2024-25 aikana 8. ja 9. luokalle. Lisäys on väliaikainen ja väliaikaisesti vähennetään yksi ylimääräinen suomen kielen tunti saamenkielisessä opetuksessa olevilta 8B ja 9B luokilta pois.

Yläluokkien saamenkielisen opetushenkilökunnan kuuleminen on tehty 19.8.2023, samoin saamenkielisessä opetuksessa olevien yläluokkien oppilaiden kuuleminen on tehty 19.8.2023. Molemmat ryhmät olivat yksimielisesti päätösehdotuksen kannalla.

Saamenkielisessä opetuksessa olevien oppilaiden huoltajien kuuleminen on tehty Wilman kautta 20.12.2023-10.1.2024. Enemmistö huoltajista oli päätösehdotuksen kannalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Riitta Peltovuoma, hallinnollinen rehtori, riitta.peltovuoma@enontekio.fi

Hyvinvointilautakunta muuttaa Enontekiön perusopetuksen tuntijakoa 7. vuosiluokan osalta siten, että siihen lisätään valtioneuvoston asetuksen mukainen B1-kielen (ruotsi) tunti. Tämän lisäksi hyvinvointilautakunta poistaa saamenkielisessä opetuksessa olevilta 7. luokan tuntijaosta yhden suomen kielen vuosiviikkotunnin.

Hyvinvointilautakunta lisää tilapäisesti lukuvuonna 2024-2025 vuosiluokille 8. ja 9. asetuksen mukaisen ruotsin vuosiviikkotunnin ja  poistaa lukuvuonna 2024-2025  saamenkielisessä opetuksessa olevilta yhden suomen kielen vuosiviikkotunnin.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

Kilpisjärven koulun johtaja ja Hetan koulun apulaisjohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunta, Hyvinvointilautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.