Keskusvaalilautakunta, kokous 31.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Vaaliluettelon tarkastaminen

ENODno-2022-318

Valmistelija

  • Ellenoora Mäkinen, henkilöstö- ja taloussihteeri, ellenoora.makinen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Vaalilain (714/1998) 71 §:n mukaan oikeusministeriö huolehtii ennakkoäänestyksen päätyttyä siitä, että äänioikeusrekisteristä tulostetaan alkaen 4. päivänä ennen vaalipäivää kello 19 vaaliluettelot äänestysalueittain ja että luettelot toimitetaan kuntien keskusvaalilautakunnille hyvissä ajoin ennen vaalipäivää.

Vaaliluetteloihin otetaan vain ne henkilöt, jotka äänioikeusrekisteriin tehtyjen merkintöjen mukaan eivät ole käyttäneet äänioikeuttaan ennakkoäänestyksessä. Vaaliluettelot tulostetaan äänestysalueittain henkilöiden nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä tai oikeusministeriön määräämällä tavalla. Ennakkoon äänestäneet on puolestaan merkitty erilliseen ennakkoon äänestäneiden luetteloon, joka toimitetaan keskusvaalilautakunnalle vaaliluetteloiden mukana.

Kunnan keskusvaalilautakunnan on huolehdittava siitä, että vaaliluettelot ovat ennen vaalipäivän äänestyksen alkamista vaalilautakuntien käytettävissä. Ennen vaaliluetteloiden toimittamista vaalilautakunnille keskusvaalilautakunnan on tarvittaessa tehtävä vaaliluetteloihin merkinnät niistä ennakkoon äänestäneistä, joita ei ehditty merkitä vaalitietojärjestelmään ennen vaaliluetteloiden tulostamista.

Vaaliluettelot tulevat julkisiksi vaalipäivän äänestyksen päätyttyä sunnuntaina 2.4.2023 kello 20 seuraavaa poikkeusta lukuun ottamatta: turvakieltomerkinnöin (T) varustetun henkilön tietoja. Turvakieltomerkinnöin varustetun henkilön tiedot ovat vaalilain 71 § 4 momentin mukaisesti pidettävä salassa.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää tarkistaa 30.3.2023 saapuneen vaaliluettelon ja tekee tarvittavat merkinnät mahdollisista puuttuvista ennakkoäänestyksistä vaaliluetteloon. Vaaliluettelot luovutetaan vaalilautakunnille muun vaalimateriaalin luovutuksen yhteydessä.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.