Perustelut
Enontekiön kunnassa matkailu on yksi merkittävimmistä elinkeinoista. Visitoryn raportin mukaan matkailutulo Enontekiöllä on 25130 euroa asukasta kohti, matkailun osuus kunnan liikevaihdosta on 75,3% ja matkailun osuus työllisyydestä on 77,8% Enontekiöllä.
Enontekiön kunnan matkailu on kehittynyt viime vuosina mm. lentoaseman matkustajamäärissä on ollut kasvua useana vuonna peräkkäin. Lisäksi kunnan matkailussa on tapahtunut positiivista kehitystä seuraavissa neljässä kategoriassa: rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys, matkailijoiden viipymän kehitys, lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen eri kuukausille eli sesonkivaihteluiden vähäisyys sekä majoitusmyynti asukasta kohden. Näiden kriteerien perusteella Suomen matkailualan liitto SMAL ry, SUOMA ry, Visit Finland sekä Visitory Oy ovat vertailleet eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään jo seitsemänä vuonna peräkäin, minkä perusteella Vuoden Matkailualue –palkinto on jaettu vuosittain. Enontekiö voitti vuoden 2024 matkailualue –kilpailun tammikuussa 2025 Matkamessujen yhteydessä Helsingissä. Palkinto innostaa edelleen kehittämään kunnan matkailua.
Elinvoima ja kehittäminen –toimiala katsoo, että matkailun pitkäjänteistä kehittämistä tukisi matkailun kehittämisen pitkän aikavälin suunnitelma (Master Plan). Naapurikunnista Utsjoella, Inarissa, Sodankylässä ja Muoniossa on joko matkailun Master Plan tai vastaava strategia. Enontekiön kunnassa on aiemmin tehty strategista matkailun kehittämistä mm. EU-projekteina on laadittu Enontekiö – Kilpisjärvi matkailustrategia 2004-2010 ja matkailuyhteistyön toimintamalli sekä toteutettu Enontekiön matkailun arvoketjujen kehittäminen -hanke vuosina 2021-2022. Aiemmin tehtyä strategista työtä voidaan hyödyntää myös tulevassa suunnitelmassa.
Matkailun kehittämisen pitkän aikavälin suunnitelman tavoitteena on kartoittaa nykytilaa, tunnistaa SWOT (vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat), luoda visio Enontekiön matkailusta sekä laatia toimenpiteet vision saavuttamiseksi. Suunnitelma on mahdollista tehdä osin virkatyönä, osin ostopalvelua. Suunnitelman laatimisessa tarvitaan yhteinen tahtotila ja näkemykset kunnassa (luottamushenkilöt, kuntalaiset, yritykset ja muut sidosryhmät).
Matkailun kehittämisen pitkän aikavälin suunnitelma lisää strategista otetta ja suunnitelmallisuutta kunnan matkailun kehittämiseksi sekä turvaa osaltaan kunnan elinvoimaa ja taloutta kiristyvässä kuntataloudessa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kati Shibutani, yritys-ja kehittämisasiantuntija, kati.shibutani@enontekio.fi
Elinvoimalautakunta evästää yritys- ja kehittämisasiantuntijaa matkailun kehittämisen pitkän aikavälin suunnitelmasta.
Päätös
Elinvoimalautakunta kävi evästyskeskustelun.