Hyvinvointilautakunta, kokous 26.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Lausuntopyyntö: Luonnos valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi

ENODno-2024-305

Valmistelija

  • Heli Kolehmainen, kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori, heli.kolehmainen@enontekio.fi

Perustelut

 

Valtioneuvoston kulttuuripoliittisen selonteon luonnos kuvaa kulttuurin nykytilaa Suomessa ja esittelee tulevaisuuden tavoitteita kulttuurin monimuotoisuuden ja saavutettavuuden edistämiseksi. Siinä korostetaan kulttuurin roolia yhteiskunnallisena voimavarana, joka edistää kansalaisten hyvinvointia, luovuutta ja osallisuutta. Tärkeää on myös taloudellisen kestävyyden ja kansainvälisen vaikuttavuuden vahvistaminen kulttuurialalla. Luonnos tarjoaa pohjan keskustelulle ja yhteistyölle eri toimijoiden välillä. Selonteossa tunnistetaan kulttuuripolitiikan yhteys muihin politiikka-aloihin ja ehdotetaan pitkän aikavälin yhteistä kulttuuripoliittista tavoitetilaa, joka ulottuisi 2040-luvulle.

Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi pyydetään antamaan viimeistään maanantaina 14.10.2024 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön. Selontekoa seuraa myöhemmin laadittava toimeenpanosuunnitelma.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne-Maria Näkkäläjärvi, Sivistysjohtaja, anne.nakkalajarvi@enontekio.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy liitteenä olevan lausunnon valtioneuvoston kulttuuripoliittisen selonteon luonnokseen.

 

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyy liitteenä olevan lausunnon valtioneuvoston kulttuuripoliittisen selonteon luonnokseen lisäyksellä lausunnon kohtaan tavoitteet: kulttuuri on muutosvoima "kulttuurilla  on vaikutuksia yhteiskunnalliseen ymmärrykseen ja keskinäiseen suvaitsevaisuuteen ja sen avulla voidaan ylittää ennakkoluuloja ja esteitä.".

Kokouskäsittely

Kulttuurikoordinaattori esitteli lausuntoa lautakunnalle. Lydia Heikkilä halusi lausuntoon kohtaan tavoitteet, jossa todetaan, että kulttuuri on muutosvoimia, maininnan siitä, että kulttuurilla on vaikutuksia yhteiskunnalliseen ymmärrykseen ja keskinäiseen suvaitsevaisuuteen ja sen avulla voidaan ylittää ennakkoluuloja ja esteitä.