Kunnanhallitus, kokous 3.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 165 Enontekiön kunnan henkilöstöedut

ENODno-2024-278

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Kilpailukykyiset henkilöstöedut ovat yksi tapa lisätä henkilöstön hyvinvointia ja tukea työssä jaksamista. Henkilöstöedut ovat myös keino parantaa kunnan houkuttelevuutta työnantajana.

Kunnalla on tällä hetkellä seuraavat henkilöstöedut

  • Enontekiön kunta tarjoaa henkilöstölleen mahdollisuuden kunnan yhden kuntosalin käyttöön 50 % alennuksella vuosimaksusta Kilpisjärvellä ja Hetassa.
  • Karesuvannon henkilöstön kuntosalikäynneistä kunta korvaa 12 e/kk laskua vastaan.
  • Revontuli-opiston liikuntakurssille annetaan 40 euron tuki. Tuki koskee yhtä kurssia/ työntekijä/ lukukausi.
  • Lapland Hotel Hetan uimahallia voi käyttää kerran viikossa, edellyttäen että hotelli on auki.
  • Henkilökunnalla on mahdollisuus ruokailla tuetusti kunnan työpaikoissa, joissa tarjoillaan ruokaa (koulut) ja lisäksi useissa yksityisissä ruokapaikoissa (Jussan Tupa, Kahvila Peura, Grilli Niestapaikka, ST1).
  • Työyhteisöillä on mahdollisuus virkistyspäivään/iltapäivään kahdesti vuodessa.
  • Kunnan henkilöstöllä on mahdollisuus käyttää kunnan omistamia huoneistoja Kilpisjärvellä kunnanhallituksen määrittelemällä hinnalla. Varaukset teknisen toimiston kautta.

 

Henkilöstöetujen tarjoamista on syytä päivittää nykyaikaisempaan toimintatapaan. Työnantaja voi tarjota kokonaan tai osittain verovapaita luontois- ja henkilökuntaetuja työntekijöidensä käyttöön kohdennetulla maksuvälineellä. Veroetujen saaminen edellyttää tiettyjen maksuvälineen käyttöön liittyvien edellytysten täyttymistä. Maksuvälineen tarjoajan on huolehdittava verottajan määräämmien edellytysten täyttymisestä. 

Kohdennettujen maksuvälineiden käyttäminen on työnantajalle helpomaa ja tarjoaa henkilöstölle yhdenvertaisemman tavan saada käyttöönsä henkilöstöetuja. Esimerkiksi lounasetu nykymuodossaan on työläs sekä laskuttaville ravintoloille, että kunnassa laskun asiatarkastajalle. Lounasetu ei myöskään toimi esimerkiksi Kilpisjärvellä.

Kohdennetun maksuvälineen käyttöönotto laajentaa työhyvinvointietuuden käyttöä liikunnan ja lounaan lisäksi kulttuuriin, hierontaa ja fysioterapiaan.

Lounasetu on syytä vaihtaa tarjottavaksi samaan tapaan kuin nykyisinkin, eli lounasvähennyksenä. Työntekijä maksaa lounasedusta omavastuuna verotusarvon 75 % suoraan SmartumPay-sovelluksen OmaLompakkoon, jonne työntekijä voi itse ladata haluamiaan rahasummia. Smartum laskuttaa kunnalta takautuvasti kunnan osuuden. Lounasetu on päiväkohtainen ja tarkoitettu käytettäväksi kerran vuorokaudessa. Verohallinto määrittää edulle päiväkohtaiset minimi- ja maksimimaksurajat. Vuonna 2024  minimisumma on 8,50 euroa ja maksimisumma 13,50 euroa.

Valitsemalla jälkilaskutettavan SmartumPlus – palvelun kunta maksaa vain toteutuneesta käytöstä kuukausittain. Työnantaja ei joudu sitomaan pääomaa ja työntekijä voi valita etuuden käyttöä laajemmasta valikoimasta. Edut ovat käytössä ympäri vuoden. 

Edun arvon ollessa 120 euroa/kuukausi/henkilö henkilöstöedun kustannus on noin 12 500 euroa vuodessa. Toimialat varaavat tarvittavan määrärahan hyväksyttäväksi vuoden 2025 talousarvioon.

Liikunta- ja kulttuuriedun käyttöön ottamisen jälkeen poistetaan nyt käytössä olevat liikuntaedut. Revontuliopistojen kurssien osuus noin 500 euroa vuodessa. Kuntosalimaksuja on tuettu 2700 eurolla vuosittain. Lounaan osalta korotus tulee olemaan maksihinnalla noin 0,87 e/lounas ja vuositasolla korotus on noin 700 euroa. Kokonaiskustannusten osuuden arvioidaan nousevan noin 9 100 euroa nykyisestä tasosta. Samalla kuitenkin esimerkiksi perittyjen kuntosalimaksujen osuus nousee, kun alennus poistuu käytöstä.

Kohdennetun maksuvälineen käyttöönoton ja lounasedun lisäksi henkilöstöeduiksi jäävät virkistyspäivä sekä oikeus käyttää kunnan omistamia huoneistoja Kilpisjärvellä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää ottaa käyttöön kohdennettuna maksuvälineenä SmartumPlus kulttuuri-, liikunta ja hierontaetuuden siten, että yhden henkilön etuuden arvo on yhteensä 120 euroa/vuosi eli 10 euroa/kuukausi. 

Edelleen kunnanhallitus päättää ottaa käyttöön Smartumilta lounasedun lounasvähennyksenä. Lounasedun käyttäjä maksaa oman osuuden suoraan sovellukseen.

Uudet henkilöstöedut tulevat voimaan vuoden 2025 alusta ja ne koskevat koko henkilöstöä.

Kunnanhallitus päättää, että seuraavat henkilöstöedut lakkautetaan 31.12.2024 uuden edun tullessa voimaan

  • mahdollisuus kunnan yhden kuntosalin käyttöön 50 % alennuksella vuosimaksusta.
  • korvaus Karesuvannon henkilöstön kuntosalimaksuihin
  • 40 euron tuki Revontuli-opiston liikuntakurssille.
  • Lapland Hotel Hetan uimahallin käyttö
  • tuettu ruokailu nimettyihin lounaspaikkoihin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Sari Norrgård, Anja-Maija Lundell, Jarmo Näkkäläjärvi

Kokouskäsittely

Ennen tämän pykälän käsittelyä kokouksessa pidettiin tauko kello 13:05-13:20. Tauon jälkeen puheenjohtaja totesi, että paikalla ovat samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Jarmo Näkkäläjärvi, Sari Norrgård ja Anja-Maija Lundell ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn (hallintolaki 28.1 § kohta 4) ja olivat poistuneena kokouksesta asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

henkilöstö, Revontuliopisto, Jussan Tupa, Kahvila Peura, Grilli Niestapaikka, ST1, hyvinvointiohjaaja, Käsivarren kuljetus, Lapland Hotel Hetta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.
​​​​​​​Asianosaiselle lähetettävään oikaisuvaatimusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.