Elinvoimalautakunta, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Talousarvion 2025 suunnitteluun vaikuttavien muutosten arviointi

ENODno-2024-177

Valmistelija

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Hallintosäännön 60 §:n mukaan kunnanvaltuusto hyväksyy talousarvioraamin, jonka jälkeen toimielimet laativat talousarvioehdotuksensa.  Talousarvioehdotuksessa kullekin toimialalle asetetaan toimintaa varten tarvittava määräraha, sekä toiminnan tavoitteet. Tavoitteille tulee olla tarpeellinen määrä toimenpiteitä ja mittareita. Tavoitteiden tulee olla mitattavia ja keskeisiä johtaen strategian mukaiseen suuntaan.

Enontekiön kunnan talousarvio- ja suunnitelma vuosille 2024-2026 osoittaa, että tulevaisuudessa Enontekiön kunnan talouden suunta on heikkenevä. Samaa osoittaa lokakuussa 2023 päivitetty painelaskelma. Ilman tavoitteellista taloussuunnittelua on riskinä, että tulevina vuosina vuosikate on positiivinen, mutta tulos poistojen jälkeen on negatiivinen. Tässä vaihtoehdossa vuosikatteelle ei pystytä rahoittamaan suunnitelman mukaisia poistoja kokonaan eikä lyhentämään lainoja.

Kuntien talouden näkymät heikkenevät Suomessa. Valtionosuudet vähenevät, verohännät poistuvat kuntataloudesta, vähäinen talouskasvu ja hallituksen sopeutustoimet painavat kuntien taloutta. Heikentynyt talousnäkymä edellyttää päättäjiltä vastuunottoa kunnissa.

Lähetekeskustelun tarkoituksena on, että lautakunta keskustelee linjaa talousarvion 2025 valmistelua ja keskustelee talousarvion tavoitteista, painopisteistä ja valmistelusta ottaen huomioon toimintaympäristössä tapahtuneet ja tapahtuvat muutokset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi
  • Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Lautakunta keskustelee ja linjaa talousarvion tavoitteita, painopisteitä ja valmistelua lautakunnan alaisten toimialojen osalta vuodelle 2025.

Päätös

Lautakunta keskusteli talousarvion tavoitteista, painopisteistä ja valmistelusta lautakunnan alaisten toimialojen osalta vuodelle 2025.

 

Kokouskäsittely

Marja-Riitta Aalto:

Muutama ranskalainen viiva ajatellen tulevaisuuden budjetteja, näitä muutoksia huomioitava:

• maaseutupalveluiden ostokulut (tämän vuotinen budjetti ei riitä)

• erämaalentojen kustannusten nousu. Missä määrin halutaan tukea erämaalentoja? Ely-keskuksen tuki pieneni jo viime vuodelle 50 % -> 35 %. Tuki ei tule varmasti enää nousemaan, mutta tuleeko pienenemään tai loppumaan kokonaan?

• joukkoliikenteen tulevaisuus (laajuus, ajokertojen määrä yms.). Tarve voi tulla tulevaisuudessa myös esim. lentokenttäkuljetuksiin Kittilästä yms. (Muoniosta on leikattu entinen joka päiväinen lentokenttäkuljetus koskemaan vain viikonloppuja.)

• Järämän tarvitsee määrärahoja lähivuosille (korjauksia, uudistuksia yms.). Huomioitava ensi vuonna - sodan päättymisestä 80 vuotta.

• Osallistavan budjetoinnin lopettaminen/muuttaminen. Tulevaisuudessa esim. yhdistykset voisivat hakea kertaluonteista ”investointirahaa”, jonkun hankkeen toteuttamiseen omalla kylällä. Esim. jos olisi sama budjetti 15000 €, niin hakea saisi max 5000 €/taho (toki myös pienempää) erillisellä hakemuksella kunnasta. Peräkkäisinä vuosina ei myönnettäisi samalle taholle. (Toki ehdot vielä tarkemmin mietittävä.)

Virpi Labba poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 16:50.

Tiedoksi

Kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.