Elinvoimalautakunta, kokous 8.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Toimistosihteerin viran täyttäminen (infra)

ENODno-2024-58

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Perustelut

Infrastruktuurin toimialalla on tulossa avoimeksi virka eläköitymisen vuoksi syksyllä 2024.

Enontekiön kunnan henkilöstöohjeen 4.1 kohdan mukaisesti "avoimiksi tulevia virkoja ja toimia ei saa täyttää ennen kuin on perusteellisesti selvitetty, voidaanko tehtävä hoitaa tehtävien uudelleenjärjestelyillä, sisäisillä siirroilla tai muulla tavalla täyttämättä virkaa tai tointa.

Vakinaiseen palvelussuhteeseen ottamisen tulee perustua huolelliseen valmisteluun ja vaihtoehtoisten ratkaisujen tarkasteluun. Avoimeksi tulevan viran/toimen (eläkkeelle jäänti, irtisanoutuminen jne.) osalta tulee ensin selvittää täyttämistarve, voidaanko tehtävä jättää täyttämättä tai täyttää mahdollisesti osa-aikaisena ja voidaanko olemassa olevan henkilöstön työpanosta kohdentaa uudelleen, järjestellä töitä uudelleen, hyödyntää uudelleensijoitusmahdollisuuksia (esim. sisäiset siirrot), toteuttaa uusia henkilötyöpanosta korvaavia ratkaisuja, hyödyntää ostopalveluja.

Mikäli tehtävä päätetään täyttää em. selvityksen jälkeen, on selvitettävä, ovatko tehtävät muuttuneet tai muuttumassa sellaisiksi, että tehtäväkuvaa, tehtävänimikettä tai tehtävässä vaadittavaa osaamista on muutettava vastaamaan paremmin kunnan palvelutuotannon tarpeita.  On erittäin tärkeää, että etukäteen on perusteellisesti mietitty, minkälaiset hakukriteerit täyttävä työntekijä/viranhaltija halutaan palkata."

Infrastruktuurin toimialalla avoimeksi tulevan toimistosihteerin viran osalta on selvitetty perusteellisesti ja Enontekiön kuntakonsernin tasoisesti erilaisia vaihtoehtoja virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiselle jatkossa.

Toimistosihteerin tehtävistä 50 % on kohdistunut Enontekiön Vesihuolto Oy:n tehtäviin. Enontekiön Vesihuolto Oy:n osalta tarve tehtävien hoitamiselle on myös jatkossa. Osuus henkilöstökulusta laskutetaan Enontekiön Vesihuolto Oy:tä. Vesihuollon tehtäviä mm. kirjanpito, osto- ja myyntireskontran hoito, maksuliikenteen seuranta sekä talousraportoinnin tehtävät. Lisäksi tehtävään kuuluvat vuosittaiset vesihuollon lakisääteiset raportoinnit ympäristöviranomaisille, talousarvion valmistelu ja seuranta sekä asiakasneuvonta. Tehtävänkuvaan kuuluvat myös asiakasrekisterin seuranta ja ylläpito sekä muut yleiset osakeyhtiön sihteerin tehtävät. Enontekiön Vesihuolto Oy:n tehtävien jakaminen kunnan olemassa olevan henkilöstön kesken ei niiden määrän tai erityisluonteen vuoksi ole mahdollista. Tehtävien ulkoistaminen ei ole taloudellisesti tai toiminnallisesti järkevää, koska mm. asiakaspalvelun hoitaminen edellyttää vahvaa paikallistuntemusta. 

Toimistosihteerin tehtävistä 50 % on kohdentunut infrastruktuurin toimialan tehtäviin. Näitä ovat mm. osa infrastukruurin laskutuksesta, saatavien seuranta ja perintä sekä palkojen valmistelu palkanlaskentaan.

Kunnassa tehdyn selvityksen perusteella kunnassa on tarvetta toimistosihteerin viralla edelleen.  Toimistosihteerin tehtävät on tarkoituksenmukaista painottaa kokonaisuudessaan taloushallinnon tehtäviin, kuten osto- ja myyntilaskutuksen hoitamiseen sekä talousarvion laatimisen ja seurannan avustaviin tehtäviin. Tehtävistä pääpaino kohdistuu infrastruktuurin toimialalle, mutta taloussihteerille siirtyy myös elinvoiman ja kehittämisen taloushallinnon tehtäviä sekä kuntakonsernin sisäisten laskutusten hoitamista. Tehtävien uudelleen järjestelyllä osto- ja myyntilaskuihin liittyvät tehtävät keskittyvät elinvoimalautakunnassa yhdelle toimistosihteerille.

Avoimeksi tuleva tehtävä säilyy edelleen virkana, koska toimistosihteeri tulee käyttämään jatkossa julkista valtaa. Toimistosihteerin tehtäviin kuuluu velkajärjestelyihin liittyvien lausuntojen laatiminen kunnan puolesta. Lausuntojen laatiminen on kuulunut vastaavan toimistosihteerin virkaan. Virkaa hoitanut henkilö on myös eläköitymässä. Lisäksi toimistosihteeri tulee hoitamaan virassaan keskitetysti kunnan saatavien perinnän ml. ulosottoon siirtämisen.

Edellämainituista syistä elinvoimalautakunnan päätös kunnanhallitukselle ENODno-2024-9 23.1.2024 §4 toimistosihteerin toimen perustamisesta on syytä kumota.

Ehdotus

Esittelijä

Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Elinvoimalautakunta kumoaa päätöksensä ENODno-2024-9 23.1.2024 §4 toimistosihteerin toimen perustamisesta kunnanhallitukselle.

Elinvoimalautakunta julistaa toimistosihteerin viran haettavaksi seuraavin kelpoisuusvaatimuksin:

Kelpoisuusvaatimuksena tehtävään on soveltuva taloushallinnon tutkinto, kuten tradenomi tai merkonomi tai muu vastaava aikaisempi tutkinto.

Tehtävässä edellytetään taloushallinnon prosessien tuntemista sekä työkokemusta myyntireskontran, ostoreskontran ja kirjanpidon osalta. Tehtävässä menestyminen edellyttää huolellisuutta, oma-aloitteisuutta sekä ratkaisukeskeistä työotetta ja taloushallinnossa käytössä olevien yleisimpien ohjelmien tuntemista. Saamenkielen taito katsotaan hakijalle erityiseksi ansioksi. Muut viran ehdot ilmenevät oheismateriaalina olevasta hakukuulutuksesta.

Haastatteluryhmään nimetään elinvoimalautakunnan puheenjohtajat, tekninen johtaja ja hallintojohtaja.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Perustelut

Elinvoimalautakunta julisti toimistosihteerin viran auki §29 19.3.2024. Virka on haettavana 21.3.2024 -15.4.2024 välisen ajan. Hakuilmoitus on julkaistu Kuntarekry-palvelussa ja TE-toimiston sivuilla.

Hakuaikana saapui 16 hakemusta, joista 7:llä oli tehtävään vaadittu kelpoisuus. Hakijayhteenveto oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Elinvoimalautakunta päättää kutsua haastatteluun seuraavat henkilöt: Olga Volnukhina, Kristiina Siren, Katja Siekkinen ja Anita Helena Manninen

Päätös

Elinvoimalautakunta valitsi haastatteluihin kutsuttavaksi seuraavat neljä hakijaa: Anita Helena Manninen, Olga Volnukhina, Katja Siekkinen ja Kristiina Siren. Haastatteluryhmänä toimii elinvoimalautakunnan puheenjohtajisto, kunnanjohtaja, hallintojohtaja sekä tekninen johtaja.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Perustelut

Haastattelut toimistosihteerin virkaan pidettiin 25.4. ja 26.4.2024. Haastatteluryhmänä toimi hallintojohtaja/vs.kunnanjohtaja, elinvoimalautakunnan puheenjohtaja sekä tekninen johtaja

Neljästä haastatteluun kutsutuista kaksi perui haastatteluun saapumisensa ja hakemuksensa. Haastatteluryhmä haastatteli ********* ja *********.

Hakemukseen ja haastatteluun perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella haastatteluryhmä toteaa yksimielisesti, että koulutukseen, työkokemukseen ja haastatteluun perustuen toimistosihteerin virkaan esitetään valittavaksi *********

Ehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Lämsä, tekninen johtaja, kimmo.lamsa@enontekio.fi

Elinvoimalautakunta valitsee toimistosihteerin virkaan merkonomi *********.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Haastatteluun kutsutut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun
    päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Enontekiön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Enontekiön kunta, Elinvoimalautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää
Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Osoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero: 040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.