Kunnanhallitus, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 HETTA Lämpölaitoksen asemakaava ja asemakaavan muutos; kaavaehdotus nähtäville

ENODno-2023-185

Valmistelija

  • Kai Takkunen, maankäyttöinsinööri, kai.takkunen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus

Hetan lämpölaitoksen asemakaava ja asemakaavamuutos on etenemässä ehdotusvaiheeseen. Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa uuden kaukolämpölaitoksen rakentaminen Hettaan. Lisäksi kirkon, päiväkodin ja koulun tontin käyttötarkoitusmerkintöjä sekä rajoja olisi tarkoitus muuttaa vastaamaan olemassa olevaa tilannetta. Asemakaavatyössä tarkastellaan myös urheilukentän aluerajausta sekä kuntoradan linjausta.

Kunnanhallitus käsitteli asemakaavaluonnoksen 30.1.2024 § 6 ja luonnos on ollut nähtävillä MRL 62 §:n sekä MRA 30 §:n mukaisesti 14.2. – 15.3.2024 välisen ajan. Kaavaluonnoksesta antoivat lausunnon Lapin liitto, Lapin ELY-keskus, Saamelaismuseo Siida, Enontekiön seurakunta ja Hettalaiset ry.

Valmisteluvaiheen kuulemisen jälkeen kaavaselostukseen on täydennetty maakuntakaavan määräyksiä.

Kaavaselostuksen kohtaan 4.3.1 on lisätty perusteluja miksi uuden kaukolämpölaitoksen rakentaminen ehkäisee melusta, tärinästä ja huonosta ilmanlaadusta aiheutuvia ympäristö- ja terveyshaittoja.

Kaavakartalle on lisätty ohjeellinen ajoyhteys kirkonmäelle. Koulun piha-alueella ollut yleinen pysäköintialue on muutettu koulukeskuksen tonttiin kuuluvaksi pysäköimispaikaksi.

Kaavaselostukseen on lisätty valokuvia suunnittelualueelta ja Hetan kirkkoa koskeva suojelumerkintä on muutettu Saamelaismuseon ohjeistuksen mukaiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus päättää, että Hetan lämpölaitoksen asemakaava ja asemakaavamuutoksen ehdotus asetetaan julkisesti nähtäville (MRL 65 §, MRA 27 §) ja että siitä pyydetään asianmukaiset lausunnot (MRA 28 §).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Helinä Hautamäki

Kokouskäsittely

Helinä Hautamäki ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn (hallintolaki 28.1 § kohta 7) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Ennen päätöksentekoa kunnanhallitus kuuli tekninen johtaja Kimmo Lämsää asiasta.

Tiedoksi

maankäyttöinsinööri, tekninen johtaja, maanomistajat

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 §:n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.