Kunnanvaltuusto, kokous 11.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Ero luottamustoimesta Janne Laakkonen

ENODno-2021-285

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Perustelut

Kunnanvaltuutettu Janne Laakkonen on 10.6.2024 saapuneella sähköpostilla pyytänyt eroa Enontekiön kunnan kaikista luottamustehtävistä paikkakunnalta muuton vuoksi.

Janne Laakkosen luottamustehtävät: 

  • kunnanvaltuutettu
  • tarkastuslautakunnan puheenjohtaja (henkilökohtainen varajäsen *********)
  • elinvoimalautakunnan jäsen (henkilökohtainen varajäsen *********)
  • Tonionlaakson neuvoston jäsen (varajäsen *********)

Kuntalain 70 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle.

Kuntalain 71 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö, jonka kotikunta kyseinen kunta on. Kotikunnan muuttuessa menettää vaalikelpoisuutensa vanhaan kotikuntaan.

Kuntalain 78 §:n mukaan luottamushenkilön menettäessä vaalikelpoisuutensa on sen toimielimen, jonka valittava luottamushenkilö on, todettava luottamustoimi päättyneeksi. Valtuutetun ja varavaltuutetun osalta päätöksen tekee aina valtuusto. Päätös pannaan täytäntöön heti. 

Kuntalain 17 § 2 momentin nojalla jos valtuutettu on vapautettu toimestaan, valtuuston puheenjohtaja kutsuu hänen sijaansa jäljellä olevaksi toimikaudeksi asianomaisen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan järjestyksessä ensimmäisen varavaltuutetun.

Kuntalain 31 §:n mukaisesti varajäsenet ovat henkilökohtaisia, ja heihin joihin sovelletaan, mitä varsinaisista jäsenistä säädetään. Varajäsenellä ei tarkoiteta varavaltuutettuja eikä vaalilain mukaisten vaalitoimielinten varajäseniä. Varavaltuutettujen järjestys määräytyy kuntavaalien tuloksen mukaan, eivätkä varavaltuutetut ole valtuutettujen henkilökohtaisia varajäseniä. Kuntaliiton ohjeistuksen mukaan varajäsenet valitaan aina samassa vaalitoimituksessa kuin varsinaiset jäsenet. Varajäsenten ollessa henkilökohtaisia ehdokkaana on käytännössä varsinaisen jäsenen ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä muodostama ehdokaspari

Vaalilain 93 § mukaan, jos valtuuston toimikauden aikana varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi, kunnan keskusvaalilautakunnan on valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä määrättävä uusia varavaltuutettuja kuntalain 17 §:n mukaisesti. Jollei kaikkia varavaltuutetun toimia saada täytetyiksi vaalilain 93 §:n mukaisesti, varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi.

Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien vaaliliitolla on neljä valtuutettua, joten varavaltuutettujakin tulisi määrätä neljä. Kokoomuksen ensimmäisen varavaltuutetun noustessa valtuutetuksi, varavaltuutettuja jää kaksi. Kuntavaalien 2021 kaikki mahdolliset ehdokkaat Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien muodostamasta vaaliliitosta on jo nimetty valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi, eikä henkilöitä ole enää jäljellä nostettaviksi varavaltuutetuiksi. Varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi. 

Valittaessa kunnan toimielimiä, tulee valinnassa ottaa huomioon mm. vaalikelpoisuutta koskevat kuntalain määräykset ja tasa-arvolaki. Tämän lisäksi on eräiden toimielinten kohdalla olemassa myös erityissäännöksiä.

Vaalikelpoinen lautakuntaan ja valiokuntaan on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:
1) asianomaisen lautakunnan tai valiokunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö;
2) henkilö, joka on asianomaisen lautakunnan tai valiokunnan tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;
3) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle asianomaisessa lautakunnassa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

 

Vaalikelpoisuus tarkastuslautakuntaan
Vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan ei ole:
1) kunnanhallituksen jäsen;
2) pormestari ja apulaispormestari;
3) henkilö, joka on kunnanhallituksen jäsenen, kunnanjohtajan, pormestarin tai apulaispormestarin hallintolain (434/2003) esteellisyysperusteita koskevan 28 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitettu läheinen;
4) henkilö, joka on kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa kunnan määräysvallassa olevassa yhteisössä tai säätiössä; (21.5.2021/419);
5) henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Marja-Riitta Aalto, hallintojohtaja, marja-riitta.aalto@enontekio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto

- toteaa Janne Laakkosen luottamustoimet päättyneeksi 11.6.2024 alkaen;

- toteaa, että vaaliliitossa olleiden Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuutetuksi nousee vuoden 2021 vaalien tuloksen perusteella Heikki Järvistö jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi; 

- toteaa, että Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien ryhmän 1. varavaltuutetuksi nousee Daniela Huber.

- toteaa, että Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien varavaltuutettujen määrä jää pysyvästi vajaaksi, koska tilalle ei ole nimittää uutta varavaltuutettua.

Edelleen kunnanhallitus esittää valtuustolle, että valtuusto

- valitsee tarkastuslautakuntaan uuden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen,

- nimeää tarkastuslautakuntaan uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan

- valitsee elinvoimalautakuntaan uuden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen

- nimeää Torniolaakson neuvostoon jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

--

Ehdotus

Kunnanvaltuustolle

- toteaa Janne Laakkosen luottamustoimet päättyneeksi 11.6.2024 alkaen;

- toteaa, että vaaliliitossa olleiden Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuutetuksi nousee vuoden 2021 vaalien tuloksen perusteella Heikki Järvistö jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi; 

- toteaa, että Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien ryhmän 1. varavaltuutetuksi nousee Daniela Huber.

- toteaa, että Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien varavaltuutettujen määrä jää pysyvästi vajaaksi, koska tilalle ei ole nimittää uutta varavaltuutettua.

Edelleen kunnanvaltuusto

- valitsee tarkastuslautakuntaan uuden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen,

- nimeää tarkastuslautakuntaan uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan

- valitsee elinvoimalautakuntaan uuden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen

- nimeää Torniolaakson neuvostoon jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.

Päätös

Kunnanvaltuusto

- totesi Janne Laakkosen luottamustoimet päättyneeksi 11.6.2024 alkaen;

- totesi, että vaaliliitossa olleiden Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuutetuksi nousee vuoden 2021 vaalien tuloksen perusteella Heikki Järvistö jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi; 

- totesi, että Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien ryhmän 1. varavaltuutetuksi nousee Daniela Huber.

- totesi, että Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien varavaltuutettujen määrä jää pysyvästi vajaaksi, koska tilalle ei ole nimittää uutta varavaltuutettua.

Edelleen kunnanvaltuusto

- valitsi tarkastuslautakuntaan uudeksi jäseneksi Kari-Pekka Stoorin ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäseneksi Leena Vuontisjärven.

- nimesi tarkastuslautakuntaan uudeksi puheenjohtajaksi Kari-Pekka Stoorin ja varapuheenjohtajaksi Per-Oula Juuson.

- valitsi elinvoimalautakuntaan uudeksi jäseneksi Heikki Järvistön ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäseneksi Daniela Huberin.

- nimesi Torniolaakson neuvostoon jäseneksi Helinä Hautamäen ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäseneksi Leena Palojärven.

Tiedoksi

lautakuntien esittelijät ja toimistosihteerit, Torniolaakson neuvosto, tillintarkastajat, nimetyt, luottamusmieskortisto

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu
Sähköpostiosoite: pohjois- suomi.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 5642 841
Puhelinnumero:029 5642 800 (vaihde)
Virka- aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/ 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta osoitteesta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Enontekiön kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Ounastie 165, 99400 Enontekiö
Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)enontekio.fi
Puhelinnumero:040 481 9484
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.

Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla. 
Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä ja-tapa.