Valmistelija
Matti Ikonen, Henkilöstöjohtaja, matti.ikonen@enontekio.fi
Miia Ahlholm, Vanhustenhuollon palvelupäällikkö, miia.ahlholm@enontekio.fi
Perustelut
Hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 24.11.2021 ottaa käsiteltäväkseen Luppokodin vastaavan sairaanhoitajan tarpeen. Luppokodilla ei ole nimetty kumpaakaan sairaanhoitajaa vastaavan hoitajan tehtävään. Asian valmistelu annettiin vanhustenhuollon palvelupäällikön, henkilöstöjohtajan ja johtavan sosiaalityöntekijän yhteistyönä tehtäväksi.
Luppokodilla on ollut aikaisemmin vastaavan sairaanhoitajan tehtävä siten, että työaika oli jaettu sairaanhoitajan tehtäviin (50%) ja hallinnollisiin tehtäviin (50%). Palaute tällä rakenteella oli, että vastaavan sairaanhoitajan työaika ei ole riittävä päivittäisiin sairaanhoidollisiin tehtäviin. Henkilöstön toiveena oli, että sairaanhoitajien työpanosta saadaan suunnatuksi sairaanhoidolliseen työhön esimerkiksi ohjaukseen lääkehoidon ja haavanhoidon kokonaisuuksien osalta sekä muuhun henkilöstön tukeen päivittäistoiminnoissa. Henkilöstön kanssa käytyjen keskusteluiden osalta toive on edelleen sama.
Pitkäjänteinen kehittämistyö vaatii aina aikaa, resursseja ja toimintakulttuurin muutosta. Vuonna 2021 Luppokodissa ei ole käytännössä ollut kahta sairaanhoitajaa samanaikaisesti työssä kuin kuukauden ajan, jolloin vastuun jakaminen, sitoutuminen ja pidemmän aikavälin kehittämistyö ei ole voinut toteutua suunnitellusti. Konkreettisesti yhdistetty hallinnollinen ikääntyneiden palveluiden rakenne on käynnistynyt 1.7.2020 Luppokodin vastaavan hoitajan eläköidyttyä.
Keskeiset perusteet ikääntyneiden yksikön hallinnollisten tehtävien keskittämiseksi vanhustenhuollon palvelupäällikölle oli mahdollistaa henkilöstön joustava käyttö sekä sairaanhoitajan ammattiosaamisen laajempi hyödyntäminen. Laskennallisesti 1.7.2020 alkaen henkilöstön joustavan käytön toteutuminen, eli yksiköstä toiseen tarpeen mukaan siirtyminen on ollut seuraava:
61 % kaikki työntekijät, ml. määräaikaiset (17/28)
46 % vakinaiset työntekijät (13/28)
Henkilöstön joustava käyttö ikääntyneiden yksikön sisällä kotipalvelun sekä Luppodin välillä on onnistunut esihenkilötyön hallinnollisten tehtävien keskittämisellä.
Henkilöstön joustava käyttö on merkittävä tekijä laadultaan hyvien lähipalveluiden mahdollistamiseksi myös tulevaisuudessa, koska kansalliset ja paikalliset rekrytointihaasteet, ennusteet ikääntyvien kuntalaisten määrän kasvussa sekä Enontekiön kunnan erityispiirteet (pieni kunta, pitkät välimatkat, monikulttuurisuus ja kaksikielisyys, lähipalveluiden turvaaminen) edellyttävät henkilöstön joustavan käytön mahdollisuutta. Henkilöstön joustavaa käyttöä helpottaa mm. se, että lähihoitajien ja sairaanhoitajien tehtäväkohtainen palkkaus on yhtenäistetty.
Luppokodin henkilöstö vastaa Ounasmajojen asumispalveluyksikön asiakkaiden yöaikaisesta hoidosta. Palveluiden laadun sekä asiakas- ja työntekijäturvallisuuden näkökulmasta on tärkeää, että työvuoroja on mahdollista tehdä kotipalvelussa. Kun asiakkaat tuntee hyvin, on palvelu asiakaslähtöisempää ja helpompaa toteuttaa. Samalla henkilöstön osaaminen lisääntyy. Huomioitavaa on myös se, että toimialajohdon kanssa käytyjen keskusteluiden valossa henkilöstölisäyksiä ei ole ikääntyneiden palveluihin tulossa.
Vanhuspalvelulakiin on säännökset iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn ja palvelutarpeen arvioinnissa käytettävästä RAIsoft-arviointivälineistöstä. Kuntien on aloitettava RAI-järjestelmän käyttö viimeistään 1.4.2023. Enontekiön kunta on mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hankkeessa RAIsoft-järjestelmän käyttöönoton toimeenpanoon liittyen. Aiesopimus THL:n kanssa on tehty keväällä 2021. Yhteistyössä ovat mukana tulevaisuuden sote-keskus –hanke ja Lapin kunnista Enontekiön lisäksi Ranua, Pelkosenniemi, Utsjoki, Salla, Kolari, Pello sekä Savukoski.
RAIsoft koulutuksiin, käyttöönottoon ja osaamisen vakiinnuttamiseen tulee kulumaan vuonna 2022 merkittävästi aikaa ja se aika on pois asukkaiden päivittäiseen hoivaan ja hyvinvointiin käytetystä ajasta. Tämä koskee erityisesti sairaanhoitajaa, koska hän toimii yksikössä RAI-vastaavana, kouluttajana ja henkilöstön tukena järjestelmän käyttöönoton toimeenpanossa.
Aluehallintoviraston (AVI) Kunta valvojana –webinaarissa 2.12.2021 käsiteltiin sosiaalihuollon toimintayksiköiden vastuuhenkilön roolia. Esille nousi, että yleisimmin vastuuhenkilö on sairaanhoitaja, vaikka kelpoisuusehtoina on soveltuva korkeakoulututkinto, riittävä työkokemus vanhustenhuollosta sekä johtamisosaaminen. Webinaarin puheenvuorossa todettiin, että usein sairaanhoitajan ollessa vastuuhenkilönä ei sairaanhoidolliseen työhön jää aikaa, koska hallinnolliset tehtävät vievät ison osan työajasta. Tämä on konkreettisesti todettu myös Enontekiöllä.
Oheismateriaali esitellään kokouksessa.
Ehdotus
Esittelijä
Matti Ikonen, Henkilöstöjohtaja, matti.ikonen@enontekio.fi
Hyvinvointilautakunta päättää merkitä Luppodin tehtävärakenteen tarkastelun tiedoksi.
Päätös
Hyvinvointilautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle, että Luppokodin sairaanhoitajan toimi muutetaan vastaavan sairaanhoitajan viraksi puheenjohtajan tekemän esityksen mukaisesti.
Kokouskäsittely
Lautakunta keskusteli Luppokodin tilanteesta ja vastaavan sairaanhoitajan tarpeesta.
Puheenjohtaja Satu-Marja Eira-Keskitalo esitti päätökseksi, että Luppokodin toinen sairaanhoitajan toimi muutetaan vastaavan sairaanhoitajan viraksi valtuuston päätöksen (14.12.2021) mukaisesti. Vastaava sairaanhoitaja on Luppokodin lähiesimies. Virkaan kuuluu budjettivastuu, työvuorosuunnittelu, päätökset lomista ja sairauslomista, Luppokodin toiminnan kehittäminen ja Luppokotiin liittyvät viranhaltijapäätökset, rekrytointiin osallistuminen ja sairaanhoidolliset tehtävät. Vastaavan hoitajan esimies on johtava sosiaalityöntekijä. Vastaavan hoitajan virka laitetaan hakuun.
Lautakunnan varapuheenjohtaja ja jäsenet kannattivat puheenjohtajan tekemää esitystä.