Perustelut
Selostus
Varhaiskasvatuslain muutos lapsen subjektiivisesta oikeudesta kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen tulee voimaan 1.8.2020. (HE 34/2019) Lakimuutoksen myötä kaikilla lapsilla on jatkossa oikeus osallistua varhaiskasvatukseen lapsen tarpeen mukaan. Perhe kuuluu subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden piiriin silloin, kun hoidon tarve ei johdu mm. huoltajien työstä tai opiskelusta. Muutoksella vahvistetaan lasten yhdenvertaisuutta vanhempien työmarkkina-asemasta ja perheen tilanteesta riippumatta. Varhaiskasvatuksen laajuuteen ei myöskään vaikuta se, onko lapsen vanhempi perhevapaalla tai hoitovapaalla perheen muun lapsen hoidon vuoksi.
Subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen tarkoittaa varhaiskasvatukselle varattua aikaa pääsääntöisesti päiväkotien ns. normaaliaikojen puitteissa. Enontekiön kunnan varhaiskasvatuksessa ns. normaaliaika Päiväkoti Riekossa on kello 8- 15.15 välillä, jolloin varhaiskasvatuksessa on suurin henkilöstömitoitus. Varhaiskasvatuslain 35 § (540/2018) mukaan päiväkodin henkilöstömitoitus voi olla erilainen enintään viisi tuntia päivässä ja enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa oleville lapsille. Epäsuorasti siis todetaan, että osa-aikainen varhaiskasvatus kestäisi päivittäin enintään viisi tuntia ja yli sen menevä olisi henkilöstön mitoituksen kannalta katsottuna kokoaikaista varhaiskasvatusta.
Maksimimäärä varhaiskasvatusta päivässä on varhaiskasvatuslain 9 §:n mukaisesti enintään kymmenen tuntia. Määriteltäessä aikaa, jonka lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen, huomioidaan ensisijaisesti lapsen tarve ja pyritään välttämään erityisen pitkiä päiviä. Varhaiskasvatuksen järjestämisessä tulisi edelleen aina ottaa huomioon lapsen etu.
Varhaiskasvatuslain 12 § (540/2018) mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että lapsi ennen perusopetuslaissa tarkoitetun oppivelvollisuuden alkamista saa varhaiskasvatusta.
Lapsen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus ja varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus huomioiden Enontekiön kunnan varhaiskasvatuksessa voidaan edelleen tarjota perheille valittavaksi nykyisiä varhaiskasvatuksen tarpeen mukaisia vaihtoehtoja alle 5 tunnin osa-aikaista ja yli 5 tunnin kokoaikaista varhaiskasvatusta sekä 1-8 päivää, 9-16 päivää ja yli 16 päivää kuukaudessa kestävää varhaiskasvatusta. Esiopetuksessa oleville lapsille on mahdollista valita iltapäivän varhaiskasvatusta. Edellä mainitut vaihtoehdot vaikuttavat varhaiskasvatuksen asiakasmaksun suuruuteen.
Varhaiskasvatuksen asiakasmaksun suuruuteen vaikuttaa varhaiskasvatuspäätöksessä ja – sopimuksessa määritelty varhaiskasvatusmuoto ja sovittu toimintapäivien määrä. Kokopäiväinen varhaiskasvatus on yli 5 tuntia päivässä ja osapäiväinen varhaiskasvatus enimmillään 5 tuntia tai vähemmän. Tällöin maksu on 60 % kunkin maksuluokan maksusta.
Maksu porrastetaan maksuluokkiin kalenterikuukauden varattujen varhaiskasvatuspäivien mukaan seuraavasti:
Varhaiskasvatuspäivät 1-8pv/kk maksu 60 %
9-16pv/kk maksu 80 %
yli 16pv/kk maksu 100 %
Mikäli lapsi on enintään 20 tuntia viikossa järjestettävässä varhaiskasvatuksessa, laskutetaan se 60 % mukaisesti.
Tilapäisen varhaiskasvatuksen maksu on osapäivähoidossa 15€/pvä ja kokopäivähoidossa 20€/pvä.
Esikoululaisen iltapäivän varhaiskasvatuksen maksuluokat
3-5 tuntia/pv maksu 60%
enintään 3 tuntia/pv maksu 40%
enintään 1 tunti/pv maksu 20%
Jos lapsen varhaiskasvatus alkaa tai loppuu kesken kalenterikuukauden, maksu peritään toteutuneiden päivien mukaan.
Mikäli huoltajat eivät ota vastaan lapselle haettua ja myönnettyä varhaiskasvatuspaikkaa eikä sitä ole peruttu ennen päätöksen mukaista alkamisajankohtaa, huoltajilta voidaan periä puolet kuukausimaksusta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Sarita Helttunen, Varhaiskasvatuksen päällikkö, sarita.helttunen@enontekio.fi
Elinvoimalautakunta hyväksyy varhaiskasvatuksen asiakasmaksun porrastamisen maksuluokkiin esitetyllä tavalla ja päättä ottaa ne käyttöön 1.8.2020 alkaen.